ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: török

Trumpnál az égig ért a gyűlölet

Trump segített, hogy az oroszok körében erősödjön Putyin elnök mítosza, pedig példátlan volt, ahogyan Moszkva beleavatkozott az amerikai választási kampányba – jelentette a Reuters . Mindenesetre a republikánus jelölt győzelme és utána a Kreml lelkesedése azt tanúsítja, hogy véget ért a II. világháború utáni rend és sok millió amerikai azt akarja, hogy az Egyesült Államok vonuljon ki a nemzetközi színtérről. Hogy Trump lett a befutó, az felbátorítja Oroszországot Szíriában, Kelet-Ukrajnában, valamint Európában is, ahol szélsőjobbos csoportokat támogat a nyugati egység meghiúsítására.

Bartók Béla – Brüsszel, Biskra, Osmaniye, Toronto, Bukarest, London, Párizs

Bartók Béla (1881–1945) mindig is nagyon népszerű volt Európában, sőt, a tengerentúlon is. Belgiumban, például, annak idején a Palais des Beaux Arts („a brüsszeli MűPa”) igazgatója számos alkalommal hívta Bartókot a belga fővárosba, mielőtt még a művész a fasizmus elől 1940-ben végleg Amerikába távozott volna. 

Zalka Máté – Szimferopol, Csebokszári

A 20. század első felének egyik nemzetközileg legismertebb kommunista szereplője Zalka Máté (1896–1937) volt, politikai és katonai szerepvállalása mellett irodalmi tevékenysége okán is; 1936-ban, a spanyol polgárháború kitörésekor az elsők között indult a köztársaságiak megsegítésére. 

Magyar katonasírok – Jeruzsálem

Az izraeli főváros Sion-(Cion-) hegyi protestáns temetőjében számos német és osztrák halott mellett néhány magyar katona is alussza örök álmát. Abból a nyolcszázból, akit az I. világháborúban, 1916 májusában – török szövetségese kérésére – vezényelt a Szentföldre az Osztrák-Magyar Monarchia.

Vámbéry Ármin – Buhara, Híva

Az egyik legismertebb magyar Kelet-kutató, Vámbéry Ármin (1832–1913) Wamberger Hermann néven szegény zsidó család gyermekeként látta meg a napvilágot Szentgyörgyön, Pozsony közelében (ma: Svätý Jur). Hároméves korában megbénult a bal lábára, így járta be később Közép-Ázsia országait. Édesapja röviddel az ő születése után meghalt, a család Dunaszerdahelyre költözött, születési helyeként is sokszor tévesen ezt a csallóközi várost jelölik meg (most gimnázium viseli ott a nevét).

Széchenyi Ödön – Párizs, Isztambul

Gróf Széchenyi Ödön (1839–1922) „a legnagyobb magyar” kisebbik fia Pozsonyban született. Széchenyi István halálát követően, 21 évesen költözött Pestre, ahol a közlekedés szinte minden ágával foglalkozott. Két évre rá, 1862-ben megbízást kapott arra, hogy utazzék Londonba, a világkiállításra. Ott kereste fel a híres tűzoltógárdát a „Fire Brigade”-ot, és az ott tapasztaltakat felhasználva szervezte meg itthon – és később török földön – a tűzoltóegyleteket.


1 2 3 4 5   >