ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: usa

Az egység és nyitottság csodálatos ereje – interjú Luxemburg külügyminiszterével

Jean Asselborn meggyőződése, hogy az Egyesült Államok elemi érdeke az Európai Unió továbbélésének segítése, Európának pedig létérdeke az, hogy mind Oroszországgal, mind Kínával, mind az Egyesült Államokkal a lehető legnyitottabb, kölcsönösen előnyös kapcsolatot tartson fenn.

Az euró stabil, az arany véd a kockázatok ellenében

Szenvedni fog a német gazdaság annak ellenére, hogy a versenyképessége kiváló. A német gazdaságra leselkedő veszélyeket azonban lehetetlen számszerűsíteni. Semmi jót nem sejtet az a tény, hogy Németország teljes exportjának csaknem ötöde irányul az USA-ba és az Egyesült Királyságba. Egyebek közt ezt mondja a majna-frankfurti székhelyű Allianz Global Investors befektetési igazgatója.

„Amerika az első”

Donald Trump már a beiktatási beszédében szakított elődjeivel. Erőteljes hangon, öklét felemelve tett ígéretet, hogy ezentúl „America First”, azaz Amerika lesz az első, így lehet összefoglalni „az országot irányító új elveket”, és bejelentette, hogy az USA által immár több mint hetven éve kialakított nemzetközi rendszernek ezentúl ezt az elvet kell szolgálnia. Ha nem ezt teszi, akkor Amerika lassan elsorvad.

Amerikai részről nem erősítették meg Orbán meghívását

Orbán Viktor abban bízik, hogy Trump megnyitja előtte az előkelő társaság ajtaját – kezdi cikkét a The Washington Post. A jobboldali, nacionalista vezető és a leendő elnök igencsak hasonlóan vélekedik a bevándorlásról. Orbán hozzáállása rosszallást keltett Brüsszelben és Washingtonban, ellenben nagyon is elnyerte a nyugati szélsőjobb tetszését. Részben ez magyarázta, hogy a kormányfő felrúgta a protokollt, és nyilvánosan Trump jelöltsége mellé állt. Most pedig meg van győződve arról, hogy nyitott fülekre talál a megválasztott elnöknél, bár amerikai részről nem erősítették meg a meghívást.

Magyar lángos – New York

Az utcai gyorsfogyasztású ételek hazájában, a különféle burgerek és egyéb csemegék földjén új konkurencia jelentkezett 2014 tavaszán a New York utcáin felbukkanó mozgó áruda, a Lángos Truck alakjában. A magyar eredetét nem tagadó, sőt hangsúlyozó vállalkozás akkor került igazán a közérdeklődés fókuszába, amikor a nagy múltú és nagy tekintélyű napilap, a New York Times internetes kiadása beszámolt róla gasztronómiai rovatában. (Felvételeinket is a NYT-től vettük át.)

Európát megfertőzte a populizmus, a rasszizmus, az idegengyűlölet – a vírus neve Orbán

Washington elégedetlen a magyar demokrácia állapotával – derül ki az Amerikai Egyesült Államok Külügyminisztériumának táviratából, amelyet a magyar nemzeti ünnep alkalmából. A diplomáciai dokumentum finoman jelzi, hogy az Egyesült Államok nincs megelégedve a magyar demokrácia állapotával. Az Obama elnök, illetve az USA népe nevében érkezett üzenet, amelyet Kerry külügyminiszter írt alá, úgy fogalmaz: a két ország partneri viszonya is arra emlékeztet, hogy mind bel-, mint pedig külföldön fenn kell tartani a demokráciát, a jogállamot és az emberi jogokat, éspedig úgy, hogy tenni kell a békéért, a szabadságért és az emberi méltóságért. 


1 2 3 4 5 6 7   >