Címke: versenyképesség

Különösen izgalmasnak ígérkezik a kutatók idei éjszakája

Szeptember utolsó napján a kutatóintézetek, egyetemek, középiskolai laborok kitárják kapuikat, és a kutatók éjszakája alkalmából vendégül látják az érdeklődőket. Az idén az Európai Unió Marie Skłodowska-Curie-akciója szeptember utolsó napjára hirdette meg az eseményt. Egész Európában sok ezer laboratórium kínál érdekes programokat sok százezer embernek.

Veszélyben a húsipar versenyképessége – sürgető az  átfogó fejlesztés

Jót tett a magyarországi fogyasztásnak a sertés tőkehús áfájának a csökkentése, tekintettel arra, hogy 1992-ben még 38, 2010-ben pedig már csak28 kilogrammfogyott hazánkban egy lakosra számítva – derült ki a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) mai sajtótájékoztatóján.

Megkezdte munkáját a terrorizmus elleni európai uniós központ

Ma megkezdte működését a Terrorizmus Elleni Küzdelem Európai Központja (ECTC). A központ feladata, hogy alapvetően megerősítse az Europol terrorizmus elleni kapacitását, és olyan platformot biztosítson a tagállamoknak, melyen keresztül hatékonyabban folyhat az információcsere és az operatív koordináció. 

A Bizottság új európai légi közlekedési stratégiát terjeszt elő

Az Európai Bizottság által ma elfogadott új európai légi közlekedési stratégia az európai gazdaság fellendítésében, az ipar megerősítésében, valamint Európa globális vezető szerepének megszilárdításában mérföldkőnek számító kezdeményezés. Ez egyben három olyan terület, amelyet Jean-Claude Juncker elnök a prioritások között is kiemelt helyen kezel. 

Okos és látványos béremeléssel fékezhető a magyar munkaerő kivándorlása

A tehetséges munkaerő kivándorlása nagy feszültségeket okoz a hazai munkaerőpiacon, a magyar vállalatoknak harcba kell szállniuk európai versenytársaikkal a dolgozók megtartásáért. A munkaerőhiány különösen a középső és a nyugati országrészben jelent súlyos problémát.

A magyar bürokrácia megfélemlítésre van fölépítve – az EU-források a gazdaság motorjai

Csökkenteni kell a bürokráciát, hogy ezzel is növelhető legyen Magyarország versenyképessége – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Nem fordulhat elő többször az, hogy egy EU-s pályázati ciklus lejárta után egy-két évvel még az adott pénzekre kelljen pályázni, ezért Lázár János csökkentené a bürokráciát és gyorsítaná a pályázati folyamatokat. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az új 2014–2020 közötti ciklus fő feladata, hogy növeljék a versenyt és az átláthatóságot a pályázati pénzek kiosztásában, amellyel a multik helyett a hazai kis- és középvállalkozásokat kell főleg segíteni. Lázár szerint meg kell szüntetni a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget, és ismét a minisztériumok hatáskörébe kell adni a pályázatok kiírását. Ígérete szerint sokkal rugalmasabb lesz a közbeszerzési szabály-, az intézményrendszer, az eljárásrend, az egész elektronikus alapon működik majd.


1 2 3 4 5 6   >