ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: puccskísérlet

Súlyos megtorlással fenyeget a török kormány

A július 15-i puccskísérletben részt vevő katonák a legsúlyosabb árat fizetik tetteikért – mondta Hulusi Akar török vezérkari főnök. A hatóságok eddig 13 615 gyanúsítottat vettek őrizetbe a hadsereg hatalomátvételi kísérletével összefüggésben. Egyúttal bezárnak a puccskísérlet előkészítésével vádolt Fethullah Gülen muszlim hitszónokhoz köthető 35 egészségügyi intézményt, illetve 934 iskolát, 109 diákotthont, 1125 egyesületet, 104 alapítványt, 19 szakszervezetet, valamint 15 magánegyetemet. Ezeknek az  intézményeknek minden ingóságát és ingatlanát elkobozzák.

Törökország: a rendkívüli állapot nem indokolja az emberi jogok megsértését

Erdogan elnök rendkívüli állapotot kihirdető bejelentése nem igazolja az emberi jogok megsértését, továbbá nem szolgálhat a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozására vagy az önkényes fogvatartások illetve kínzások igazolására – mondta az Amnesty International. A török nemzetbiztonsági tanács és a kabinet szerda esti ülését követően, Erdogan elnök bejelentette, hogy a kormány legalább három hónapig tartó rendkívüli állapotot hirdet. „A puccskísérlet körüli erőszakos cselekmények miatt érhető, ha a közbiztonság megóvása a kormány egyik prioritása. De a kivételes intézkedések alkalmazása közben is tiszteletben kell tartania Törökországnak a nemzetközi jog előírásait...

Súlyos veszélyben az emberi jogok Törökországban

Az Amnesty International szerint a július 15-i véres puccskísérletet követően Törökországban súlyos veszélybe sodródtak az emberi jogok. A puccskísérletben legalább 208-an életüket vesztették, mintegy 8000 embert letartóztattak. Több kormányzati tisztségviselő is a halálbüntetés visszaállítását javasolta a meghiúsult puccskísérlet résztvevői számára.