ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: rasszista

Szijjártó: Oroszország nem biztonsági fenyegetés – Orbán közvetít Putyin és Trump között?

Angela Merkel bízik abban, hogy az Európai Unió és az olyan tagállamok – mint Lengyelország és Magyarország – közti feszültség párbeszéd útján kezelhető lesz, éppen ezért pénzügyi szankciókkal fenyegetni őket a jelen pillanatban nem aktuális – nyilatkozta a német kancellár az ARD német közszolgálati televíziónak adott interjúban. Ugyanakkor nem zárta ki ennek a jövőbeni lehetőségét sem. Mert úgy fogalmazott, „ebben az interjúban nem szeretném ezt a fenyegetést kifejteni, ugyanakkor szeretném látni, hogy a jogállam Európában úgy érvényesül, ahogy az elvárható minden tagállamtól” – idézte őt többek között a Politico büsszeli kiadása is.

A korrupció erősödik a populista vezetők alatt – a példa Magyarország és Törökország

A Reuters hírügynökség tudósítását átvevő világlap, a The New York Times azt emeli ki a Transparency International tegnap nyilvánosságra hozott jelentéséből, hogy a múlt évben a korrupció észlelt szintje, valamint a társadalmi egyenlőtlenség igencsak segítette a populizmus terjedését, ám az ilyen politikusok annyira már nem harcoltak a kenőpénzek rendszere ellen, ha hatalomra jutnak. Jó példa erre Magyar- és Törökország, ahol romlott a helyzet az autoriter vezetők alatt, de ugyanez vonatkozik Trumpra is, aki jelöltként még nem győzött párhuzamot vonni a korrupt elit és a szorgalmasan dolgozó emberek lecsúszása között.

Lengyelország a jogállam lebontását éli át a tekintélyuralmi rendszerhez vezető úton

A Financial Times úgy látja, hogy az utóbbi évek egyik legsúlyosabb patthelyzetét idézte elő Lengyelországban a kormány terve, mármint az, hogy korlátozzák a sajtó munkáját a törvényhozásban. Egy szakértő azt mondja, ha érvényes, hogy az ellenzéki képviselők nélkül szavazták meg a jövő évi költségvetést, akkor az ország a választási diktatúra felé tart, de nem látszik a megoldás, a politikusok zsákutcába jutottak. Az ellenzék azzal vádolja a populista-nacionalista hatalmat, hogy az aláássa a demokráciát és a sajtószabadságot.

Veszélyben az Európa fejlődését és békéjét szavatoló nemzetköziség amerikai eszménye

A jobboldali-populista pártok felemelkedése jócskán ártott Európában a legfontosabb vezető, Merkel pozícióinak, de még ennél is rosszabb, hogy a nacionalista és rasszista erők annak az amerikai–európai szövetségnek az alapvető eszményeit veszélyeztetik, amely hét évtizeden át kulcsfontosságú volt a világ stabilitása szempontjából – állapítja meg a The Washington Post. Sok tényezője van, hogy ezek a mozgalmak megerősödtek Magyarországon, Lengyelországban, a franciáknál, briteknél és a németeknél. Ezen belül különleges figyelmet érdemel, hogy meggyengült az elkötelezett nemzetköziség, amit 1945 után az Egyesült Államok plántált az öreg kontinensbe a soviniszta gyűlölet helyett. Utóbbi két világháborút is kirobbantott.

Orbánnak nem sikerült éket vernie a volt és a jelenlegi német kancellár közé

Politikai töltetű látogatásnak nevezi a New York Times/Washington Post/AP tudósítása , hogy Orbán Viktor, a mostani német kancellár menekültpolitikájának egyik legádázabb bírálója Európában, felkereste Kohlt. Merthogy a megbeszélést sokan úgy értelmezték, hogy az oldalvágás akar lenni Merkel címére a migránsok befogadása miatt. A kiadott közlemény azt hangsúlyozza, hogy sem Orbán, sem Kohl nem vitatja a német kormányfő erőfeszítéseit a válság megoldására. Maga Merkel igyekezett cáfolni mindenféle súrlódást. Mint mondta, a találkozón olyan kérdéseket érintettek, mint a menekülthullám okainak leküzdése, valamint a közös európai fellépés, nos, ezek az ő számára is abszolút alapvetőek és fontosak.  

A jog győzelme: Strasbourg elmarasztalta Magyarországot egy rasszista bűncselekmény kapcsán

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) szerint egyezménysértő volt a hatóságok eljárása a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) által képviselt annak a gyöngyöspatai asszonynak az ügyében, akit a Betyársereg egy tagja durván megfenyegetett a településen 2011 tavaszán, a szélsőséges „járőrözések” idején.


1 2 3   >