ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: szoftverexport

Az informatikai-távközlési iparág  a magyar gazdasági fejlődés motorja

Az informatikai-távközlési szektor (IKT) hazánkban arányaiban erősebb, mint az EU-átlag. Ez lehetne a gazdaság egyik kitörési pontja. A szoftverexport-piac méretének további növelésével a magyar gazdaság egészének külpiaci mutatóit lehetne javítani – hangzott el az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) mai, budapesti konferenciáján.

Öt éven belül megkettőződhetne a magyar szoftverexport – stratégiai megállapodást sürget az IVSZ a kormánnyal

A folyamatosan növekvő szoftverexportnak köszönhetően az informatikai, távközlési és elektronikai szektor volt az egyetlen az összes hazai iparág között, amely a válság éveiben is folyamatosan növekedni tudott. Ez a növekedés a KSH legfrissebb adatai szerint 2012 mindegyik negyedévében folytatódott. Az IVSZ szerint a szoftverexport megduplázása 10 000 új munkahely létrehozásával érhető el, ennek egyik feltétele pedig az IKT-végzettségű mérnökök képzésének növelése évi 2000-rel, valamint a szakképzés és felnőttképzés megfelelő átalakítása. A piaci igények és képzési tartalmak összehangolását az IVSZ szakmai mentorként kívánja segíteni.

Az IVSZ síkraszáll az informatikai mérnökképzés állami támogatásáért

A felsőoktatási keretszámok miatt minden eddiginél nehezebb helyzetbe kerülhet a kormány által is stratégiainak minősített informatikai, távközlési és elektronikai ágazat. Két megoldás kínálkozik: vagy megmaradnak az eddigi keretszámok, vagy tegye lehetővé az állam oktatási intézmények támogatását is a társasági adó terhére – összegezhető az az Informatikai Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) az állásfoglalása. A hazai informatikai, távközlési és elektronikai ágazat egyik kiemelt ágazata például a szoftverexport, amely a hazai mintegy 1000 milliárd forint értékű összes exportból körülbelül 180 milliárd forintra rúg. Ez szinte teljes egészében hazai hozzáadott érték. Magyar szellemi teljesítményről van szó, amelyet a vállalatok meghatározóan import nélkül állítanak elő kizárólag az emberi munkára alapozva. 

Mintegy ötmilliárd forint veszteséget könyvelhettek el a hazai kis- és közepes informatikai vállalkozások a játékgépekkel kapcsolatos, egymással ellentétes parlamenti döntések miatt – közölte Laufer Tamás, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) elnöke. Emlékeztetett arra, hogy a törvényhozás szűk egy éve informatikai fejlesztésekre sarkallta a piac szereplőit, ám az idén megtiltotta a működésüket.