ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: Orbán

Osztrák elnökválasztás:  korlátokba ütközött a politikai felforgatás

Az osztrák elnökválasztás eredménye azt mutatja, hogy nem elsöprő a Trump által keltett hátszél Európában, amelyre a szélsőséges politika hagyományosan kataklizmát zúdított – állapítja meg a The New York Times. Populista erők felforgatták a politikát Nyugaton, gyakran hamis hírek segítségével, illetve a globalizáció és a migráció keltette félelmeket gerjesztve. Ausztria persze túl kicsi, hogy irányadó mintának lehessen tekinteni. Jövőre kulcsfontosságú választások lesznek a franciáknál és a németeknél, és lehet, hogy az olaszoknál is idő előtt az urnákhoz kell szólítani az embereket. Ez a három próbatétel határozza meg az Európai Unió jövőjét az évtized hátralévő részében.

Balog: a magyar sajtó javarészt külföldi, Orbán iránt jóindulatú kezekben van

Európai és amerikai szélsőségesek Putyinhoz fordulnak a nyugati értékek védelmében – tudható meg a The New York Times cikéből. Egy sor fehér, etnocentrista, nacionalista, populista és neonáci szemében az orosz elnök a fehér lovag: az erő, a faji tisztaság és a hagyományos keresztény értékek jelképe, miközben szerintük a világot az iszlám, a bevándorlás és a gyökértelen kozmopolita elit fenyegeti. Ugyanakkor Oroszország hangja felerősödik a Nyugaton az általa finanszírozott kutatóintézetek, az ortodox egyház és az olyan állami média segítségével, mint a Russia Today vagy a Szputnyik.

Megcsömörlöttek a magyarok: elegük van a politikából és a hozzá kapcsolódó korrupcióból

A neves brit konzervatív lap, a The Times  úgy látja, hogy a populisták a II. világháború utáni rendet fenyegetik Európában. A hét végén Ausztrián és Olaszországon van a sor, és az elemzés azzal számol, hogy a szavazópolgárok újabb lendületet adnak a szélsőséges erőknek egy sor, jövőre esedékes választás előtt. A piacok idegesek, mert ha a nacionalista pártok nem döntik is be az uniót, majd megteszi helyettük az, hogy elvész az euróba vetett bizalom. Ausztria megmutat mindent, ami félresikeredett a nyugati alaptételben, mármint hogy távol kell tartani a hatalomtól a szélsőségeseket, miután az ország leggyalázatosabb fia, Hitler kataklizmát szabadított a világra.

Orbán Viktor zsíros energiaügyletet kötött a Putyin-rezsimmel

Igen alapos körképet közöl a Le Monde Diplomatique a magyar szélsőjobbról. A tudósítás a Kárpátia zenekar augusztusi, balatoni koncertjével indít, ahol feltűnően sok volt az árpádsávos zászló, amelyet olyanok lengetnek, akik szerint ők az egyedül igazi magyarok. Amúgy ez volt a nyilasok lobogója. Ők voltak azok, akik a II. világháború végén sokat segítettek félmillió zsidó deportálásában. A trikókon Nagy-Magyarország térképe. Ami viszont a zenét illeti, mintha végig ugyanaz a szám szólna. Kivéve, amikor a banda a „székely himnuszt” adja elő, amely persze teljesen fiktív, hiszen nem erre a célra írták.

Amerikai részről nem erősítették meg Orbán meghívását

Orbán Viktor abban bízik, hogy Trump megnyitja előtte az előkelő társaság ajtaját – kezdi cikkét a The Washington Post. A jobboldali, nacionalista vezető és a leendő elnök igencsak hasonlóan vélekedik a bevándorlásról. Orbán hozzáállása rosszallást keltett Brüsszelben és Washingtonban, ellenben nagyon is elnyerte a nyugati szélsőjobb tetszését. Részben ez magyarázta, hogy a kormányfő felrúgta a protokollt, és nyilvánosan Trump jelöltsége mellé állt. Most pedig meg van győződve arról, hogy nyitott fülekre talál a megválasztott elnöknél, bár amerikai részről nem erősítették meg a meghívást.

Az osztrák szélsőjobb győzelme újabb megrázkódtatást okozna a földrésznek

Egy tekintélyes elemző úgy látja, sok évtized után vége annak, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia határozza meg a demokráciát és a szabadságot a világban, Trump és Farage alatt új korszak jön – derül ki a The New York Timesnak írt cikkébből. Ian Buruma, a New York-i Bard College professzora emlékeztet arra, hogy mindkét politikus megveti a nemzetközi, illetve nemzetek feletti szervezeteket, ezért alighanem búcsút lehet inteni a Pax Americanának, vagyis hogy a II. világháború után létrejött nagy szövetség, élén az Egyesült Államokkal és benne az egységes Európával, szavatolja a világ biztonságát.


<   6 7 8 9 10 11 12 13 14 15   >