Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: Orbán

Orbán Viktor zsíros energiaügyletet kötött a Putyin-rezsimmel

Igen alapos körképet közöl a Le Monde Diplomatique a magyar szélsőjobbról. A tudósítás a Kárpátia zenekar augusztusi, balatoni koncertjével indít, ahol feltűnően sok volt az árpádsávos zászló, amelyet olyanok lengetnek, akik szerint ők az egyedül igazi magyarok. Amúgy ez volt a nyilasok lobogója. Ők voltak azok, akik a II. világháború végén sokat segítettek félmillió zsidó deportálásában. A trikókon Nagy-Magyarország térképe. Ami viszont a zenét illeti, mintha végig ugyanaz a szám szólna. Kivéve, amikor a banda a „székely himnuszt” adja elő, amely persze teljesen fiktív, hiszen nem erre a célra írták.

Amerikai részről nem erősítették meg Orbán meghívását

Orbán Viktor abban bízik, hogy Trump megnyitja előtte az előkelő társaság ajtaját – kezdi cikkét a The Washington Post. A jobboldali, nacionalista vezető és a leendő elnök igencsak hasonlóan vélekedik a bevándorlásról. Orbán hozzáállása rosszallást keltett Brüsszelben és Washingtonban, ellenben nagyon is elnyerte a nyugati szélsőjobb tetszését. Részben ez magyarázta, hogy a kormányfő felrúgta a protokollt, és nyilvánosan Trump jelöltsége mellé állt. Most pedig meg van győződve arról, hogy nyitott fülekre talál a megválasztott elnöknél, bár amerikai részről nem erősítették meg a meghívást.

Az osztrák szélsőjobb győzelme újabb megrázkódtatást okozna a földrésznek

Egy tekintélyes elemző úgy látja, sok évtized után vége annak, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia határozza meg a demokráciát és a szabadságot a világban, Trump és Farage alatt új korszak jön – derül ki a The New York Timesnak írt cikkébből. Ian Buruma, a New York-i Bard College professzora emlékeztet arra, hogy mindkét politikus megveti a nemzetközi, illetve nemzetek feletti szervezeteket, ezért alighanem búcsút lehet inteni a Pax Americanának, vagyis hogy a II. világháború után létrejött nagy szövetség, élén az Egyesült Államokkal és benne az egységes Európával, szavatolja a világ biztonságát.

Orbán Magyarországa nemzeti-populista veszély

A Center for American Progress amerikai kutatóintézet elemzése jobboldali nemzeti-populista veszélyként mutatja be az orbáni Magyarországot, amely nagyjából illusztrálja, mi várható, ha valahol, így az Egyesült Államokban, egy ilyen vezetőt választanak meg. A kormányfő része annak a nagyobb, populista irányzatnak, amely gyökeret vert Európában. A lengyel Jog és Igazságosság oldalakat vesz át a magyar forgatókönyvből. A cél az, akárcsak az Fidesz esetében, hogy hatalmon maradjon, éspedig úgy, hogy manipulálja hozzá a rendszert. De a francia Nemzeti Front is ugyanazt a bevándorlásellenes nacionalista megközelítést alkalmazza, mint magyar és a lengyel kormánypárt.

A legnagyobb teher Orbán teljhatalma

A Frankfurter Allgemeine Zeitung azt kérdezi, hol marad a felzúdulás a tudomány részéről az olcsó populizmussal szemben? Merthogy képtelenség az „igazság utáni” korszak. Aki be akarja beszélni bárkinek, hogy lehetséges kikapcsolni a tényeket, és a humbugot politikai programmá tenni, az semmibe veszi a felvilágosult gondolkodást, ami pedig a haladás biztosítéka.

A demokrácia bukásáért a magyarok felelősek – az EU anyagi alapot adott a maffiaállam megteremtéséhez

Egy neves francia politológus azt ajánlja, hogy az európai jobboldal húzódjon középre, ahelyett, hogy a baloldal igazi ellenzéke lenne – közli a The Wall Street Journal. Francesco Ronchi, aki a párizsi Sience Po-n tanít, úgy látja, hogy politikailag nem megy jól mostanában errefelé a konzervatívok sora, támogatottságuk mindenütt zuhan. Több mint válság az, amit a progresszív politika átél. Olyan mozgalom van megerősödőben, amely meg akarja semmisíteni az 1989-i forradalmat, a liberális rendet. Az új ellenforradalmárok elutasítják a berlini fal leomlása után létrejött politikai konszenzust, a nyitottságot, a szabad piacot, a liberális demokráciát. Az első számú célpont az Európai Unió. Az irányzat élén Orbán és Kaczynski áll.


<   6 7 8 9 10 11 12 13 14 15   >