ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: szólásszabadság

Orbán nyugtalanító nukleáris tervei

Fareed Zakaria, a The Washington Post elemzője úgy gondolja, hogy bármennyire sajnálatos is, de az Egyesült Államok demokráciája immár illiberális lett. Zakaria, aki két évtizede megalkotta az illiberális demokrácia fogalmát, rámutat, hogy a demokrácia két hagyományra épül. Az egyik, hogy a tömegek közreműködnek a vezetők kiválasztásában, a másik pedig az egyén joga a szabad szólásra, vallásgyakorlásra, valamint tulajdonra – a demokratikus többséggel szemben is. A kettő együtt alkotja a liberális demokráciát, ám a magyaroknál, oroszoknál, törököknél, irakiaknál és a fülöp-szigetieknél elvált egymástól.

Alakulóban az „illiberális demokráciák” tengelye?

Figyelmeztetés az Egyesült Államok számára, hogy Magyarország élesen jobbra fordult – állapítja meg a The Guardian. Így látja a helyzetet Susan Faludi, a magyar származású, Pulitzer-díjas amerikai újságíró és író, aki már csak szakmájánál fogva is aggódik, merthogy szerinte a tengerentúlon is könnyen megeshet, ami Magyarországon, hogy ti. tartós támadás éri a szólásszabadságot. A szerző a jövő tavasszal Budapestre készül, hogy bemutassa apjáról készült könyvét, amely azonban a jelenlegi magyar politikával is foglalkozik. Pontosan ezért izgatott az író, mert ha egy újságíró kihívja maga ellen a mai magyar kormányt, az könnyen a bíróság előtt találhatja magát.

A lengyelek és a baltiak kockázatosnak tartják az orosz–amerikai közeledést

Európában tülekedtek a jobboldali populisták, hogy egymást felülmúlva ünnepeljék Trump megválasztását, miután az elnök ugyancsak nacionalista, bevándorlásellenes nézeteket vall – írja a The New York Times. Kevésbé voltak elbűvölve viszont a keményvonalas lengyelek, éspedig Putyin miatt. Pedig amúgy buzgón mondogatják, hogy a republikánus politikus sikere a legfontosabb fejezet a világban a nyugati liberális demokrácia hátrahagyásában. Ám Varsó szinte zsigeri módon nem bízik az orosz vezetőben.

Gyorsan hozhat az újságírók munkáját megkönnyítő ítéletet Strasbourg

Sürgősségi eljárásban vizsgálja a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága a 444.hu kiadója, a Magyar Jeti Zrt. Magyarország elleni ügyét, ennek köszönhetően az ügyben még az idén ítélet születhet. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a londoni székhelyű Media Legal Defence Initiative (MLDI) közös beadványában azért küzd, hogy az újságírók szabadon idézhessenek és linkelhessenek. A 444.hu 2013 szeptemberében számolt be arról, hogy Romániába tartó futballszurkolók egy csoportjának busza megállt a határhoz közeli Konyár település iskolája előtt, melybe főleg roma gyerekek járnak. 

PolitiKuss: TASZ-kampány a hatalom kritizálhatóságáért

Növekvő aggodalommal figyeli a Társaság A Szabadságjogokért (TASZ), hogy Magyarországon egyre nagyobb kockázatot vállalnak azok az újságírók és közéleti kérdésekben megnyilvánuló polgárok, akik politikusokat kritizálnak. A TASZ olyan perekben nyújt jogi képviseletet, amelyekben politikusok jogi eszközökkel próbálják elhallgattatni a kritikusaikat. A jogvédő szervezet legújabb, „PolitiKuss” kampánya erre a problémára hívja fel a figyelmet, és tesz javaslatokat a megoldásra.

A Hatvany-örökség új fejezete – az amerikai törvények védik a szólásszabadságot

A Tett és Védelem Alapítvány újból próbálkozik az Egyesült Államokban, hogy bíróság elé idézze a Kurucinfo vezéreit, és ily módon kiderítse kilétüket. Az esetről – írja a Washington Post – a Los Angeles-i Egyetem egyik jogi szakértője számol be, kiemelve, hogy a szólásszabadságnak az amerikai törvények nagyfokú védelmet nyújtanak, tehát kicsi az esélye annak, hogy külföldön – gyűlöletbeszéd miatt – felelősségre lehessen vonni bárkit, akit – mint a mostani magyar esetben – akár a holokauszt tagadásával gyanúsítanak, ha az illető amerikai földről fejtette ki véleményét.


1 2 3   >