ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: tüntetések

Ítélj az eredményekből! – Öt tény a magyar „illiberális államról”

Hat év gyurmázás a jogrendszerrel: A magyar alkotmányos és jogrendszer alapvető változásokon ment át a Fidesz 2010-ben bekövetkezett hatalomra kerülése óta. Az utcai tüntetések, az Európai Unió és az Európa Tanács részéről megfogalmazott kritikák ellenére Orbán Viktor miniszterelnök megkérdőjelezhető jogalkotási lépései alapjaiban érintették a fékek és egyensúlyok rendszerét, a bíróságok függetlenségét, továbbá a médiaszabadságot Magyarországon.

Március 15-i tömegtüntetés az új magyar köztársaságért

A március 15-i ünnepi beszédekről és az őket kísérő incidensekről tudósítanak a külföldi lapok. Wall Street Journal:Orbán Viktor kijelentette, hogy előbbre valónak tartja a nemzeti szuverenitást, mint az európai integráció elmélyítését. Az ünnepi rendezvényen a miniszterelnök hozzátette, hogy az 1848-i felkelés szerepmodell volt országa számára, így a magyarok csak mosolyognak, ha valaki ki akarja őket oktatni a demokráciáról.

Magyarországról közölt nem hízelgő összefoglalót a német állami tévécsatorna

Magyarországról közölt 7 perces összefoglalót a német közszolgálati televízió, a ZDF híradója, kiemelve, hogy az internetadó októberi meghirdetése óta egyre-másra zajlanak a tüntetések, amihez van elég ok. – A demonstrációknak sok céljuk van, nincs karizmatikus vezetőjük, de akad egy közös célpontjuk: Orbán Viktor egyre népszerűtlenebb, a jelek szerint hanyatlik a csillaga.– A tudósítás kitér a fagyos magyar–amerikai viszonyra, így a kitiltásokra, illusztrációként felhasználva Vida, Habony, Heim Péter és Giró-Szász András fényképét. Egyben bejátszotta McCain kirohanását Orbán ellen.

Putyin Oroszország egyik legfontosabb partnereként beszélt hazánkról

Az elnök ezzel áldását adta, hogy olyan kapcsolat alakuljon ki a szovjet idők szövetségesével, ami aggasztja az unió több államát. Miközben az ukrán válság miatt feszült a viszony egy sor EU-ország és Moszkva között, aközben a magyarok élvezik az enyhülést a Kremllel. – A korrupció és az adóemelés viszi most a magyarokat az utcára… A tét emelkedik: hiszen felvetődik az Európával szembeni kétértelmű magatartás, hogy a hatalom Oroszországhoz dörgölőzik, hogy elvesztek a demokratikus jogok – írja a Süddeutsche Zeitung.

A közfelháborodás napja – zengett az ország: „Orbán, takarodj!”

A korrupció és a kormány politikája ellen tüntettek hétfő este Budapesten, a Kossuth Lajos téren, ahol a felszólalók összefogásra, szerveződésre és új politikai rendszer létrehozására szólították fel a jelenlévőket  jelentette 20:39-kor a távirati iroda. A vidéki városokban és a külföldi nagyvárosokban lezajlott testvértüntetésekről 21:56-kor érkezett jelentés szerkesztőségünkbe.

Az internetadó elleni megmozdulások a külföldi sajtó fókuszában – Magyarország az 1930-as évek felé menetel

Másodszor is tízezrek tüntettek az internetadó ellen Budapesten és az ország számos városában is. A Washington Post cikke szerint a megmozdulás azt jelzi, hogy erősödik az elégedetlenség az orbáni hatalom-központosítással szemben. A Reuters szerint a tömeg antidemokratikusnak tartja a tervezett adót. A Bloomberg azt írja, hogy a tiltakozások nem buktatják meg a kormányt, de a javaslatot felvizezhetik a következő napokban.


1 2   >