ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: széchenyi

Tudományszervező költő az Akadémián – Arany János és az MTA

Kétszáz éve, 1817. március 2-án született Arany János. A magyar irodalom egyik legnagyobb alakját szoros kötelék fűzte a Magyar Tudományos Akadémiához. Akadémikussá történő megválasztása után néhány évvel, 1865-ben foglalta el az MTA titoknoki – mai kifejezéssel főtitkári – székét. Arany Jánosnak az intézménnyel való kapcsolatát és ottani, hivatali tevékenységét mutatja be Gábori Kovács József irodalomtörténész írása. (Felhívjuk olvasóink figyelmét arra, hogy az egykori akadémiai főtitkári lakás fennmaradt tárgyi emlékeit, valamint a költőnek az MTA Könyvtár és Információs Központ Kézirattár és Régi Könyvek Gyűjteményében őrzött néhány kéziratát, illetve az akadémiai tevékenységét felidéző dokumentumokat az mta.hu képes összeállításban mutatja be; tessék kattintani!

 

Sisi ma Gödöllőn járt

Mostantól Sisi folyton úton lesz – csakúgy, mint rövid és tragikusan végződött életében, amikor igyekezett egyre távolabb kerülni Bécstől, mindenekelőtt anyósa és az udvar intrikái, környezete irigysége miatt. A világszép osztrák császárné majd magyar királyné számtalan alkalommal megfordult Gödöllőn, magyarországi elíziumában, ahová talán kivétel nélkül vasúton érkezett. Az ő és férje, a cs. és kir. pár tiszteletére építették meg (a néhány hónappal ezelőtt végre felújított) királyi várót…

Széchenyi-futam: környezetbarát autók, fenntartható közlekedés Egyedi készítésű, illetve szériajárműből átalakított, nem fosszilis üzemanyaggal működő közlekedési eszközökkel indulnak a versenyzők az V. Széchenyi-futamon. A ma kezdődő verseny a fenntartható közlekedés fontosságára hívja fel a figyelmet; 60 alternatív hajtású jármű áll a startvonalra a győri helyszínen.
Március 15., közös tavaszunk – a budapesti program A kormány idén is színvonalas programsorozattal készül a negyvennyolcas forradalomról és szabadságharcról megemlékezésre. A 162. évfordulóra szervezett programok a közös történelmi örökség néhány kiemelkedő mozzanatának bemutatásával idézik fel március 15. szellemiségét. A hagyományos programok mellett – mint a zászlófelvonás, vagy a Nemzeti Múzeum előtti megemlékezés – több új rendezvény is várja az ünnepelni vágyókat Budapest számos pontján.
Széchenyi serlegét az Akadémiának adományozták az utódok Egy valaha Széchenyi István könyvtárszobájában állt serleg hosszú utazása ért véget, amikor Hegykő, Isztambul, Párizs, Willebadessen után hazatért a Magyar Tudományos Akadémiára.
Szép, okos, pontos térképek a Széchényi Könyvtárban Kevesen tudják megfogalmazni, miért használják szívesebben az egyik térképet, mint a másikat. Döntésükre több tényező is hatással van: pontos-e, könnyen értelmezhetőek-e a jelei, színei, jól olvashatók-e a feliratai, s összhatásában is szép-e az adott munka. A kerékpárosoknál a hajtogathatóság és az időjárásnak ellenálló anyag is lényeges szempont…

1 2   >