ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: román

Los Angeles is aggódik: a kaliforniai nagyváros nyakán maradhat az olimpia

Los Angeles tényleg elnyerheti a 2024-i olimpiai játékok rendezési jogát – de biztos, hogy ezt akarjuk is? –kérdezte a kaliforniai nagyváros lakosainak nevében Mariel Garza a Los Angeles Times internetes felületén megjelent véleménycikkében, a budapesti visszalépésről szóló hír nyomán. Felidézte, hogy az amerikai olimpiai bizottság választása eredetileg Bostonra esett, legyen a pályázó a keleti parti nagyváros, de ez rossz döntésnek bizonyult: a bostoniak jó része nem kért abból a megtiszteltetésből, hogy nyakig eladósodjék egy olyan esemény miatt, amelyre sokan nem is engedhetik meg maguknak a belépőjegyet.

Magyarország lecsapni készül a Soros által támogatott összes civil szervezetre

Támadástól tartanak a hivatalos Magyarország részéről külföldi támogatást élvező szervezetek, köztük olyanok, amelyeket a liberális emberbarát, Soros György segít, mert úgy gondolják, hogy a jobboldali-populista kormányt felbátorítja Trump győzelme – írja a The Guardian. A hatalom azt tervezi, hogy az NGO-k (nem kormányzati szervezetek) vezetőit is vagyonnyilatkozat megtételére kötelezi, amit azok a civil társadalom megfélemlítéseként értékelnek. A lépés az utolsó fejezet Orbán Viktor kampányában, mármint hogy illiberális államot építsen ki, ami nemzetközi bírálathullámot keltett a demokrácia lebontása miatt.

Nagy Imre – Párizs, Snagov

„Noha egész életében hithű kommunista volt, minden tisztségében a szovjet uralom alatt élő ország és lakói érdekét próbálta érvényre juttatni” – írja az Encyclopaedia Britannica Nagy Imréről (1896–1958), megállapítva róla, hogy az utókor méltán helyezte Magyarország másik mártír miniszterelnökével, Batthyány Lajossal egy sorba.

Sass Kálmán – Strängnäs

A strängnäsi dómtemplomban (ami Svédország egyik legrégebbi ilyen egyházi létesítménye) a Mártírok kápolnája korunk számos keresztény vértanújának állít emléket. A dómtemplom előző vezetősége döntött úgy, hogy az egyik épületszárnyban lévő kápolnát alakítja át a hitükért és a szabadságért életüket feláldozott mártírok emlékét őrző hellyé.

Reviczky Imre – Cfát

Reviczky Imre (1896–1957) nevét utca és emléktábla örökíti meg az izraeli Cfáton. A katonatiszt 1942 áprilisában mint honvéd alezredes a keleti fronton zászlóalj-parancsnokként, majd Nyíregyházán, illetve Nagybányán egy munkaszolgálatos zászlóalj parancsnokaként működött. Az utóbbi állomáshelyén csaknem negyvenezer román és zsidó munkaszolgálatos tartozott alá.

Bartók Béla – Brüsszel, Biskra, Osmaniye, Toronto, Bukarest, London, Párizs

Bartók Béla (1881–1945) mindig is nagyon népszerű volt Európában, sőt, a tengerentúlon is. Belgiumban, például, annak idején a Palais des Beaux Arts („a brüsszeli MűPa”) igazgatója számos alkalommal hívta Bartókot a belga fővárosba, mielőtt még a művész a fasizmus elől 1940-ben végleg Amerikába távozott volna. 


1 2 3   >