Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: tolerancia

Tisztázódnak-e a mai Orbán–Kern-találkozón a félreértések a magyar–osztrák kapcsolatokban?

Mai, bemutatkozó látogatásán a menekültkérdésről tárgyal Budapesten az osztrák kancellár, így arról, hogy Ausztria a következő napokban 20 rendőrt küld a magyar-szerb határ védelmére – írja a Kurier. Ugyanakkor kényes pont lesz Orbán és Kern megbeszélésén, hogy Magyarország jó ideje nem hajlandó visszavenni azokat a menedékkérőket, akik rajta keresztül jutottak át a szomszédos országba, mondván, hogy azok igazából Görögországban léptek először be az EU-ba.

Nagy Károly-díj Ferenc pápának – tolerancia, együttérzés, szolidaritás  – aggódunk Európa Hazánk közjaváért

Ferenc pápa vehette át az Európa egyesítésében vállalt kiemelkedő tevékenységért odaítélt Nagy Károly-díjat; a Vatikánvárosban, a pápai rezidencia Sala Regia termében rendezett kitüntetési ceremónián részt vett Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, valamint  Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

Méheink védelmében

Aki téli tájként tud egy üres rajzlapra tekinteni, melódiát fedez fel a konyhaedények csörömpölésében, műalkotásként tiszteli a hegesztett vasidomokat, annak tetszhet a Zero című  film is. Filmet mondok, mert moziban vetítik, és az alkotói szándék szerint a vásznon jobban érvényesülhet az, ami a képernyőn elveszhet.

December 3-tól: izraeli filmhét

A múlt évekhez hasonlóan közönség- és szakmai sikereket aratott izraeli filmeket vetítenek december 3–9. között az immár 19. izraeli filmhéten. A sokszínű műsorfolyam tizenhat dokumentum- és játékfilmet tartalmaz. A rendezvény Izrael Állam Nagykövetsége és az Izraeli Kulturális Intézet együttműködésében valósul meg a budapesti Puskin moziban.

Ez nem az az Európa, amelyre büszkék lehetünk – nem bűnözők az illegális határátlépők

Az Európa Tanács emberi jogi megbízottja a New York Times vendégkommentárjában úgy vélekedett, hogy Európa különb annál, mint amit menekültügyben produkált az utóbbi időben. Magyar–osztrák belügyminiszteri találkozó lesz holnap Budapesten. A vendég a megbeszélések előtt azt hangsúlyozta, hogy a menekültkérdés közös feladat elé állítja mindkét országot, és Ausztria azt szeretné, ha ez ügyben erős tengely jönne létre Bécs és Budapest között – tudósít a Der Standard. A Süddeutsche Zeitungnak az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának vezetője úgy nyilatkozott a menekültválság kezelése nyomán, hogy ez nem az az Európa, amelyre mindannyian büszkék lehetünk.

Arab–zsidó–keresztény család a Damjanich utcában

Kis túlzással egy modern-kori Rómeó–Júlia-történetre bukkantunk a pesti, VII. kerületi Damjanich utcában. Egy budapesti, vallásos zsidó családból származó hölgy egy pusztaszabolcsi katolikus férfiban találta meg a nagy ő-t, s 1959-ben össze is házasodtak. Majd elsőszülött lányuk szűk harminc múlva egy marokkói matematika-professzort választott párjának. S hogy teljes legyen a multikulturalitás: egy párizsi egyetemi kollégiumban ismerkedtek meg, éltek Casablancában is együtt, de 24 éve már Budapesten laknak. A Berkesi család sava-borsát a kulturális különbségek adják, az elfogadás és a tolerancia náluk teljesen magától értetődik.


1 2 3   >