Címke: szolidaritás

Miről álmodik a szegény gyerek? Mit nem tesz meg érte az ország vezetése?

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon a hétévesnél fiatalabbak 42,2 százaléka él szegénységben. A Budapest (Szakpolitikai Elemző) Intézet felmérése alapján 130 ezer gyereknek kell szembenéznie az állandó nélkülözéssel, és közülük nagyjából 50 ezer rendszeresen éhezik. Ezeknek a gyerekeknek sokszor csak álom az, ami a nagy többség számára természetes. A K&H Bank két évvel ezelőtt hirdette meg a hátrányos helyzetű településeken élő gyermekeket segítendő programját négy kiemelt támogatási területen: az egészségügyben, az oktatásban, az előadó-művészetben és a sportban. Az igyekezet és a szolidaritás nagyon is indokolt, tekintettel arra, hogy a támogatandó gyerekek számára sok minden csupán vagy és álom.

Kaczynski új "varsói szerződést" ácsolgat románokkal, bolgárokkal a V4-ek kebelében?

The New York Times szerkesztőségi állásfoglalása zavaró időzítésnek minősíti a sajtószabadság szempontjából, hogy az Európai Parlament éppen most erősítette meg a vállalatok üzleti titkainak védelmét, jóllehet, másfél hete a panamai offshore-botrány bizonyította, hogy a gazdasági disznóságok leleplezésében mennyire fontosak az újságírók és forrásaik. A fő gond az, hogy az uniós szabályozás az oknyomozó sajtómunkásokra és súgóikra hárítja a bizonyítás terhét, ha céges, illetve gazdasági visszaélések feltárásáról van szó. 

A leginkább a diktátorok és a demagógok erőltetik a népszavazásokat

A brüsszeli merényletek éppen akkor következtek be, amikor az unió tagállamai elkezdtek aggódni az évtizedek óta épített nemzetek feletti szervezetért – írja a The New York Times. És pedig amiatt, mert a német nagyvonalúság vonzza a terroristákat, és ez azután káoszba taszítja az EU-t. Ezt a véleményt fejti ki vendégkommentárjában a Die Zeit egyik szerkesztője, aki rámutat, hogy Kelet-Európa könnyedén felállította az egyenletet: ha nincs muzulmán bevándorlás, nincs terrorakció sem. Ezek az országok nem akarják megismételni a Nyugat hibáit, így nem kérnek a vallási türelemből, a multikultiból, a gyűlöletet kitermelő párhuzamos társadalmakból.

A „határok dicsérete” rekviem Európa számára

A brit The Guardian úgy gondolja, hogy Merkel meg tudja menteni a nyitott ajtók politikát, csak éppen ez rengetegbe fog kerülni. Kifogástalan erkölcsi indíttatása beleütközik a szavazóurnák valóságába, a kancellárból magányos óriás lett. Ezért állt elő az európai megoldással, ám az pontosan az, ami már addig sem működött. Egyrészt: mert a többiek nem hajlandók átvenni a németek terheiből. Magyar- és Lengyelország, például, azt ismételgeti, hogy ide ne jöjjenek a menekültek. Mindenki a másikra tolja rá a feladatot. Így Berlin most megpróbálja hárommilliárd euróval „megvenni” Törökországot, miközben annak elnöke igyekszik a maga pecsenyéjét sütögetni, amikor bombázza a kurd állásokat Szíriában, és ellenzéki újságokat zárat be.

Élet határok nélkül – adj esélyt a menekülőknek!

Országos kampányba kezd az Amnesty International Magyarország a mainál befogadóbb és toleránsabb magyar társadalomért. Hazánkba – számos európai országhoz hasonlóan – tavaly soha nem látott tömegben érkezett menekült és menedékkérő; a többség a háborús konfliktusok és a terror elől menekült el az otthonából.

Soha nem volt nagyobb szükség az EU-ra, mint ma

Svájcból egyelőre nem toloncolnak vissza menekülteket Magyarországra. Az alpesi köztársaság szövetségi közigazgatási bírósága azért döntött így, méghozzá egyhangúan, mert felvetődött, hogy a magyar kormány megsérti a nemzetközi emberi jogi megállapodást. 


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >