ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: történelem

Mit jelent? – szótár mának, holnapnak a múlt megértéséhez

A napokban jelent meg Daniss Győző Mit jelent? című diákszótára a Tinta Könyvkiadónál. Ebből az alkalomból beszélgetett a szerzővel Cserháthalápy Ferenc, a kiadó külső munkatársa, aki bevezetőként megjegyezte: a szótár alcímében, azon kívül, hogy Diákszótár, három szót olvashatunk: nyakhegedű, göreb, ösztöke. Azt tudom, hogy az ösztökét két dologra is használták: vele tisztították szántáskor az ekevasat és ösztökélték az ökröket gyorsabb munkára. De bevallom férfiasan, nem tudom, mi a nyakhegedű és a göreb.

Nemzedékek kötelessége az emlékezés a gyógyíthatatlan sebek áldozataira

Ha Szita Szabolcs nem lenne (már jó évtized óta) a Magyar Tudományos Akadémia doktora, akkor a minap megjelent munkája, a „Gyógyíthatatlan sebek / Magyarok az auschwitz-birkenaui lágerbirodalomban” című monográfiája – ez bizton állítható – azonnal szavatolná számára a tudományos fokozatot.

Őszinte emlékezés – Tatár Imre 56-os naplója

Vérbeli újságíróként rótta az utcákat, üzemekbe látogatott el, szenvedélyes vitákon vett részt a most megjelent kötet szerzője. Hat évtizeddel ezelőtt sem volt (már) „pesti srác” a heteken belül 97. évébe lépő Tatár Imre; nem fogott fegyvert, inkább felnőtt fejjel, higgadtan figyelte, elemezte az akkori eseményeket. 1956. november 13-tól 1957. május 27-ig írta bejegyzéseit – akkor úgy hitte, kizárólag saját magának. Most mégis közzétette, hogy hozzájáruljon a kollektív emlékezethez.

Magyar emlékek – a világűrben

Az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan és az őt – negyedszázadra rá – követő Charles Simonyi űrturista nyomában mi is kilépünk a kozmoszba, ahol meglepően sok elnevezés őrzi jeles magyarok emlékét. A sorozatunkban szereplők közül többek címét – a teljesség igénye nélkül – feltüntetjük.

 

 

 

Posztumusz könyvbemutató Győrött: Napló a vagonból – hiteles leventetörténet

„…Szép magyar leventék, aranyos vitézek! / Jaj be keservesen, jaj be búsan nézlek. / Merre, meddig mentek? Harcra? Háborúba? / Hírvirágot szedni gyöngyös koszorúba? / Mentek-é tatárra? mentek-é törökre, / Nekik jóéjszakát mondani örökre? / Hej! ha én is, én is köztetek mehetnék, / Szép magyar vitézek, aranyos leventék!” – Ki ne emlékeznék Arany János éppen 170 esztendővel ezelőtt leírt soraira a Toldiból?! Csodálattal, büszkeséggel emlegeti a győztesen megvívott csaták, reménybeli dicső győzelmek ifjú katonáit.

Magyarország-nap – Egyesült Államok

Magyarország-nappá nyilvánították 2009. május 2-át, majd augusztus 19-ét az USA több államában. Az Európát megosztó vasfüggöny lebontása a magyar–osztrák határon, a páneurópai piknik Sopron közelében – 1989. augusztus 19-én –, majd a határ megnyitása szeptember 10-én, Németország 1990-i egyesülése és az Európai Unió keleti kibővülése olyan történelmi események volt, amelyet az Egyesült Államokban számos helyen húsz év elteltével is összekapcsolnak Magyarország nevével.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >