ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: tekintélyelvű

Trump a tekintélyelvű nacionalisták – Putyin, Orbán, Le Pen, Kaczynski – példáját követi

A The Washington Post szerzője úgy gondolja, hogy miután az Egyesült Államok feladja vezető szerepét a világban, Kína és Oroszország nagyobb befolyást szeretne magának, kihasználva a keletkező űrt, a vegyes érzelmeket mutató németek pedig a Nyugat erkölcsi iránytűi lehetnek. Trump kevés kétséget hagyott afelől, hogy a jövőben a világ oldja meg a gondjait, ahogy tudja. Mindjárt az első intézkedésével kiléptette országát az ázsiai kereskedelmi megállapodásból, erről a szintén republikánus McCain szenátor azt mondja, hogy gyakorlatilag átengedi az irányítást Pekingnek a földrészen.

Trump az egykori KGB-ügynök Putyinnak hisz

Ha szó szerint nem is, ám komolyan vesszük Trump múlt heti lapinterjúját, akkor van igazság abban, amit mondott, hogy ti. Európa bajba jutott – olvasható a The Washington Postban. A kijelentést legújabban a brit kormányfő erősítette meg: közölte, hogy országa kiválik az egységes piacból, és korlátozza az uniós polgárok bevándorlását. Vagyis távozik az EU 2. legnagyobb gazdasága. Az öreg kontinens ugyanakkor gazdaságilag már jó ideje csupán vergődik, 10%-os a munkanélküliség, a fiatalok soraiban pedig még súlyosabb.

Kaczynski számára a bosszú határozza meg a mindennapokat

Az egész Nyugaton nyomulnak az etnikai kisebbségekkel szemben gyűlöletet tápláló tekintélyelvűek – írja Paul Krugman a The New York Timesban. – Magyar- és Lengyelországot már ők kormányozzák, de hamarosan átveszik a hatalmat Amerikában is. A lapban megjelenő blogjában a világhírű közgazdász azt fejtegeti, hogy ezen erők jellemzésére nem megfelelő a populizmus fogalma, mert nem biztos, hogy az a tömegek rasszizmusán kívül magában foglalja az összeesküvés-elméletek iránti hajlamot, a közönyt a jogállammal szemben és az előszeretetet a bírálók megbüntetése iránt. Mindenesetre ez a szövetség némi előnyt kínál a munkásoknak, a Fidesz pl. könnyítette a jelzálogterheket és lenyomta a rezsiköltséget.

Magyarországon és Lengyelországban már tekintélyelvű nacionalisták kormányoznak

Trump karanténba akarja zárni a Közel- és Közép-Keletet, és igyekszik elnyomni a muzulmán vallást, hogy semlegesítse az iszlám szélsőséget, a legszörnyűbb azonban az, hogy terve várhatóan sikerülni fog – írja a The Washington Post. A megválasztott elnök pontosan azt az eszközt választotta, amit két elődje erkölcsi és gyakorlati okokból elutasított: a civilizációs viszályt. Legközelebbi tanácsadói már most a zsidó–keresztény Nyugat és az iszlám konfliktusaként határozzák meg a bajok okát. Obama és Bush gondosan különválasztotta az al-Kaidát vagy «iszlám államot» és magát a vallást.

Az Európai Unió vezetése hamiskártyásnak tekinti Orbán Viktort

A Financial Times szerint jó pár uniós tagállamban megelégedés fogadja, hogy a jelek szerint vereséget szenvedett Orbán Viktor és az ő nyers illiberális demokráciája. Ellenfelei közül többen azt mondják, a politikust nem érte ekkora kudarc 2010 óta. Az eredmény azt mutatja, hogy vannak határai, ha valaki ördögnek festi le a bevándorlókat és felkorbácsolja a félelmeket. A kormányfővel szemben nagy az elégedetlenség Európában, már csak a no go-zónák miatt is. Orbán a népszavazással mindenekelőtt azt akarta bizonyítani, hogy migránsellenes, konzervatív nacionalizmusa élvezi a magyarok lelkes támogatását.

A V4-ek – Orbánnal az élen – ellenforradalomra készül a pozsonyi EU-csúcson

A brit The Times konzervatív lap úgy ítéli meg, hogy az egy hét múlva esedékes pozsonyi uniós csúcs feltárja majd, milyen súlyos ellentétek vannak a régi és az új tagállamok között ez EU jövője ügyében. A visegrádi csoport azért lobbizik majd, hogy a Brexitet meglovagolva ellenforradalmat hajtson végre, azaz megkontrázzon minden megállapodást a migránsok ügyében, és megerősítse a nemzeti kormányok jogkörét Brüsszellel szemben. A populista Orbán Viktor azt ígérte, hogy a vitában igyekszik eltéríteni a közösséget a hagyományos liberalizmustól, éspedig olyan politika felé, ami fenntartja a történelmi, vallási és nemzeti identitást.


1 2 3 4   >