Címke: statisztika

Geomatech: magyar módszer a matematika oktatására – ezt is fizeti az Európai Unió

Hamarosan mindenki számára elérhető lesz, és az iskolákban is bevezethetik a magyar Geomatech oktatási rendszert. A program az általános iskolától az érettségiig kölcsönös, közvetlen kapcsolaton alapuló módon, digitális eszközök segítségével oktatja a matematikát. A kezdeményezésben eddig mintegy hétszáz intézményből jó másfél ezer pedagógus vett részt, vizsgázott és próbálja, használja az új típusú digitális módszertant. Teljes egészében európai uniós forrásból, 2,3 milliárd forintból (az Új Széchenyi Terv részeként) 1800 Geomatech digitális tananyag készül.

A statisztika szerint  235 100 forint bruttó átlagkereset 2015. január–februárban

Az előző év azonos időszakához mérten 2015. január–februárban 3,7%-kal nőttek az átlagkeresetek. A keresetek növekedési ütemét főként a minimálbérre, a garantált bérminimumra vonatkozó éves megállapodás, a közfoglalkoztatottak létszám-alakulása és a szociális területen dolgozók bérkorrekciójának áthúzódó hatása befolyásolta.

Az EU-források koncentrált felhasználása lendítette a magyar gazdaságot

A múlt évben sokféle hatás érte a világgazdaságot; több tényező is kedvezőtlenül hatott a fejlődési lehetőségekre. Viszonylag sok regionális konfliktus erőteljes fékező tényező, és az energiaárak zuhanása is eltérően érintette az egyes gazdaságokat – írja a többi között dr. Katona Tamás kandidátus, a közgazdaság-tudomány habilitált doktora az Infovilág rendelkezésére bocsátott legfrissebb elemzésében. Az előzetes adatok szerint tavaly 3,3%-kal bővült a világgazdaság teljesítménye, amely megegyezett a 2013. évivel… Az Európai Unió gazdasága tavalyelőtt stagnált, a múlt évben 1,3%-kal bővült... Németországban az előző évi, stagnálással egyenértékű 0,1%-ot követően érzékelhetően, 1,6%-kal nőtt a gazdasági teljesítmény.

A statisztika szerint 5,8%-kal nőtt az ipari termelés februárban

Ez év februárjában az ipari termelés volumene 5,8%-kal haladta meg az egy évvel azelőttit. A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel. A termelés 2015 első két hónapjában 5,6%-kal magasabb volt, mint 2014 azonos időszakában. Ugyanebben az időszakban a mezőgazdasági termelői árak 8,1%-kal maradtak el az előző év azonos időszakitól. Ezen belül a növényi termékek ára 7,9, az élő állatok és állati termékeké 8,5%-kal csökkent.

Fogyasztói árak: 06%-os csökkenés márciusban

Márciusban a fogyasztói árak átlagosan 0,6%-kal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel azelőtt. Ez időszak alatt leginkább a háztartási energia és az üzemanyagok ára csökkent. A tartós fogyasztási cikkek, valamint a ruházkodási cikkek ára szintén mérséklődött, a szolgáltatások és a szeszes italok, dohányáruk drágultak. 2015. január–márciusban a fogyasztói árak átlagosan 1%-kal voltak alacsonyabbak, mint az előző év azonos időszakában.

A statisztika szerint 6,2%-kal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom

Az idén februárban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 6,2%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A 2015. februári export euróban számított értéke 7,4, az importé 6,3%-kal nőtt az előző év azonos hónapjához mérten.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >