Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: menekültek

Orbán, a rémült, töpörödött demagóg a szélsőjobb vírusát pumpálja a politikai középbe

A The Economist „Budapesti varázsló” címmel úgy ítéli meg, hogy Orbán Viktor csak azért sikeres, mert Európa nem tud  összefogni. A kommentár szerint a politikus a maga képére formálta át az államot, szétverte az ellenzéket és kincsként talált rá a menekültválságra. Kaczynski társaságában most „kulturális ellenforradalmat” ígér, a nemzet védelme, a család és a kereszténység alapján. Karizmatikus, bombasztikus, nem lehet zavarba hozni, uralja a magyar közéletet. A vereségeken túllép, lásd a népszavazást. Mivel brutális a menedékkérőkkel szemben és mert hatástalanította a fékeket és ellensúlyokat, nos, ez a kettő sokak szemében kívül helyezi az európai főáramon.

Az Európai Unió vezetése hamiskártyásnak tekinti Orbán Viktort

A Financial Times szerint jó pár uniós tagállamban megelégedés fogadja, hogy a jelek szerint vereséget szenvedett Orbán Viktor és az ő nyers illiberális demokráciája. Ellenfelei közül többen azt mondják, a politikust nem érte ekkora kudarc 2010 óta. Az eredmény azt mutatja, hogy vannak határai, ha valaki ördögnek festi le a bevándorlókat és felkorbácsolja a félelmeket. A kormányfővel szemben nagy az elégedetlenség Európában, már csak a no go-zónák miatt is. Orbán a népszavazással mindenekelőtt azt akarta bizonyítani, hogy migránsellenes, konzervatív nacionalizmusa élvezi a magyarok lelkes támogatását.

A gazdag államok önzősége miatt egyre súlyosabb a menekültválság

A világ gazdag országai a vezetői képesség és felelősségvállalás teljes hiányát mutatják, miközben alig 10, a világ GDP-jének mindössze 2,5%-át adó ország a világ menekültjeinek 56%-át fogadta be – áll az Amnesty International ma megjelent, a nemzetközi menekültválságot bemutató átfogó jelentésében.

Kiszavazzuk magunkat

Túl vagyunk rajta. Vagy mégsem? A határozott nemek, a grafikus igenek, az otthoni tespedtség elraktározódnak emlékezetünk „egyszer volt, hol nem volt” fiókjába, esetleg lobogók selymébe szövik tanulságukat, ezek lengenek, pártszékházak homlokzatain, a tüntetéseken: ki tudja, meddig?

Figyelmeztetés Orbánnak: a nemzeti önzés nem vezet semmi jóra

Az unióban a szolidaritás nem egyirányú utca, és nem jelentheti csupán a brüsszeli szubvenciók elfogadását – kezdi tudósítását a német közszolgálati tévé második csatornája, a ZDF. Erre figyelmeztette a kelet-európai partnereket, és a népszavazás kapcsán mindenekelőtt Orbán Viktort az Európai Parlament konzervatív képviselőcsoportjának vezetője. Manfred Weber kiemelte, hogy valóban igaz: meg kell erősíteni a külső határok védelmét, ahogyan azt a visegrádi államok sürgetik. Ám utána nem lehet magukra hagyni a görögöket...

Orbán önjelölt rémkép a nyugati liberális rend számára

Orbán Viktor a népszavazással tömegtámogatást akar, hogy az Európai Unió a jövőben ne telepíthessen menedékkérőket a tagállamokba – tudósít a The New York Times/Fox News/AP. Azt reméli, hogy példáját más országok is követik majd. Bírálók szerint ugyanakkor a közvélemény-kutatások az erősödő idegengyűlöletről tanúskodnak, ami a kormány kampányára vezethető vissza. Ám nem biztos, hogy meglesz az érvényességhez szükséges részvételi arány. Pardavi Márta a Helsinki Bizottságtól úgy fogalmaz: fontos, hogy polgárként beleszóljunk a dolgokba, ám mivel a kérdés alávaló, a szervezet arra szólít fel mindenkit, hogy adjon le érvénytelen szavazatot.


<   6 7 8 9 10 11 12 13 14 15   >