ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: trom andrás

„Az újságíró szerepe a népirtás megelőzésében és a szélsőségek elleni fellépésben”

Lehet-e előre látni a népirtások bekövetkezését? Mit tehetnek az újságírók a tömeges atrocitások megelőzéséért? Mit lehet tenni az újságírók védelmében? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozott az a nemzetközi tanácskozás, amit a „Budapesti Központ a Népirtás és a Tömeges Atrocitások Nemzetközi Megelőzéséért” nevű szervezet kezdeményezésére a magyar fővárosban – a fenti címmel, szerdán – tartottak.

Az örökös jelenti: Németországban őrzik s kutatják a Radó-hagyatékot

A német Szövetségi Alapítványi Archívum befogadta Radó Sándor világhírű földrajztudós, térképész, a második világháború legendás hírszerzője, „Dóra” hagyatékát – tájékoztatta az Infovilágot Trom András, Radó nevelt fia és hagyatékának eddigi gondozója. (Foto: Radó Sándor fiatalkori portréja.)

A rendszerváltoztatás Japánból – történelmi csemegék a tudósító kiállításán

Az utóbbi évek legnagyobb érdeklődést keltő sajtótörténeti kiállítása nyílt meg ma kora délután a Magyar Újságírók Országos Szövetségében (MÚOSZ). Mint arról előzetesen beszámoltunk, Trom András – aki 1986–90 között az MTI tokiói tudósítója volt – „Rendszerváltoztató éveink Japánból nézve” címmel rendezett kiállítást az újságíró-szövetség székházában, közreadva 200 hírt, riportot, tudósítást, elemzést, saját fotóival illusztrálva abból a mintegy 4500-ból, amelyet négy év alatt küldött Japánból. (Képek: Kálmán Zsuzsanna.)

Japán és a magyar rendszerváltás – sajtótörténeti kiállítás

Sajtótörténeti kiállítást rendez a Magyar Újságírók Országos Szövetsége Kaifu Tosiki (a képen) egykori japán miniszterelnök magyarországi látogatása és a Suzuki együttműködési megállapodás aláírásának 25. évfordulója alkalmából. Trom Andrásnak, az MTI egykori tokiói tudósítójának „Rendszerváltoztató éveink Japánból nézve” című kiállítása január 12-én délután három órakor nyílik meg az újságíró-szövetség székházában.  

A tantárgy neve: holokauszt – dr. Szűcs Marianna nyerte a Gábor Zita Alapítvány pályázatát

Második alkalommal ítélték oda a Gábor Zita Alapítvány „Élni az Életet” pályázatának díját. Az alapítvány célja, hogy megőrizze Gábor Zita, a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet, a Holokauszt Áldozatainak és Hőseinek Izraeli Emlékhatósága tragikusan fiatalon elhunyt munkatársa emlékét és életművét. Gábor Zita világszerte elismert és alkalmazott módszereket alkotott a holokauszt-oktatásban. Az alapítvány kuratóriuma az első díjat dr. Szűcs Marianna pedagógusnak, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kara docensének ítélte, „Új tantárgyunk: A holokauszt és áldozatai; zsidók, cigányok, fogyatékosok és más csoportok” című pályázatáért.