Címke: versenyképesség

Megkezdte munkáját a terrorizmus elleni európai uniós központ

Ma megkezdte működését a Terrorizmus Elleni Küzdelem Európai Központja (ECTC). A központ feladata, hogy alapvetően megerősítse az Europol terrorizmus elleni kapacitását, és olyan platformot biztosítson a tagállamoknak, melyen keresztül hatékonyabban folyhat az információcsere és az operatív koordináció. 

A Bizottság új európai légi közlekedési stratégiát terjeszt elő

Az Európai Bizottság által ma elfogadott új európai légi közlekedési stratégia az európai gazdaság fellendítésében, az ipar megerősítésében, valamint Európa globális vezető szerepének megszilárdításában mérföldkőnek számító kezdeményezés. Ez egyben három olyan terület, amelyet Jean-Claude Juncker elnök a prioritások között is kiemelt helyen kezel. 

Okos és látványos béremeléssel fékezhető a magyar munkaerő kivándorlása

A tehetséges munkaerő kivándorlása nagy feszültségeket okoz a hazai munkaerőpiacon, a magyar vállalatoknak harcba kell szállniuk európai versenytársaikkal a dolgozók megtartásáért. A munkaerőhiány különösen a középső és a nyugati országrészben jelent súlyos problémát.

A magyar bürokrácia megfélemlítésre van fölépítve – az EU-források a gazdaság motorjai

Csökkenteni kell a bürokráciát, hogy ezzel is növelhető legyen Magyarország versenyképessége – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Nem fordulhat elő többször az, hogy egy EU-s pályázati ciklus lejárta után egy-két évvel még az adott pénzekre kelljen pályázni, ezért Lázár János csökkentené a bürokráciát és gyorsítaná a pályázati folyamatokat. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az új 2014–2020 közötti ciklus fő feladata, hogy növeljék a versenyt és az átláthatóságot a pályázati pénzek kiosztásában, amellyel a multik helyett a hazai kis- és középvállalkozásokat kell főleg segíteni. Lázár szerint meg kell szüntetni a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget, és ismét a minisztériumok hatáskörébe kell adni a pályázatok kiírását. Ígérete szerint sokkal rugalmasabb lesz a közbeszerzési szabály-, az intézményrendszer, az eljárásrend, az egész elektronikus alapon működik majd.

Orbán évértékelője: „pártközösségünk vezércsillaga a polgári Magyarország”

A következő éveknek a minden nap keményen dolgozó emberekről kell szólniuk – tűzte célul Orbán Viktor miniszterelnök ma Budapesten, a Várkert Bazárban tartott évértékelő beszédében. A kormányfő előadásában kiállt a polgári Magyarország eszménye mellett, és kitért a Fidesz–KDNP veszprémi időközi választási vereségére is, amellyel kapcsolatban azt kérte híveiktől: "legyünk ismét észnél, ne üljünk a babérjainkon".

A magyar gazdaság fellendítése: 8,8 milliárd eurós beruházási programot fogadott el az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság a mai napon a magyarországi kis- és középvállalkozások (kkv-k) versenyképességének fokozására irányuló beruházási programot fogadott el, amely a kkv-k kutatási, innovációs és munkahely-teremtési kapacitásának javítását célozza. Az unió ilyen jellegű legnagyobb programjáról van szó a 2014-2020 költségvetési ciklusban: a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program költségvetése – az Európai Regionális Fejlesztési Alap és az Európai Szociális Alap által nyújtott 7,73 milliárd eurót és a nemzeti társfinanszírozást is figyelembe véve – összesen mintegy 8,8 milliárd euróra rúg.


1 2 3 4 5   >