Címke: szolidaritás

Szolidaritásra kéri az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága Közép-Európa vezetőit

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) felszólítja Közép-Európa vezetőit, hogy mutassanak nagyobb szolidaritást a kétségbeejtő helyzetben lévő mindazon menekültek iránt, akik a kontinensen igyekeznek menedékre lelni, miután háborúk, fegyveres konfliktusok és a szélsőséges erők térnyerése milliókat űz el az otthonukból.

Budapest és Varsó az Európai Unió reflektorfényében

Uniós források azt közölték, hogy a Bizottság növelni igyekszik a nyomást Lengyelországra, de nem akarja kitenni magát olyan vádaknak, hogy nekiront az új, euro-szkeptikus kormánynak – kezdődik a The New York Times írása. Ezért egyelőre nem kíván határozni semmilyen büntető eljárásról. Ehelyett írásban további magyarázatokat kérhet az eddig hozott varsói intézkedésekről. A testület szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a holnapi vita a helyzet alaposabb felmérését szolgálja a lengyel féllel folytatott párbeszéd keretében.

Negyvenen fagytak meg Magyarországon 2015-ben

Az óév végéig negyvenen fagytak meg Magyarországon, közülük tizennyolcan fűtetlen otthonukban hűltek ki – tájékoztatott a Magyar Szociális Fórum az újév első napján. December második felében csaknem háromszor annyian hűltek ki fűtetlen otthonukban, mint ahányan közterületen, a szabad ég alatt.

Egyre befolyásosabb Európában a primitív nacionalizmus

A The Guardian vezércikkírója úgy látja, hogy hosszú évek óta most van a legtörékenyebb állapotban az európai terv. Sújtják a válságok és meg kell küzdenie a közhangulat alapvető változásával is. Egyre befolyásosabb a primitív nacionalizmus, amiről a földrész már azt gondolta, hogy maga mögött hagyta. Ugyanakkor bármilyen rossz hírért mind gyakrabban vádolják Brüsszelt és meglehetősen sokat civakodnak az európai partnerek.

 

A V4-ek keltik a hangulatot az EU ellen – magyar, lengyel, brit belső válságok

Financial Times szerzője úgy véli, hogy az EU fokozatosan lebomlik, mielőtt újra megerősödik majd. A szerző azt tartja napjainkban a szervezet legfőbb jellemzőjének, hogy – egyáltalán nem véletlenül – halmozódnak a belső válságok, mivel nem működik a politika. Sőt, Cameron és Orbán alapvető értékeket kérdőjeleznek meg, lásd a szabad mozgás jogát. Minden instabillá vált, mert az unió különféle programjai gazdaságilag negatívan hatnak Európa nagy részére. Az olaszok pl. rosszul jártak az euróval. A legalacsonyabb keresetű britek helyzetén nagyot rontott a külföldi munkavállalók beáramlása. A finnek – az olaszokkal együtt – a nemzeti érdekek ellenére politikai okokból ragaszkodnak...

Ezer csomagot osztott szét a Mátrix-mikulás

Sok kisgyermek számára az elszegényedés miatt nem jut az adventi ünnepek idején segítség nélkül ajándék. A szegedi Mátrix Közhasznú Alapítvány és a Karitáció Alapítvány az idén ezer rászoruló gyermeket ajándékozott meg az ország minden részén mikuláscsomaggal. Az ajándékosztások helyszínein gyerekek és fiatalok örömmel fogadták a jótékonysági programsorozat szervezőit.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >