Címke: statisztika

Elképesztő: nettó 117 ezer forint jut a humán-egészségügyi, szociális ellátásban dolgozóknak

A nemzetgazdaságban – a legalább öt személyt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézmé­nyeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél – az átlagkerese­tek 1,3%-kal nőt­tek az egy évvel ezelőttihez képest. Ennélfogva 2014. január–februárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 226 600 fo­­rint volt. A legkevesebbet a hu­mán-egészségügyi, szociális ellátás (139 300 forint), a szál­lás­­hely-szolgáltatás, vendéglátás (153 100 forint), illetve a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat (163 200 forint) ágakban dolgozók kerestek.

Kifelé a gödörből? Februárban 28,3%-kal nőtt az építőipari termelés

Februárban az építőipar termelése mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanap-tényezővel kiigazítva 28,3%-kal volt magasabb az egy évvel azelőttinél. Mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületeké 21,3, az egyéb építményeké 39,2%-kal. Az építőiparban egy éve megfigyelhető általános növekedés mellett a februári kedvező időjárás is hozzájárult a termelés nagyarányú emelkedéséhez.

Februárban 8,1%-kal nőtt az ipari termelés, 10,9%-kal csökkentek a mezőgazdasági termelői árak

Ez év februárjában a mezőgazdasági termelői árak 10,9%-kal csökkentek az előző év azonos időszakához mérten. Ezen belül a növényi termékek ára 17%-kal esett vissza, az élő állatok és állati termékeké viszont 1,7%-kal emelkedett. Ugyancsak a KSH legfrissebb jelentésében olvasható, hogy februárban 8,1%-kal nőtt az ipari termelés volumene.

Márciusban 0,1% volt az infláció – állítja a statisztikai hivatal

Márciusban a fogyasztói árak 0,1%-kal haladták meg az egy évvel azelőttit. Ezen időszak alatt a háztartási energia, a jármű-üzemanyagok, a ruházkodási cikkek, valamint a tartós fogyasztási cikkek ára csökkent, a szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások drágultak.

Február: 766 millió euró külkereskedelmi többlet – egyelőre még az EU vezet

Az év második hónapjában az export és import euróban számított értéke 5, illetve 3,5%-kal bővült tavaly februárhoz mérten. A külkereskedelmi mérleg többlete 118 millió euróval nőtt 2013 azo­nos hónapjához képest. Az első becslés szerint 2014. februárban – a kivitel értéke 6,9 milliárd eurót (2120 milliárd forin­tot), a behozatalé 6,1 milliárd eurót (1883 milliárd forintot) tett ki. A külkereskedelmi mérleg aktívuma az év má­sodik hónapjában 766 millió euró (238 milliárd forint) volt. A februári kivitel 80, a behozatal 77%-át az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le.

Februárban 8,1 (vagy 1,6?) %-kal nőtt az ipari termelés volumene

Az idén februárban – előzetes adatok alapján – az ipari termelés 8,1%-kal haladta meg az egy évvel azelőttit. A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel. A termelés az év első két hónapjában 7,1%-kal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanap-tényezővel kiigazított ipari termelési index februárban 1,6%-kal emelkedett.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >