ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: vallás

Kaczynski számára a bosszú határozza meg a mindennapokat

Az egész Nyugaton nyomulnak az etnikai kisebbségekkel szemben gyűlöletet tápláló tekintélyelvűek – írja Paul Krugman a The New York Timesban. – Magyar- és Lengyelországot már ők kormányozzák, de hamarosan átveszik a hatalmat Amerikában is. A lapban megjelenő blogjában a világhírű közgazdász azt fejtegeti, hogy ezen erők jellemzésére nem megfelelő a populizmus fogalma, mert nem biztos, hogy az a tömegek rasszizmusán kívül magában foglalja az összeesküvés-elméletek iránti hajlamot, a közönyt a jogállammal szemben és az előszeretetet a bírálók megbüntetése iránt. Mindenesetre ez a szövetség némi előnyt kínál a munkásoknak, a Fidesz pl. könnyítette a jelzálogterheket és lenyomta a rezsiköltséget.

Politikai megfontolásból hozzájárulnak az EU vezetői Paks-2 vitatott bővítéséhez?

A gazdaságilag jól álló Szlovákia sem mentes az unióval kapcsolatos kétségektől, a közhangulat egyre inkább Brüsszel ellen fordul – állapítja meg a The New York Times. Mert a szlovákoknál is jelen vannak a jobboldali, nacionalista és populista erők, amelyek bedöntéssel fenyegetik az Európai Uniót és a lakosság hallgat Moszkva szirénhangjaira is. Az ENSZ főtitkára tavaly hiába szólított fel Pozsonyban részvétre a menekültek iránt, szavai hiábavalónak bizonyultak, akárcsak a Visegrádi Csoport másik három államában. Pedig egy személyre vetítve a világon sehol sem állítanak elő annyi autót, mint amennyit az uniós belépés óta Szlovákiában.

A gyűlölet-bűncselekmények áldozatainak emlékére

Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoport (GYEM) ma, a gyűlölet-bűncselekmények áldozatainak európai napján mutatja be az előítéletes indokból elkövetett bűncselekmények áldozatainak szóló infografikáját. A kiadvány azokat a tényeket és körülményeket ábrázolja közérthető formában, amelyekből arra következtethet az áldozat, hogy gyűlölet-bűncselekmény történt.

Iszlám 100: tudományos konferencia

Az ELTE Bölcsészettudományi Kara és az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézete március 30–31-én tudományos konferenciát rendez az iszlám magyarországi elismerésének 100. évfordulója alkalmából. Nem muszlim többségű államban világszerte először Magyarországon ismerték el teljes jogúnak az iszlámot mint vallásközösséget. 

Nyilvánítsák bűncselekménnyé a vallási hovatartozásra hivatkozó uszítást

The New York Times szerkesztőségi cikke azt tartja a kibontakozó lengyel alkotmányos válság egyik tragédiájának, hogy a fejlemények megmutatják, mennyire nem értik a jobboldali lengyel vezetők a demokrácia alapjait. A Jog és Igazságosság az alkotmánybíróság jogkörének megkérdőjelezésével gyakorlatilag túltette magát a törvényen, miközben menetel a tekintélyelvű kormányzás felé, és figyelmen kívül hagy minden figyelmeztetést. Az események arról árulkodnak, hogy Kaczynski – barátjával, Orbán Viktorral együtt – az illiberális demokráciát felhatalmazásnak tekinti, mármint hogy átgázoljon minden féken és ellensúlyon. 

Árpádházi (Szent) Erzsébet – Wartburg, Andechs, Bogotá

A magyar király leánya, Erzsébet a türingiai Eisenach városa melletti Wartburg várában töltötte rövid életének javát. Önfeláldozásáért IX. Gergely pápa 1235-ben szentté avatta. Köszönet Funke Attila honfitársamnak az andechsi és Nagy József diplomata barátomnak a bogotái felvételekért.


1 2 3   >