ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: romák

A jogellenes szlovákiai iskolai szegregáció megfosztja a roma diákokat a jövőjüktől

A szlovákiai roma gyerekeknek továbbra is előítéleteken alapuló olyan iskolai rendszerben kell tanulniuk, amelyik jogellenes elkülöníti őket és aláássa a valódi oktatáshoz való jogukat. A szegregáció szegénységre és kirekesztettségre kárhoztatja a roma tanulókat – áll az Amnesty International és az European Roma Rights Centre (ERRC) új jelentésében.

SozialMarie-díj: ötven magyar kezdeményezés esélyes

Február 24-én éjfélig még lehet szavazni a bécsi SozialMarie-díj idei közönségdíjasaira. A pályázati felhívásra 190 szervezet jelentkezett, közülük 55 magyar kezdeményezés. Az idén már Szlovákia egész területéről érkeztek pályázatok és a továbbiakban Horvátországra és Szlovéniára is szeretnék kiterjeszteni a szociális innováció legrégebbi európai elismerését.

A korrupció erősödik a populista vezetők alatt – a példa Magyarország és Törökország

A Reuters hírügynökség tudósítását átvevő világlap, a The New York Times azt emeli ki a Transparency International tegnap nyilvánosságra hozott jelentéséből, hogy a múlt évben a korrupció észlelt szintje, valamint a társadalmi egyenlőtlenség igencsak segítette a populizmus terjedését, ám az ilyen politikusok annyira már nem harcoltak a kenőpénzek rendszere ellen, ha hatalomra jutnak. Jó példa erre Magyar- és Törökország, ahol romlott a helyzet az autoriter vezetők alatt, de ugyanez vonatkozik Trumpra is, aki jelöltként még nem győzött párhuzamot vonni a korrupt elit és a szorgalmasan dolgozó emberek lecsúszása között.

Amerikai részről nem erősítették meg Orbán meghívását

Orbán Viktor abban bízik, hogy Trump megnyitja előtte az előkelő társaság ajtaját – kezdi cikkét a The Washington Post. A jobboldali, nacionalista vezető és a leendő elnök igencsak hasonlóan vélekedik a bevándorlásról. Orbán hozzáállása rosszallást keltett Brüsszelben és Washingtonban, ellenben nagyon is elnyerte a nyugati szélsőjobb tetszését. Részben ez magyarázta, hogy a kormányfő felrúgta a protokollt, és nyilvánosan Trump jelöltsége mellé állt. Most pedig meg van győződve arról, hogy nyitott fülekre talál a megválasztott elnöknél, bár amerikai részről nem erősítették meg a meghívást.

Nyílt levélben zaklatta a romákat a polgármester

Mezőkeresztes polgármestere a város önkormányzati lapjában, nyílt levélben arra kérte a településen élőket, hogy más településről érkező roma nemzetiségű lakosoknak ne adják el az ingatlanjaikat. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) kérelmére indult eljárásban megállapította: a polgármester zaklatást valósított meg a roma nemzetiséghez tartozó személyekkel szemben, ezzel megsértette az egyenlő bánásmód követelményét.

Wałęsa fia követeli: zárják ki soraikból a Fideszt az európai konzervatív pártok

Balog Zoltán úgy látja, hogy Asselborn és Schulz Európát, az összefogást veszélyezteti. A miniszter a német Die Welt napilapnak adott interjúban azt kérdezi a luxemburgi diplomácia vezetőjének kijelentése kapcsán, hogy olyasvalaki beszél szolidaritásról és közös értékekről, aki egy adóparadicsomot képvisel? Mint mondta, nagy baj, hogy az EU-ban még mindig érvényesülni tudnak olyan politikusok, akik nincsenek tisztában a valósággal, nincs hatásos receptjük a gondokra, viszont annál agresszívabban keresnek bűnbakokat.


1 2 3 4 5   >