ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: személyi kultusz

A legfrissebb 168 Órából: Valódi költő a Fidesz rejtőzködő szóvivője

A Fidesz 2014-ben kinevezett, ritkán látott szóvivőjét a Nők 40, azaz a nagymama-nyugdíj apropóján nőkről, politikáról, nyugdíjasokról kérdeztük. Az amúgy versírással is foglalkozó képviselő asszony állítja: a Fideszben megbecsülik a nőket. Arról pedig, hová tűnt 2700 milliárd forint a magánnyugdíj-pénztárakból, érdekes elmélettel állt elő. Lampé Ágnes interjúja; a képeket Hermann Ildikó készítette.

Orbán a régmúltra hivatkozik, felmondandó az uniós csatlakozáskor tett ígéretét

A Bloomberg hírügynökség azt tanácsolja, hogy ha valaki arra kíváncsi, mit fog tenni Trump elnökként, akkor tanulmányozza, miként jártak el a keményen jobbos pártok, amikor hatalomra kerültek pl. Olaszországban, Magyarországon és Lengyelországban. A Freedom House szerint a demokrácia visszaesőben van a 2000-es évek vége óta. A demokratikusan megválasztott vezetők aláássák a demokratikus intézményeket és kultúrát, ez a fő oka annak, hogy hanyatlik a szabadság. A világban van köztük baloldali is, lásd a Fülöp-szigeteket, Thaiföldet vagy Ecuadort.

A neonácik tombolnak Magyarországon, Orbán azonban hallgat

A neonácik tombolnak Magyarországon, Orbán azonban hallgat, a kormány pedig – politikai számításokból – elfordítja a tekintetét. A kemény megállapítás a Der Spiegelben jelent meg. Az országot a legutóbbi rendőrgyilkosság ébresztette rá a helyzetre. Egyre nagyobb gondot okoznak a harcias szélsőjobbosok, félkatonai járőrök és polgárőrségek alakulnak. A bőnyi eset azért keltett nagy feltűnést, mert a Nemzeti Nyomozó Iroda nem tudta hitelesen megmagyarázni, miért küldött két védtelen nyomozót a veszélyesnek tartott Györkös István házához, és az sem tudható, hogy az újfasiszta miként juthatott egy egész, korszerű arzenálhoz.

Magyar ajándék a Sztálin-múzeumnak – Gori

A grúz fővárostól, Tbiliszitől 76 kilométerre nyugatra található a közel ezer éve alapított Gori városa. Ott született az 1870-es évtized végén (a hivatalos dátumot – 1879. december 21. – a történészek vitatják) Joszif Visszárionovics Sztálin. A Szovjetuniót közel harminc éven át vaskézzel és 1953-i haláláig egyre fokozódó terrorral vezető kommunista (?) politikus mégis máig őrzi egykori tekintélyét a volt szovjet birodalom országaiban (a Baltikum szigorú kivétel!), főként szülőföldjén.

Orbán és társai a bizonytalansággal, a félelemmel és a zavarral kereskednek

A Financial Times szerint a Trump- és Putyin-féle erős emberek egytől egyik azzal csábítanak, hogy személyiségük erejénél fogva megújítják a nemzetet, illetve hogy készek figyelmen kívül hagyni a liberális finomságokat. Oroszországban és Kínában is az engedelmes média személyi kultuszt épít az első számú vezér köré, hangsúlyozva azok erejüket és hazafiságukat. A példát hamar követte Egyiptom és Törökország, majd jött India. Magyarországon Orbán Viktornál nagyban tekintélyelvű vonásokat tapasztalni. A múlt héten azután hasonló politikus győzött a Fülöp-szigeteken is. És hát, Trump nagyon sok közös vonást mutat Putyinnal, Erdogannal, Orbánnal és a többiekkel.

Kísértet járja be Európát, a populizmus kísértete – a szélsőjobb irányít

Kelet-Európában Orbán Viktor úttörőnek számít. Varsóban az új kormány lemásolja a magyar vezető alkotmányos trükkjeit, és beássa magát a hatalomba. Európa keleti és nyugati felének szélsőjobbosait összeköti a globalizáció és a multikultúra elutasítása. Az unió még soha nem látszott ennyire időlegesnek és törékenynek, mintha már illúzió lett volna az európai egyesülés. A The Guardian írja: az unió számára az a baj Marine Le Pennel, hogy nincs egyedül: szélsőjobbos pártok szabják meg a napirendet Európa nagy részén, amiből az következik, hogy a németek egyre nagyobb kísértést éreznek, mármint hogy csinálják egyedül.


1 2   >