Címke: szavazati jog

Budapest és Varsó az Európai Unió reflektorfényében

Uniós források azt közölték, hogy a Bizottság növelni igyekszik a nyomást Lengyelországra, de nem akarja kitenni magát olyan vádaknak, hogy nekiront az új, euro-szkeptikus kormánynak – kezdődik a The New York Times írása. Ezért egyelőre nem kíván határozni semmilyen büntető eljárásról. Ehelyett írásban további magyarázatokat kérhet az eddig hozott varsói intézkedésekről. A testület szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a holnapi vita a helyzet alaposabb felmérését szolgálja a lengyel féllel folytatott párbeszéd keretében.

Orbán gúnyt űz az emberi jogokból és méltóságból, a liberális demokráciából

Nyomásra és megértésre van szükség ahhoz, hogy fennmaradjonaz Európai Unió – emeli ki vezércikkében a Der Spiegel német hetilap. Úgy értékeli, hogy emlékeztetni kell azokat a keleti államokat, amelyek szembeszállnak a közös megoldással: a belépéskor vállalták a szervezet által vallott értékeket. Magyarország esetében pedig minimum el kell gondolkodni a szavazati jog felfüggesztésén is, mert amit ez az ország művel a menekültekkel, az olyan értékek tartós megszegésével ér fel, mint az emberi méltóság.

Meg kell védeni a demokráciát Orbán Viktortól – sürgető az Európai Bizottság fellépése

Két vezető német politológus újabb cikkben hívja fel a figyelmet arra, hogy meg kell védeni a demokráciát Orbán Viktortól, aki autokrataként kormányoz és európai Putyinként jelenik meg a földrészen. Ám ezt nem szabad eltűrnie sem Angela Merkelnek, sem az Európai Bizottságnak, és ez utóbbinak az eddiginél keményebben kell fellépnie a magyar vezetéssel szemben... Az európai kormányfőknek egyértelművé kell tenniük, hogy Orbánnak súlyos következményekkel is számolnia kell, ideértve, hogy immár nem zárják ki kategorikusan a magyarok szavazati jogának megvonását az unióban.

Magyarország uniós szavazati jogának megvonását javasolja a Financial Times

Magyarország uniós szavazati jogának megvonását javasolja vezércikkében a Financial Times, az alaptörvény-módosítások miatt. A tekintélyes gazdasági lap szerint Orbán Viktor a demokratikus értékeket fenyegeti, ezért Európának figyelmeztetnie kell, mivel járhat, ha kitart jelenlegi irányvonala mellett. A Human Rigths Watch neheztel az Európai Tanácsra, amiért olyan könnyen feladta a magyar kormánnyal a vitát médiaügyben. A Washington Post pedig a tegnapi klubrádiós ítéletről ír.