ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: Brexit

A demokrácia nem működik sajtó- és gyülekezési szabadság, kisebbségi jogok nélkül

Orbán Viktornak, Trump nagy európai rajongójának mostanság bejönnek a dolgai a politikában, ám a gazdaságban gyengül a populista varázslat – írja a Bloomberg. – Mert bár messze nincs igazi kihívója a választások előtt, a politikától kicsit eltávolodva már más a hangulat. A gazdasági kilátásokat beárnyékolják a kegyencrendszerről szóló hírek és az állami beavatkozások, amelyek aláássák a versenyképességet, tönkreteszik a növekedést és elriasztják a külföldi befektetőket. Az Oxford Economics egyik elemzője úgy jellemzi a helyzetet, hogy az államkapitalizmus folytán egyre kisebb a fejlődés és a fejlődési potenciál, amit rövidtávú ösztönző lépésekkel támasztanak meg.

Le Monde: Orbán Viktor évek óta korlátozza a sajtószabadságot

A The New York Times/Reuters elemzése szerint a gazdasági kiút ügyében egyezik a német kancellár és a francia jobboldal várható elnökjelöltjének véleménye, ám egy sor politikai kérdésben, Oroszországtól és Törökországtól kezdve a migráción át Európáig viszont eltér Merkel és Fillon álláspontja. Olyannyira, hogy utóbbi a bevándorlás ügyében közelebb áll ahhoz, amit a jobboldali magyar és lengyel vezetők képviselnek. Szerinte a német kormányfő alábecsülte az iszlám terror veszélyét, amikor megnyitotta a határokat.

Kísértet járja be Közép- és Kelet-Európát, az egyre nagyobb orosz befolyás kísértete

Trump nemcsak az amerikai választókat, hanem a Nyugatot is megosztja, miután az Európai Unió védelmi és külügyminiszterek tegnap arról tárgyaltak, hogy mennyire működjenek együtt vele – állapítja meg a The Washington Post. A véleménykülönbségek megkönnyítik a leendő amerikai elnök számára, hogy egyes európai vezetőket megnyerjen magának, csak éppen fura helyzetbe kerül az Egyesült Államok. Ezúttal ugyanis az unión belüli nézetkülönbségeket lovagolja meg, ahelyett, hogy közös fellépésre ösztönözne olyan ügyekben, mint Oroszország, Irán és a világgazdaság.

Trump gúnyt űz a liberális világrend alapértékeiből

Lehet, hogy Trump gazdasági ígéretei tetszenek Le Pennek, Farage-nak és Orbánnak, csak éppen az efajta beszédekből nem következnek életképes munkahely-teremtési stratégiák – írja a The New York Times. A populista lázadás magához vonzotta a világ jó részén a középosztálybeli munkásokat, akik úgy érzik, hogy magukra maradtak a változások közepette. A politikusok mindenütt igyekeznek kiengesztelni ezeket az elszánt rétegeket, amelyek a jövedelmek igazságosabb elosztását követelik.

Trump sikere után populista cunami fenyegeti a hagyományos, nagy pártokat Európában

The New York Times kommentárja szerint Trump kampányát részben az új, fehér populizmus vezérelte, ami már segítette a brit uniós kiválást és a bevándorlás-ellenes, populista pártok megerősödését Európa jó részén is. A jelenség hátterében az áll, hogy a többség fél a társadalmi változásoktól: főként a bevándorlóktól. Azon kívül tart a terrortámadásoktól és más fizikai fenyegetésektől, végül pedig sok fehér úgy érzi: veszélybe került egész addigi élete, miután harcolni kénytelen pozíciója megtartásáért. Márpedig akik erősen ragaszkodnak a rendhez és a megszokott alá-fölérendeltségi viszonyokhoz, azok tekintélyelvű vezetőkre szavaznak.

A populisták a leállás varázslói: a szocialista idők politikusait idézik

Orbán Viktor fényképe illusztrálja a Die Zeit vendégkommentárját, amelyben a cseh Respekt című folyóirat főszerkesztője a leállás varázslóiként ír a populistákról, akik jelenleg igen keresettek Közép-Európában, mivel azt ígérik, hogy megállítják a világ folyását. Mint rámutat, sokkal nagyobb a különség a térség és a Nyugat között, mint ahogyan azt bevalljuk. Ezek az eltérések főként válságok idején mutatkoznak meg, lásd a menekülthullámot. Keleten az emberek a rendszerváltás után sokáig azt hitték, hogy megúszhatják a kockázatvállalást.


<   1 2 3 4 5 6 7 8   >