ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: termeléscsökkenés

Csökkent a győri Audi teljesítménye tavaly

Tavaly csökkent az Audi Hungaria Motor Kft. teljesítménye: 2015-höz képest 95 882 motorral és 37 231 járművel kevesebbet gyártott a cég – tájékoztatta a győri székhelyű vállalat szerdán az MTI-t. Az Audi a múlt nyár végén jelentette be: ideiglenesen, amíg nem kezdik el a Q3-as modellt gyártani, átcsoportosítja 850 munkatársát, decembertől három műszakról átállt a kétműszakos munkarendre, 550-en a pozsonyi gyárba járnak dolgozni, 300 dolgozó pedig a motorgyártásban kapott munkát.

A rendkívül alacsony szinthez képest 12,4%-kal nőtt az építőipari termelés júniusban

A kiigazítatlan adatok szerint az építőipar termelése 2013 júniusában 12,4%-kal haladta meg az egy évvel azelőttit. A termelés júniusi növekedéséhez – a rendkívül alacsony előző évi bázis mellett – az épületek szerkezetépítését végző és az út- és vasútépítéssel foglalkozó szervezetek termelésének emelkedése járult hozzá. Az építőipar termelői árai 2013. II. negyedévében az előző év azonos időszakához mérten 1,8%-kal emelkedtek. –Júniusban a mezőgazdasági termelői árak 6,5%-kal emelkedtek az egy évvel azelőttihez képest. Az élő állatok és állati termékek ára 6, a növényi termékeké 6,8%-kal növekedett. Az első félévben a mezőgazdasági termelés ráfordítási árszintje 6,4%-kal haladta meg az előző év azonos időszaki árszintet.

Kimozdulás a mélypontról? Májusban 11,2%-kal emelkedett az építőipari termelés volumene

Az építőipar termelése a kiigazítatlan adatok szerint 2013 májusában 11,2%-kal haladta meg az egy évvel azelőttit. A termelés májusi növekedéséhez – a rendkívül alacsony előző évi bázis mellett – az épületek szerkezetépítését végző és az út- és vasútépítéssel foglalkozó szervezetek termelésének emelkedése járult hozzá. A munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint is 11,2%-kal emelkedett a termelés 2012 májusához képest. Szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva a termelés 0,8%-kal kisebb volt az előző havinál. Az év első öt hónapjában 7,5%-kal nőtt az építőipar termelése az egy évvel azelőttihez mérten.

Van még lejjebb? Decemberben 3,1%-kal csökkent az építőipari termelés volumene – a mezőgazdasági termelői árak 18,1%-kal emelkedtek

Tavaly az építőipar termelése 5,9%-kal, decemberben 3,1%-kal maradt el az egy évvel azelőttitől. Az év egészében mind az épületek (7,6%), mind az egyéb építmények (4,0%) építése csökkent. Ugyanakkor az építőipari vállalkozások 14,7%-kal nagyobb volumenű új szerződést kötöttek, mint 2011-ben. – Decemberben a mezőgazdasági termelői árak 18,1%-kal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül mind a növényi termékek (26,1%), mind az állat és állati termékek (4,5%) ára növekedett.

Lehet ennél rosszabb is? Novemberben 11,7%-kal csökkent az építőipari termelés

Tavaly novemberben az építőipari termelés volumene 11,7%-kal maradt el az egy évvel azelőttitől. Ezen belül az épületek építése 16,8%-kal, az egyéb építményeké (utak, vasutak, vezetékek) 7,2%-kal csökkent. A november végi szerződésállomány 12,5%-kal volt nagyobb a 2011. november véginél. Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése – ami az épületépítés szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza – 17,9%-kal esett vissza. Az egyéb építmények ágazat termelése 1,6%-kal mérséklődött. Az építőipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése 15,5%-kal alacsonyabb volt, mint 2011 azonos időszakában.

Haldoklik az építőipar: nincs nagyberuházás, alig épül lakás, szerződéshiány

Az esztendővel ezelőttinél nyolcadával volt kisebb az építőipari termelés volumene 2011 szeptemberében. A nagyberuházások hiánya és a lakásépítések visszaesése következtében felgyorsult az épületek építésének csökkenése. A hónap végén a jövőbeni építési munkákra vonatkozó, megkötött szerződések volumene mintegy 40%-kal alacsonyabb volt az egy évvel ezelőttinél. Az építőipar termelői árai 2011 III. negyedévében az előző év azonos időszakához mérten 1,8%-kal emelkedtek.


1 2   >