16. AV Trend & Hifi Show

Címke: versenyképesség

Okos és látványos béremeléssel fékezhető a magyar munkaerő kivándorlása

A tehetséges munkaerő kivándorlása nagy feszültségeket okoz a hazai munkaerőpiacon, a magyar vállalatoknak harcba kell szállniuk európai versenytársaikkal a dolgozók megtartásáért. A munkaerőhiány különösen a középső és a nyugati országrészben jelent súlyos problémát.

A magyar bürokrácia megfélemlítésre van fölépítve – az EU-források a gazdaság motorjai

Csökkenteni kell a bürokráciát, hogy ezzel is növelhető legyen Magyarország versenyképessége – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Nem fordulhat elő többször az, hogy egy EU-s pályázati ciklus lejárta után egy-két évvel még az adott pénzekre kelljen pályázni, ezért Lázár János csökkentené a bürokráciát és gyorsítaná a pályázati folyamatokat. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az új 2014–2020 közötti ciklus fő feladata, hogy növeljék a versenyt és az átláthatóságot a pályázati pénzek kiosztásában, amellyel a multik helyett a hazai kis- és középvállalkozásokat kell főleg segíteni. Lázár szerint meg kell szüntetni a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget, és ismét a minisztériumok hatáskörébe kell adni a pályázatok kiírását. Ígérete szerint sokkal rugalmasabb lesz a közbeszerzési szabály-, az intézményrendszer, az eljárásrend, az egész elektronikus alapon működik majd.

Orbán évértékelője: „pártközösségünk vezércsillaga a polgári Magyarország”

A következő éveknek a minden nap keményen dolgozó emberekről kell szólniuk – tűzte célul Orbán Viktor miniszterelnök ma Budapesten, a Várkert Bazárban tartott évértékelő beszédében. A kormányfő előadásában kiállt a polgári Magyarország eszménye mellett, és kitért a Fidesz–KDNP veszprémi időközi választási vereségére is, amellyel kapcsolatban azt kérte híveiktől: "legyünk ismét észnél, ne üljünk a babérjainkon".

A magyar gazdaság fellendítése: 8,8 milliárd eurós beruházási programot fogadott el az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság a mai napon a magyarországi kis- és középvállalkozások (kkv-k) versenyképességének fokozására irányuló beruházási programot fogadott el, amely a kkv-k kutatási, innovációs és munkahely-teremtési kapacitásának javítását célozza. Az unió ilyen jellegű legnagyobb programjáról van szó a 2014-2020 költségvetési ciklusban: a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program költségvetése – az Európai Regionális Fejlesztési Alap és az Európai Szociális Alap által nyújtott 7,73 milliárd eurót és a nemzeti társfinanszírozást is figyelembe véve – összesen mintegy 8,8 milliárd euróra rúg.

Uniós támogatás magyar részvétellel kezdődő kutatásokhoz

A ma bejelentett új uniós támogatások a tagállamok között a kutatási kiválóság területén mutatkozó különbségek csökkentését, továbbá a versenyképesség és a növekedés Európán belüli megerősítését hivatottak segíteni. Az e célból létrehozott új partnerség-alakítási eszköz, a Teaming révén három, magyar partnerek bevonásával zajló kezdeményezés részesül finanszírozásban.

Kezdődik az uniós beruházási offenzíva – hazánkba a jövő tavasszal érkezik a küldöttség

Az Európai Bizottság munkahely-teremtésért, növekedésért, beruházásokért és versenyképességért felelős alelnöke, Jyrki Katainen ma megnyitotta azt a 28 országra kiterjedő rendezvénysorozatot, melynek célja az Európai Unió több mint 300 milliárd eurós költségvetésű beruházási tervének népszerűsítése, valamint a kormányok, a befektetők, a vállalkozások, továbbá a regionális hatóságok, a szakszervezetek és más közösségek előtt megnyíló új lehetőségek ismertetése. A ma kezdődött rendezvénysorozat első állomása Románia, ahová a regionális politikáért felelős uniós biztos Corina Crețu is elkíséri az alelnököt.


1 2 3 4 5   >