Címke: válság

Válság és valóság – az orosz gazdaság prognózisa 2016-ra

Mi vár az orosz gazdaságra 2016-ban, milyen pénzügyi kockázatokkal találkozik az ország? Ezeket a kérdéseket alighanem mindenki megfogalmazza. Egységes válasz egyelőre nincs. A kormány nyugtatgatja a lakosságot, növekedést ígér. Így a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (Минэкономразвития) szerint a GDP 0,7%-kal nő. A szakértők azonban nem sietnek hinni Alekszej Uljukajev intézményének a prognózisaiban.

Tovább csökkenhet a bizalom az Európai Unióban a menekültválság hatására

A Political Capital frissen publikált tanulmányában a politikai bizalom természetét és változását vizsgálja. A kutatás azt mutatja, hogy a politikai intézményekbe vetett bizalom jelentősen visszaesett az elmúlt egy évtizedben Európa-szerte. Ennek ugyanakkor nem a válság az egyetlen oka, hiszen a folyamat már jóval a válságot megelőzően megkezdődött.

Göncz Árpáddal a szellem utolsó embere távozott a magyar politikából

Die Presse úgy búcsúzik Göncz Árpádtól, hogy vele a szellem utolsó embere távozott a magyar politikából. Élete végéig az maradt, aki volt: a nép megtestesítője. A szertartáson nem akart állami protokollt, tudatosan szakított azzal a nemzeti pompával, amit a mostani kormány gyakorol. Az egyszerű polgárokat viszont szívesen várta a temetésre. A búcsú csendes, rövid és megható volt, a hivatalos funkciójukat hátrahagyó állami vezetőkkel. És egy kicsit azt is jelképezte, hogy az új Magyarország hátat fordított a réginek, amelyet Göncz jelenített meg. Kihal az ellenzékiek nemzedéke, semmi hasonló nem lép a helyébe. 

Külföldön is terjeszkedne a Duna House cégcsoport

Kiváló eredményekről számolt be éves pénzügyi jelentésében a Duna House csoport. Az értékesítésből származó nettó árbevétel 40 százalékkal 2,3 milliárdra, az adózott eredmény közel 50 százalékkal, 735 millió forintra nőtt 2014-ben. Mindez alap lehet a nemzetközi terjeszkedést segítő forrásbevonáshoz. A cégcsoportnak Prágában már van irodája, és hosszú távon az ingatlanközvetítés és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások piacán kíván nemzetközi szereplővé válni.

Európa másik betege: kivonul-e az euróövezetből Finnország?

Szakmailag abszurdnak tartja Finnország egyik vezető közgazdásza azokat a komolynak hangzó tanácsokat, amelyek szerint hazájában vezessék be ismét a finn márkát, mert azt azonnal le lehetne értékelni, ezáltal megszűnnének az ország gazdasági gondjai. Noha Finnország tényszerűen azon egy-két európai ország egyike, amely továbbra is a recessziótól szenved, Pasi Kuopamäki (a képen), a Danske Bank Helsinkiben dolgozó közgazdásza az alapblog.hu-nak adott interjújában tételesen bizonyítja, hogy a finn bajoknak merőben más okai vannak, mint az, hogy az euró az ország hivatalos fizetőeszköze.

Továbbra is szorult helyzetben az Orbán-kormány – széteshet a 28-ak délkeleti szárnya

Oroszország, Görögország, Putyin és Orbán összefonódó szálai adtak témát a ma reggeli külföldi lapoknak. Az EU stratégiai ajándékot adott Putyinnak, méghozzá tálcán, amikor makacsul ragaszkodott ahhoz, hogy a görög kormány szegje meg választási ígéreteit, még akkor is, ha a megkövetelt intézkedések nem sok gazdasági hasznot hoztak – írja a The Daily Telegraph. Ily módon Brüsszel a revansista Kreml karjaiba kergette Athént. A görög vétó fel fogja bátorítani Orbán Viktort, hogy ezúttal komolyan álljon a lázadás mellé. 


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >