ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: szélsőségesség

Megelőzhető-e a szélsőségesség, a radikalizmus a politikától független oktatásban?

Egyedi radikalizmus-prevenciós oktatási csomagot mutatott be csütörtökön a Political Capital kutatóintézet. Az Európai Unió támogatásával megvalósult „Extreme Dialogue” kezdeményezés részeként rövidfilmekből, a feldolgozást segítő oktatási anyagokból, valamint tanári segédletekből álló hét csomag készült. A 14–18 éves korosztályt célzó, iskolai használatra szánt anyagok egyaránt alkalmazhatók iskolai és nem formális oktatási tevékenységben.

A bajkeverő Orbán – Clinton ellenében – méltatja Trumpot

A magyar kormányfő Trump politikája mellett állt ki beszédében, amely összekapcsolta a terrorizmus és a muzulmán bevándorlást, és amely úgy tűnt föl, hogy az elnöki tisztség republikánus várományosa mellett tette le a garast – írja a Financial Times. Európában mostanáig senki sem állt ki ennyire egyértelműen az amerikai politikus mellett. Orbán több tekintetben pártolja Trump elképzelését, főként a bevándorlás és az iszlám szélsőség okozta fenyegetés kapcsán. A magyar vezető, akit Juncker diktátornak nevezett, a földrész legszigorúbb menedékjogi törvényét vezette be és a muzulmán migrációt veszélyesnek tartja a kontinens etnikai összetétele, illetve életmódja számára. 

Magyarország mintapéldája a populista nyomulásnak, a szélsőség előretörésének

Az Európai Parlament határozata élesen bírálja a magyar kormányt, ám korlátozottak a lehetőségek, ha valamelyik tagállamban fel kell lépni a jogállamiság szempontjából gondot okozó irányzatokkal szemben. A Neue Zürcher Zeitung szerint,Orbán Viktor miniszterelnök egyre másra szembemegy az EU-val. A demokrácia szempontjából kétes törvényekkel, vagy az olyan vitatott ötletekkel, mint a halálbüntetés, felháborodott reakciókat és ellenállást kelt Brüsszelben. Bár a halálbüntetés kapcsán ő maga lépett vissza és így kifogta a szelet a vitorlákból, de idehaza, a belpolitikában szerzett jó pontokat az ötlettel.

Egyértelmű összefüggés a gazdasági nehézségek és a politikai szélsőségesség között

Az Erste után az összes nagy hazai és külföldi bank kiegyezett Orbán Viktorral. Eszerint lemond a jogvitáról a kormánnyal és fogcsikorgatva ugyan, de elfogadja annak lépéseit, a devizahitelek kötelező átváltásától kezdve Európa legmagasabb bankadóján át, egészen a pénzügyi ágazat egy részének visszaállamosításáig. Az egyik budapesti ügyvédi iroda munkatársa azt mondta, hogy alaposan elemezték a jogi helyzetet, mármint hogy indítsanak-e befektetés-védelmi pert a hatalom ellen. Jók is a kilátások, ám a bankok más utat választottak – tudósít a Der Standard.

A magyarországi romagyilkosságok perétől hangos a nemzetközi sajtó

A romák elleni sorozatgyilkosság peréről ír a nemzetközi sajtó. A Der Spiegel megemlíti, hogyBalog Zoltánszemélyében most első ízben beismerte a kormány, hogy a hatóságok hányavetin dolgoztak. A Reuters szerint a rasszista erőszak megrázta az országot és olyan vádakhoz vezetett, amelyek szerint a rendőrség nem védte meg a történelem évszázadai során amúgy is üldözött kisebbséget. A Wall Street Journal az ítélet kapcsán megszólaltatta a Tudományos Akadémia kutatóját, Kóczé Angelát, aki szerint az eset jelzi, miként viszonyul a társadalom a romákhoz. Szerinte széles körű az előítélet, illetve a közöny velük szemben, sokan támogatják a gyilkosokat.