ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: zsidóellenesség

Orbán nyugtalanító nukleáris tervei

Fareed Zakaria, a The Washington Post elemzője úgy gondolja, hogy bármennyire sajnálatos is, de az Egyesült Államok demokráciája immár illiberális lett. Zakaria, aki két évtizede megalkotta az illiberális demokrácia fogalmát, rámutat, hogy a demokrácia két hagyományra épül. Az egyik, hogy a tömegek közreműködnek a vezetők kiválasztásában, a másik pedig az egyén joga a szabad szólásra, vallásgyakorlásra, valamint tulajdonra – a demokratikus többséggel szemben is. A kettő együtt alkotja a liberális demokráciát, ám a magyaroknál, oroszoknál, törököknél, irakiaknál és a fülöp-szigetieknél elvált egymástól.

Érdemtelen kapta az érdemrendet – menekült-krónika és politikai háttér

A washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum elítéli, hogy a magyar kormány kitüntette Bayer Zsoltot. Az állásfoglalás emlékeztet arra, hogy a Köztársasági Érdemrendet azok kaphatják meg, akik kitűnnek az ország és az egyetemes emberi értékek szolgálatában. A publicista esetében viszont hosszú a rasszista beszédek listája, a sajtóban pedig rendkívül provokatív antiszemita és roma-ellenes cikkeket jelentet meg. Az üzenet emlékeztet arra, hogy Magyarországon a miniszterelnök és az államfő dönt a hivatalos elismerésekről, és a kormány ismételten zéró toleranciát hirdetett a zsidóellenességgel szemben.

A magyarok büszkék a vasfüggönyükre, nem szégyellik – brutális migránspolitika

„Lyuk a közép-európai emlékezeten” címmel az amerikai külpolitikai folyóirat, a Foreign Policy arról ír, hogy a magyarok, a csehek és a szlovákok nem számoltak el múltjuk legsötétebb fejezeteivel, és ennek a levét most a menekültek isszák meg. Az elemzés rámutat, hogy Európában sokféleképpen reagáltak a válságra, de meglepő, hogy a legintoleránsabb válasz a térség közepéről érkezett. Orbán Viktor kormányát különösen éles bírálatok érik, részben mivel nem törődik a migránsokkal, részben, mert úgy bánik velük, mint az állatokkal. A három szóban forgó állam azt részesíti előnyben, hogy a náci brutalitás áldozatának tekintse magát, és egyáltalán ne vessen számot azzal, hogy...

Az antiszemitizmus sosem szűnik meg, de kordában tartható – Erdő Péter ellenséges hangú leveleket kapott

Erősödik az antiszemitizmus Magyarországon, de a keresztény egyházak fellépnek a cigányok és zsidók elleni megnyilvánulásokkal szemben. Talán ennek is köszönhetően Hegedűs Lóránt ellen eljárás indul. és akár meg is foszthatják hivatalától a Reuters szerint. Az osztrák Der Standard idéz egy német kutatót, aki szerint viszont sosem lehet megszüntetni az antiszemitizmust, de ellenőrzés alatt lehet tartani. Ehhez azonban Magyarország még kevés. Erdő Péter nyilvánosan is kiáll a zsidó közösség mellett. A bíboros azt mondja, kapott néhány ellenséges hangú levelet, és bizonyos újságokban is bírálták, mondván, hogy egyháza nem eléggé hazafias.