Címke: statisztika

Októberben csökkentek az ipari termelői árak

A belföldi és az exportár-változás következtében az ipari termelői árak – megtörve a harmadik negyedév növekvő trendjét – októberben 0,9%-kal csökkentek az előző hónaphoz képest. Az árakat leginkább a feldolgozó-ipari ágazatok árainak csökkenése – ezen belül a járműgyártásé – alakította. Az energiaszektor árai nőttek szeptemberhez képest.

Még mindig aggasztó a népesség természetes fogyása

Az előzetes adatok szerint 2014 kilenc hónapjában 68 119 gyermek született, 3%-kal több, mint az előző év azonos időszakában. A regisztrált 92 464 halálozás 2,4%-os csökkenést mutat 2013. január–szeptemberhez képest. A természetes fogyás 24 345 volt, 4242-vel kevesebb az egy évvel azelőttinél.

Átlagkeresetek: egészségügyi nettó 119 532, közfoglalkoztatott 65 500 forint

Az egy évvel azelőttihez képest 2,9%-kal nőttek az átlagkeresetek a legalább 5 személyt foglalkoztató vállalkozások, a költségvetési intézmények és a megfigyelt nonprofit szervezetek körében. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 234 000 forint volt 2014. január–szeptemberben.

Statisztika: bruttó hazai termék, 2014. III. negyedév

A KSH első becslése alapján Magyarország bruttó hazai terméke 2014 III. negyedévében 3,2%-kal nőtt az előző év azonos időszakához mérten. A növekedést alapvetően az ipar és a mezőgazdaság nemzetgazdasági ágak teljesítményének növekedése okozta. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez képestg 0,5%-kal növekedett a bruttó hazai termék.

Építőipari statisztika: látványosan kevesebb új szerződés

Szeptemberben az építőipar termelése kiigazítatlan adatok szerint és munkanaptényezővel kiigazítva egyaránt 7,3%-kal volt magasabb az egy évvel azelőttinél. Az épületek építmény-főcsoportban a termelés 3,7%-kal csökkent, az egyéb építmények esetében 17,3%-kal nőtt. Az építőipar termelői árai 2014 III. negyedévében az előző év azonos időszakához mérten 2%-kal emelkedtek.

Irány a Kánaán: októberben 0,4%-kal csökkentek a fogyasztói árak

Októberben a fogyasztói árak átlagosan 0,4%-kal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel azelőtt. Ezen időszak alatt a háztartási energia, a ruházkodási cikkek, valamint a tartós fogyasztási cikkek ára csökkent, az egyéb cikkek, üzemanyagok, valamint a szolgáltatások és a szeszes italok, dohányáruk drágultak.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >