ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: sárospatak

II. Rákóczi Ferenc – Jindřichův Hradec

Az év elején emléktáblát kapott II. Rákóczi Ferenc a dél-csehországi városkában, ahol az erdélyi fejedelem 1688–90 között a helyi jezsuita gimnáziumban diákoskodott. A régió múzeumában évtizedekig külön állandó kiállítás mutatta be a fejedelem életét és munkásságát, illetve az ehhez kapcsolódó helyi érdekességeket, ám azt a rendszerváltás idején bezárták.

Mától Zempléni Fesztivál: zene és szépség ínyenceknek

A „kiváló minősítésű művészeti fesztivál” kategóriába sorolt Zempléni Fesztivál különleges vonzereje a műfaji és területi sokszínűségben rejlik, hiszen Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs, Tokaj és több más zempléni település legszebb műemléki és szabadtéri helyszínein rangos komolyzenei programok, színházi-, táncelőadások és jazz koncertek, kirándulások, kiállítások, gasztronómiai programok várják a közönséget. (A képen: Ábrahám Márta hegedűművész.)

Újra megostromolják Sárospatak várát

Korhű ruhába öltözött katonák ágyúval, kézi fegyverekkel, létrákkal ostromolják meg Sárospatak várát július 19–21-én. A Rákóczi Múzeum 2010-ben rendezte meg először az „ostromhétvégét”. A mostani szakmai hátterét a Bethlen Gábor Hagyományőrség szolgáltatja. Az ostromhétvége záróakkordja Tolcsvay László (zene)–Müller Péter Sziámi (szöveg) A hetedik fénysugár – Rákóczi fantáziájának várudvari bemutatója.

Sopron és Lipót az idén legvirágosabb magyar település Ma délelőtt Sopronban osztották ki «a virágos Magyarországért» környezetszépítő verseny idei díjait. Az Önkormányzati Minisztérium és a Magyar Turizmus Zrt. közös fődíját város kategóriában Sopronnak, falu kategóriában Lipótnak ítélték oda, ami egyben feljogosítja a két települést, hogy képviselje Magyarországot az európai virágos városok és falvak 2010-i versenyében (Entente Florale Europe).
Könyv Sárospatakról - Rákócziak városa 1956 óta jelennek meg a Sárospataki Rákóczi Múzeum Füzetei. A napokban került ki a nyomdából a sorozat 54., kétnyelvű (magyar-angol) kötete "A Rákócziak városa Sárospatak – A Rákóczi-szabadságharc 300. évfordulóján" címmel. A könyvben K. Pintér Tamás 28 rajza mutatja be a későreneszánsz váregyüttest, a Rákóczi-kori történelmi események helyszínét, a város nevezetes épületeit.
«Az év települése» Sárospatak Ünnepélyes külsőségek között nyújtotta át ma Szűcs Balázs, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettese a társaság oklevelét, különdíját Sárospatak polgármesterének, dr. Hörcsik Richárdnak «Az év települése» cím elnyerése alkalmából. A Magyar Televízió Főtér című műsora által meghirdetett verseny nyertesét jövőre a nemzeti turisztikai marketingszervezet kiemelten népszerűsíti.

1 2   >