ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: zrínyi miklós

II. Rákóczi Ferenc – Jindřichův Hradec

Az év elején emléktáblát kapott II. Rákóczi Ferenc a dél-csehországi városkában, ahol az erdélyi fejedelem 1688–90 között a helyi jezsuita gimnáziumban diákoskodott. A régió múzeumában évtizedekig külön állandó kiállítás mutatta be a fejedelem életét és munkásságát, illetve az ehhez kapcsolódó helyi érdekességeket, ám azt a rendszerváltás idején bezárták.

Magyar, horvát, török: bélyeg-internacionálé Szigetvár ostromának 450. évfordulóján

Magyarország és Horvátország, illetve Magyar- és Törökország is közös bélyegkibocsátással állít emléket Szigetvár ostromának 450. évfordulója alkalmából. A két-két bélyeget tartalmazó mindkét blokk Elekes Attila munkája, amit az ANY Biztonsági Nyomda 50 ezer példányban nyomtatott ki. A mától kapható magyar–horvát kiadású blokk hátteréül egy korabeli Szigetvár-ábrázolás, a bélyegeken Székely Bertalan Zrínyi kirohanása című festményének egy részlete, illetve Szigetvár város címere látható. Az első napi borítékon szintén a Székely Bertalan-festmény részlete tekinthető meg.

Zrínyi, Szulejmán: Szigetvár – nemzetközi eszmecsere Pécsett

Szeptember 6–9. között nemzetközi tudományos konferenciát szervez az Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja és a Pécsi Tudományegyetem „Szigetvár 1566”. Emlékkonferencia Szigetvár ostroma, Nagy Szulejmán és Zrínyi Miklós halálának 450. évfordulóján címmel Pécsett a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban.

Legendák és valóság: Zrínyi Miklós és Szulejmán halála

Zrínyi Miklós és I. Szulejmán szultán sorsa haláluk helyszíne és időpontja miatt összefonódott. Mi történt velük pontosan Szigetvár 1566-os ostrománál, arra a Történelmi Szemle legújabb számában megjelent és most rövidítve az Infovilág rendelkezésére bocsátott - a Magyar Tudományos Akadémia internet-portálján is publikált - tanulmányában válaszol Fodor Pál és Varga Szabolcs történész.