ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: ultranacionalista

A kelet-európai populista nacionalisták a 20-as, 30-as évek romboló mozgalmait idézik

Hamarosan két olyan vezető irányítja majd a dolgokat Washingtonban és Moszkvában, akit hasonló jobboldali nacionalizmus vezérel, beleértve a nemzeti érdekek elsődlegességét, az egykori nagy múlt hangsúlyozását – állapítja meg a The Washington Post. Mindketten a keresztény értékeket trombitálják és elutasítják a kulturális sokszínűséget. Ideológiai eszmetársaik már szilárdan megvetették a lábukat Európa egyes részein és azzal fenyegetnek, hogy véget vetnek a liberális összefogásnak a földrészen. Ebben a jobboldali fordulatban Oroszország persze nem pont azokon a húrokon játszik, mint Trump, de Moszkva aktívan ténykedett az átrendeződésért.

Moszkva igyekszik aláásni az emberi jogokat bátorító rendszert

A világ nagy része döbbenettel fogadta Trump győzelmét, de vannak, akik örültek neki, pl. a neonáci görög Arany Hajnal, Orbán Viktor vagy az ultranacionalista francia Nemzeti Front – írja a The Washington Postban Fareed Zakaria, az az újságíró, aki annak idején kitalálta az „illiberális demokrácia” fogalmát. Mint rámutat, egyesek azért éljenzik, mert a leendő elnök ellenzi a politikai korrektséget. Mások a magukhoz hasonló erős embert látják benne, aki nem törődik az emberi jogokkal. Ilyen a szír elnök, a Fülöp-szigetek tekintélyelvű államfője, vagy Mozambik első számú vezetője.

Kaczynski, akárcsak Orbán, a gusztustalan, háború előtti populizmus szülötte

Der Spiegel német hetilap az „Orbán betegségként” ír Magyarország nacionalista irányvonaláról. Így arról, hogy a kormányfő gerjeszti a félelmet a menekültekkel szemben, ugyanakkor elutasítja a „liberális Európa-blablát”. A mostani válságban esélyt lát a maga számára, mivel a magyar modellt jól fogadják Közép- és Kelet-Európában. Miután a múlt években radikálisan átalakította a saját országát, most a földrész és az EU van soron, hogy meghonosítsa a keresztény-nemzeti-konzervatív értékrendet, ahogy azt szeptemberben Kötcsén kifejtette. Ebbe beletartozik a határok lezárása és a bevándorlás leállítása. 

A hivatalos magyar politikát a jelek szerint a muzulmánellenesség és az idegengyűlölet vezérli

Házi készítésű videóban fenyegeti az illegális bevándorlókat Toroczkai László – tudósít a The New York Times. Két napja a karhatalom az emberi jogi aktivistákat borzasztotta el, amikor könnygázt és vízágyút vetett be a szerb határon; az ásotthalmi polgármester továbbra is aggódik, hogy nemzete esetleg még mindig túl barátságosnak tűnik mindazokkal szemben, akik a háború vagy a szegénység ellen menekülnek el. Azért, hogy helyreigazítsa a képet, az ultranacionalista elöljáró személyes üzenetet tett közzé a Facebookon és a YouTube-on, letartóztatást helyezett kilátásba az illegális határátlépők számára. Egyben a nagy akciófilmek stílusában készült összeállításban bemutatja a helyi biztonsági...