Könnyen átalakítható, kettő az egyben eszköz. Lenyűgöző 10,1 hüvelykes kijelző. Megnövekedett teljesítmény.

Címke: statisztika

Júniusban 9,8%-kal csökkentek a mezőgazdasági termelői árak

Az előző év azonos időszakához mérten 9,8%-kal mérséklődtek a mezőgazdasági termelői árak 2014 júniusában. Ezen belül a növényi termékek ára 15,8%-kal csökkent, az élő állatok és állati termékeké 1,9%-kal növekedett. Január–júniusban a mezőgazdasági termelés ráfordítási árszintje 4,4%-kal maradt el az egy évvel azelőttitől.

Kis híján egy százalékkal nőtt a GDP a II. negyedévben az előző három hónaphoz képest

A Központi Statisztikai Hivatal első, gyorsbecslése alapján Magyarország bruttó hazai terméke 2014. II. negyedévében 3,9%-kal nőtt az előző év azonos időszakához mérten. A növekedést alapvetően az ipar és az építőipar nemzetgazdasági ágak teljesítményének növekedése okozta. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez képest 0,8%-kal növekedett a bruttó hazai termék. A becslés korlátozott információs bázisra épül, így a végleges adatok a gyorsbecslésben közöltektől eltérhetnek.

Építőipar: az elmaradások ellenére 9,8%-os növekedés júniusban

Júniusban az építőipar termelése kiigazítatlan adatok szerint és munkanap-tényezővel kiigazítva egyaránt 9,8%-kal volt magasabb az egy évvel azelőttinél. Mindkét építményfőcsoport termelése növekedett: az épületeké 2,4, az egyéb építményeké 18,0%-kal. Az építőipar termelői árai 2014. II. negyedévében az előző év azonos időszakához mérten 2,3%-kal emelkedtek.

Statisztikai jelentés szerint megszűnt az infláció – jó ez nekünk?

Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 0,1%-kal voltak magasabbak, mint egy évvel azelőtt. Ezen időszak alatt a háztartási energia, a ruházkodási cikkek, az élelmiszerek, valamint a tartós fogyasztási cikkek ára csökkent, mialatt a szeszes italok, dohányáruk, a szolgáltatások és az egyéb cikkek, jármű-üzemanyagok drágultak. Az Európai Unió 28 tagországában 2014. júniusban a fogyasztói árak (a harmonizált előzetes adatok szerint) átlagosan 0,7%-kal voltak magasabbak, mint 2013. júniusban. Bulgáriában és Görögországban csökkentek leginkább az árak (1,8% és 1,5%-kal), a legnagyobb drágulás az Egyesült Királyságban (1,9%), valamint Ausztriában (1,7%) következett be júniusban.

Júniusban 7,6%-kal nőtt a szálláshelyek vendégforgalma

Az idei 6. hónapban a külföldivendég-éjszakák száma 7,3, a belföldivendég-éjszakáké 7,9%-kal nőtt az egy évvel azelőttihez képest. A szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele 9%-kal emelkedett. Az első félévben a vendégforgalom 6,8%-kal bővült a tavalyi év első félévéhez mérten.

Júniusban 11,3%-kal nőtt az ipari termelés

Az előzetes adatok alapján az ipari termelés volumene 2014 júniusában 11,3%-kal haladta meg az egy évvel azelőttit. A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel. A termelés az év első hat hónapjában 9,4%-kal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás júniusban 1,8%-kal emelkedett.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >