ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: vízummentesség

Magyarországnak számolnia kell a visszatoloncolt menekültekkel

A The Washington Post arra figyelmeztet, hogy Trump elbukhat, da a trumpizmus alighanem még sokáig velünk marad. Mert okai, a faji és gazdasági aggályok szorosan összekapcsolódnak. Ráadásul a jelenséget nem csupán az Egyesült Államokban, hanem másutt is, így Európában is jócskán tetten érni. Olyannyira, hogy az e fajta nacionalisták Magyar- és Lengyelországban már hatalmon is vannak. Bevándorlásellenesek, nem ritkán az idegengyűlöletig menően. Azt hangoztatják, hogy a saját országuk az első, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy nem fizetnek több pénzt az unió költségvetésébe, illetve nem csinálják azt, amit az Európai Unió mond nekik.

Washington nem érdemesíti válaszra Lázár megjegyzéseit

A magyar külügyminiszter úgy ítéli meg, hogy a gazdaságban és a biztonság területén kifogástalan a magyar–amerikai együttműködés, a politikában azonban kétségtelenül vannak feszültségek és nehézségek – idézi a Forbes Szijjártót. Az okát abban látja, hogy 2010-ben Magyarországnak a válság miatt nagyon gyorsan végre kellett hajtania bizonyos intézkedéseket. Mert akkoriban a gazdaság rosszabbul állt, mint a görög. Szijjártó Péter jó másfél hete, New Yorkban adott interjút a folyóiratnak. Azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak többet kellene tennie, hogy megértse Közép-Európát, az itteni népek gondolkodásmódját.

"Síkraszállunk az utazás szabadságáért" – Kit tekint Ausztria menekültnek?

Folytatván a válogatást az újságíró archívumában, szeretném fölhívni a kedves olvasó figyelmét az Infovilág 2016. május 16-i cikkére. Az «Utak a bizonytalanságba – Magyar „menekültek” között a traiskircheni táborban» című riport eredetileg 1988. június 18-án jelent meg a Magyar Hírlapban. Előtte egy nappal, 1988. június 17-én közölte a kormánylap dr. Karl Blecha (a képen) interjúját. Az osztrák belügyminiszter bécsi hivatalában fogadott és válaszolt a kérdéseimre. A 28 esztendővel ezelőtt elhangzottak közül nagyon sok megállapítás, kijelentés ma is érvényes, időszerű.

Közös európai menekültügyi rendszer: fenntarthatóság és méltányosság

Az Európai Bizottság ma terjesztette elő a közös európai menekültügyi rendszer reformját érintő javaslatait. A cél a menedékjogi kérelmek tagállamonkénti elosztásának eddiginél méltányosabb, hatékonyabb és fenntarthatóbb kialakítása. Az alapelv nem változik: a menedékkérőknek abban az országban kell menedékjogot kérelmezniük, ahol az unió területére belépnek, kivéve, ha más tagállamban vannak családi kapcsolataik. Ugyanakkor az új mechanizmus szavatolná, hogy egyik uniós ország menekültügyi rendszerére se nehezedjék aránytalanul magas nyomás  – közölte lapunkkal az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete.