Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: Európai Unió

Eurobarométer: a bevándorlás és a terrorizmus a legnagyobb kihívás az EU számára

A közvélemény szerint továbbra is a bevándorlás és a terrorizmus az a két terület, amely a legnagyobb kihívás az Európai Unió számára, bár a szerepük némileg kevésbé hangsúlyos, mint a tavasszal készült legutóbbi felmérésben. A nyilvánosság továbbra is határozottan támogatja az Európai Unió prioritásait és politikáit, és e támogatás erősödött 2016 tavasza óta. Ezek a legutóbbi Standard Eurobarométer felmérés legfontosabb eredményei, amelyet ma, az „Európa jövőjéről” készített Eurobarométer tematikus felméréssel egyidejűleg tettek közzé.

A demokratikus jogok hosszú távon a társadalom biztonságának legjobb biztosítékai

A németek új fenyegetéssel szembesültek, demokráciájuk pedig vizsgázik – írja a The Washington Post vezércikke, hozzátéve: az erőszakos, tekintélyelvű mozgalmak a történelem során mindig is megpróbálták kihasználni a demokratikus társadalmak szabadságát, nyitottságát és sokszínűségét. Ha van hely a világon, ahol ezt pontosan értik, akkor az a nácik miatt éppen Németország. De ide tartozik az ultrabalos egykori Vörös Hadsereg Frakció is, amely végül azért szenvedett vereséget, mert a polgárok elutasították. Most azonban a berlini merénylet miatt újabb veszély leselkedik, ám az csak akkor győzedelmeskedhet, ha a kudarcra tudja kényszeríteni a demokráciát.

Strukturális és beruházási alapok: Magyarország 11,6 milliárd euróhoz jutott

A Bizottság ma első ízben adott ki eredményjelentést az öt strukturális alapra vonatkozóan. A jelentésből kiolvasható, hogy az utóbbi hónapokban látványosan gyorsult a beruházások üteme, a várakozások szerint a végrehajtás jövőre eléri az „utazósebességet”. A múlt év végéig 274 000 vállalkozás részesült a 2014–20-i európai strukturális és beruházási alapok (esb-alapok) támogatásából. Eddig 2,7 millió ember kapott támogatást ahhoz, hogy állást találjon vagy készségeit fejlessze, 11 millió hektárnyi mezőgazdasági földterületen sikerült javítani a biológiai sokféleséget, valamint 1 millió kezdeményezést választottak ki uniós támogatásra közel 60 milliárd euró összértékben.

Lengyelország a jogállam lebontását éli át a tekintélyuralmi rendszerhez vezető úton

A Financial Times úgy látja, hogy az utóbbi évek egyik legsúlyosabb patthelyzetét idézte elő Lengyelországban a kormány terve, mármint az, hogy korlátozzák a sajtó munkáját a törvényhozásban. Egy szakértő azt mondja, ha érvényes, hogy az ellenzéki képviselők nélkül szavazták meg a jövő évi költségvetést, akkor az ország a választási diktatúra felé tart, de nem látszik a megoldás, a politikusok zsákutcába jutottak. Az ellenzék azzal vádolja a populista-nacionalista hatalmat, hogy az aláássa a demokráciát és a sajtószabadságot.

Politikai megfontolásból hozzájárulnak az EU vezetői Paks-2 vitatott bővítéséhez?

A gazdaságilag jól álló Szlovákia sem mentes az unióval kapcsolatos kétségektől, a közhangulat egyre inkább Brüsszel ellen fordul – állapítja meg a The New York Times. Mert a szlovákoknál is jelen vannak a jobboldali, nacionalista és populista erők, amelyek bedöntéssel fenyegetik az Európai Uniót és a lakosság hallgat Moszkva szirénhangjaira is. Az ENSZ főtitkára tavaly hiába szólított fel Pozsonyban részvétre a menekültek iránt, szavai hiábavalónak bizonyultak, akárcsak a Visegrádi Csoport másik három államában. Pedig egy személyre vetítve a világon sehol sem állítanak elő annyi autót, mint amennyit az uniós belépés óta Szlovákiában.

A demokrácia nem működik sajtó- és gyülekezési szabadság, kisebbségi jogok nélkül

Orbán Viktornak, Trump nagy európai rajongójának mostanság bejönnek a dolgai a politikában, ám a gazdaságban gyengül a populista varázslat – írja a Bloomberg. – Mert bár messze nincs igazi kihívója a választások előtt, a politikától kicsit eltávolodva már más a hangulat. A gazdasági kilátásokat beárnyékolják a kegyencrendszerről szóló hírek és az állami beavatkozások, amelyek aláássák a versenyképességet, tönkreteszik a növekedést és elriasztják a külföldi befektetőket. Az Oxford Economics egyik elemzője úgy jellemzi a helyzetet, hogy az államkapitalizmus folytán egyre kisebb a fejlődés és a fejlődési potenciál, amit rövidtávú ösztönző lépésekkel támasztanak meg.


<   6 7 8 9 10 11 12 13 14 15   >