ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: tudósok

Trump és a tudomány – tiltakozó amerikai tudósok

Április 22-én, a Föld napján utcára vonulnak az amerikai kutatók, hogy a Trump-kormányzatnak a tudomány eredményeit kétségbe vonó intézkedései ellen tiltakozzanak. Más országokban eddig legalább száz helyszínen szerveznek szimpátiatüntetést. – Tátrai Péter lapszemléje a Science, a Nature, a Scientific American, a New Scientist és a National Geographic elmúlt hetekben megjelent írásaiból. (Kép: Huffington Post)

Antarktiszi Biennálé: expedíció az emberiség jövőjének és kultúrájának felkutatására

Kaspersky Lab / Лаборатория Касперского alapítója és elnök-vezérigazgatója, Jevgenyij Valentyinovics Kaszperszkij / Евгений Валентинович Касперский csatlakozik az ő támogatásával létrejött Antarktiszi Biennáléhoz, az első olyan kezdeményezéshez, amelyik összehozza a művészeket, a tudósokat és a technológiai újítókat a világ minden tájáról, hogy felfedezzék és bemutassák az Antarktisz egyetemes kultúráját különböző összefüggésekben.

Magyar tudósok súlyosan aggódnak a közélet és politika antidemokratikus fejleményei miatt

Mintegy harminc magyar tudós, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, illetve akadémiai doktor írta alá a Lovász László MTA-elnöknek címzett levelet, amelyben súlyos aggodalmát fejezi ki a hazánkban tapasztalható demokráciaellenes fejlemények, különös hangsúllyal a sajtószabadság veszélyeztetése miatt. A dokumentumot – a levelet elsőként közlő – hvg.hu engedélyével publikáljuk.

A méhek hatékony védelme közös ügy

Alulírottak azt kívánjuk, hogy a magyar kormány tegyen meg mindent a beporzók és a hazai élővilág védelmében. Tiltakozunk ezért az ellen, hogy Magyarország 120 napos eseti engedélyt kért méhegészségügyi kockázattal járó három olyan rovarölő szerre, melyek használata jelenleg korlátozás alatt van az Európai Unióban. [1] A neonikotinoid derogációja által érintett háromszor 32 000 hektáron több kukorica- és napraforgó-vetőmag állítható elő, mint amennyi egy év alatt az egész országban elvetésre kerül. Ez nagy veszélyt jelent a hazai méh- és beporzóállományra, így az egész élővilágra, és végső soron az élelmiszer-termelés biztonságára.