ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: világgazdasági fórum

A civil társadalmak elleni fenyegetések sértik az európai értékeket

A The Washington Post vezércikke szerint Trump beiktatásának napján meg kell adni a tiszteletet az elnöki posztnak és reménykedni kell a nemzet érdekében. Az új elnök hivatalba lépése általában az alkotmányos demokrácia ünnepe, ám egy csomó demokrata képviselő ezúttal távol marad a ceremóniától, Washingtonban pedig tüntetnek a politikus mellett és ellene is. És Trump nemigen tud mit mondani azoknak, akik kétségbe vonják megválasztásának körülményeit, hiszen a kampány idején ő ugyanezt tette Obama Hillary Clinton, sőt az egész amerikai demokrácia legitimitása kapcsán.

Trump az egykori KGB-ügynök Putyinnak hisz

Ha szó szerint nem is, ám komolyan vesszük Trump múlt heti lapinterjúját, akkor van igazság abban, amit mondott, hogy ti. Európa bajba jutott – olvasható a The Washington Postban. A kijelentést legújabban a brit kormányfő erősítette meg: közölte, hogy országa kiválik az egységes piacból, és korlátozza az uniós polgárok bevándorlását. Vagyis távozik az EU 2. legnagyobb gazdasága. Az öreg kontinens ugyanakkor gazdaságilag már jó ideje csupán vergődik, 10%-os a munkanélküliség, a fiatalok soraiban pedig még súlyosabb.

Soros nagyon gyászos képet vázolt föl az Európai Unió jövőjéről

Az észt elnök azt kérte Davosban a Világgazdasági Fórum margóján a nagy nyugati uniós tagoktól, hogy országát ne vegyék egy kalap alá más keleti tagállamokkal, miután utóbbiak a maguk módján válaszolnak a menekültválságra – írja a The Wall Street Journal. Ilves szerint megint annak vagyunk tanúi, hogy ördögnek állítják be az egész térséget, ám úgy gondolja, hogy ebből az észteket ki kellene hagyni, mert ők igencsak pozitív szerepet töltenek be. Mondandójának bizonyítására idézte a német külügyminisztert, aki pár napja hangoztatta, hogy Kelet-Európa remélhetőleg nem szigeteli el magát az EU többi részétől.

Schengen halálos veszélyben – a magyar közmunkások igazából rabszolgákká válnak

Különösen kemény figyelmeztetést intézett a kelet-európai országokhoz a német államfő – tudósít a Der Spiegel. A davosi Világgazdasági Fórumon elhangzott megnyitó beszédében Gauck kifejtette, hogy ezek az uniós tagok éppen elég segítséget kaptak az uniótól, így most ők is segíthetnek a menekültkérdés megoldásában. Mint mondta, megérti, hogy másként látják, hány embert tudnak befogadni. Megérti a nemzeti szuverenitás és identitás körüli aggályaikat. De azt nemigen képes felfogni, hogy éppen azok az államok tagadják meg a szolidaritást az üldözöttektől, amelyeknek a polgárai politikai üldözöttként megtapasztalták, hogy mi is az a szolidaritás.

Hazánk versenyképessége csak enyhén növekedett – az Európai Unió segített a szégyenpadot elkerülni

A kormány augusztus végén benyújtotta a 2013. évi költségvetés végrehajtásáról szóló törvényt. Az októberi önkormányzati választások előtt ez alapján a Policy Agenda azt vizsgálta meg, hogy miként viszonyult a kormány a helyi önkormányzatokhoz az előző ciklusban, történt e forráskivonás ezen a területen, hogyan használta fel a kabinet a településeket, hogy teljesíteni tudja a költségvetési hiánycélt.