ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: tüdőrák

Magyar találmánnyal látványosan mérsékelhetőek a dohányzás káros hatásai

Optimum Filter néven egy magyar kutatócsoport újfajta füstszűrőt fejlesztett ki, amely nagymértékben csökkenti a szervezetbe jutó dohányfüst káros és rákkeltő hatásait. A filterben szereplő szűrőanyagok nemzetközi szabadalmaztatása megkezdődött, az egyik kombináció szabadalmát most fogadták el a hetvenedik országban.

A magyar férfiak negyede, a nők harmada dohányzik

Az Amerikai Rákellenes Társaság éppen negyven esztendővel ezelőtt közzétett ötlete alapján vált minden november harmadik csütörtökje füstmentes nappá. Láncdohányos, erős dohányos, kocadohányos, passzív dohányos, társasági dohányos − ők mindannyian érintettek a dohányzás következményeiben. Mi a jellemző, például, a munkahelyi dohányzásra?

Füst nélkül jövőre is

Az év vége mindig a visszatekintés, az év eleje pedig a fogadalmak ideje. Ilyenkor nagy tervekkel és örök érvényű elhatározásokkal indulunk neki az új évnek; az „új év – új élet” szellemében sokan fogadják meg, hogy szakítanak káros szenvedélyükkel és egészségesebb életet fognak élni.

 

Szokj le a Barçával! – kitüntetett kampány

Az Európai Tüdőalapítvány (ELF) és az Európai Tüdőgyógyász Társaság (ERS) bejelentette: az Európai Bizottság és az FC Barcelona „Quit Smoking with Barça” („Szokj le a Barçával!”) programja elnyerte az ELF díját a tüdőgyógyászok éves kongresszusán.

Ha COPDkodod a levegőt, fordulj orvoshoz!

A nap huszonnégy órájában reflexszerűen veszünk levegőt – anélkül hogy gondolnánk rá. Felnőtt ember nyugodt légzéskor egy perc alatt tizenhatszor; akár 2,5 liter levegővel telítjük így ilyenkor tüdőnket. Ha viszont nem figyelünk egészségünkre, minden egyes levegővételért meg kell küzdenünk. 

Ne gyújts rá! – három másodpercenként szedi áldozatát a dohányzás

Tíz évvel tovább élhetnének a 40–50 éves dohányosok, ha nem hódolnának káros szenvedélyüknek. A Magyar Kardiológusok Társasága (MKT), a Magyar Tüdőgyógyász Társaság (MTT) és egyéb orvosi társaságok összefogásának elsődleges célja, hogy felhívja a lakosság, az orvosok és a törvényhozók figyelmét az oly sokakat érintő káros szenvedély veszélyeire...


1 2   >