Címke: válság

Ismét fellendülőben a világgazdaság – fenntarthatósága vitatható

Növekvő üzleti bizalomról és derűlátó gazdasági kilátásokról számoltak be a világ vezető pénzügyi szakemberei az idei harmadik negyedévben. A közép- és kelet-európai térségben azonban továbbra is megoszlanak a vélemények a növekedés fenntarthatóságáról - mutatott rá közös tanulmányában az ACCA és az IMA.

Tisztul a gazdaság, csökken a cégek száma

A harmadik negyedévben 8511 cég szűnt meg Magyarországon, csaknem harmadával több, mint esztendővel azelőtt. „A hazai vállalatok száma elérte évtizedes tetőpontját, a törölt cégek száma meghaladta az újakét, ami a szigorodó jogszabályok és az elnyúló gazdasági stagnálás együttes hatásának köszönhető” – véli Tóth Tamás, az adatot közlő Opten céginformációs szolgáltató igazgatója.

Kiskereskedelem: szűk esztendők

A kiskereskedelem hatévnyi mélyrepülést követő fellendülése várhatóan a növekvő reáljövedelmek ellenére idén sem kezdődik meg, az ágazat éppen csak néhány tizedszázalékos bővülésre lesz képes – írja szerzőnk, Udvardi Attila a GKI Gazdaságkutató Zrt. kutatásvezetője.

Elsietett jogalkotással nem lehet megoldani a válságot

Szabó Máté professzor, az alapvető jogok biztosa szerint elsietett jogalkotással nem lehet megoldani a válságot, és ha rosszul alkalmazzák a jogot, az elmélyíti a válságot. A közmunka gyakorlata visszásságok sorozatát hozta létre, a hajléktalanok helyzetének kezelésére pedig átfogó megoldás kell.

A havi nettó átlagkereset 0,82 négyzetméter lakást ér

A hazai átlagkereset alakulásáról kiadott legfrissebb statisztikai hivatali jelentés ismeretében – összevetve a Duna House lakásárindex-adataival – megállapítható, hogy hosszú idő után most különösen célszerű (akár befektetési célból is) az ingatlanvásárlás bérből – hívják föl a figyelmet szakértők.

Csúcsot döntött a megszűnő cégek száma az építőiparban

A tavalyi második félév után ismét negatív rekordot döntött az idei első félévben a megszűnt építőipari cégek száma – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató legfrissebb jelentéséből. A romlás üteme ugyanakkor lassult, az ágazat megrendelés-állománya és az alapítások száma pedig azt jelzi, hogy az építőipar túl van a nehezén. Az idei első félévben 2863 cég szűnt meg az építőiparban, így mostantól ez a hat hónap veszi át az ágazat legrosszabb féléve minősítést 2012 második félévétől, amikor 2794 céget töröltek. Az építőipar megrendelés-állománya ugyanakkor az állami beruházásoknak köszönhetően az utóbbi időben emelkedni látszik, ezért nem kizárt, hogy az adatok a következő két félévben javulást mutatnak majd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >