Címke: statisztika

A statisztika szerint  235 100 forint bruttó átlagkereset 2015. január–februárban

Az előző év azonos időszakához mérten 2015. január–februárban 3,7%-kal nőttek az átlagkeresetek. A keresetek növekedési ütemét főként a minimálbérre, a garantált bérminimumra vonatkozó éves megállapodás, a közfoglalkoztatottak létszám-alakulása és a szociális területen dolgozók bérkorrekciójának áthúzódó hatása befolyásolta.

Az EU-források koncentrált felhasználása lendítette a magyar gazdaságot

A múlt évben sokféle hatás érte a világgazdaságot; több tényező is kedvezőtlenül hatott a fejlődési lehetőségekre. Viszonylag sok regionális konfliktus erőteljes fékező tényező, és az energiaárak zuhanása is eltérően érintette az egyes gazdaságokat – írja a többi között dr. Katona Tamás kandidátus, a közgazdaság-tudomány habilitált doktora az Infovilág rendelkezésére bocsátott legfrissebb elemzésében. Az előzetes adatok szerint tavaly 3,3%-kal bővült a világgazdaság teljesítménye, amely megegyezett a 2013. évivel… Az Európai Unió gazdasága tavalyelőtt stagnált, a múlt évben 1,3%-kal bővült... Németországban az előző évi, stagnálással egyenértékű 0,1%-ot követően érzékelhetően, 1,6%-kal nőtt a gazdasági teljesítmény.

A statisztika szerint 5,8%-kal nőtt az ipari termelés februárban

Ez év februárjában az ipari termelés volumene 5,8%-kal haladta meg az egy évvel azelőttit. A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan indexszel. A termelés 2015 első két hónapjában 5,6%-kal magasabb volt, mint 2014 azonos időszakában. Ugyanebben az időszakban a mezőgazdasági termelői árak 8,1%-kal maradtak el az előző év azonos időszakitól. Ezen belül a növényi termékek ára 7,9, az élő állatok és állati termékeké 8,5%-kal csökkent.

Fogyasztói árak: 06%-os csökkenés márciusban

Márciusban a fogyasztói árak átlagosan 0,6%-kal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel azelőtt. Ez időszak alatt leginkább a háztartási energia és az üzemanyagok ára csökkent. A tartós fogyasztási cikkek, valamint a ruházkodási cikkek ára szintén mérséklődött, a szolgáltatások és a szeszes italok, dohányáruk drágultak. 2015. január–márciusban a fogyasztói árak átlagosan 1%-kal voltak alacsonyabbak, mint az előző év azonos időszakában.

A statisztika szerint 6,2%-kal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom

Az idén februárban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 6,2%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A 2015. februári export euróban számított értéke 7,4, az importé 6,3%-kal nőtt az előző év azonos hónapjához mérten.

GDP-arányos hiány, 2014: 2,6%

A kormányzati szektor 2014. évi hiánya az előzetes adatok szerint 829,1 milliárd forint, a GDP 2,6%-a volt, ami 2013 azonos időszakához képest 95,4 milliárd forinttal, GDP-arányosan 0,1 százalékponttal magasabb volt. A 2014. IV. negyedévi hiány 192,8 milliárd forint volt, a GDP 2,4%-a, ami az előző év azonos időszaki hiányánál 137,6 milliárd forinttal volt több.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >