ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: Törökország

Az Amnesty International 6 pontja az EU vezetői számára

Miközben egyre csak inog az EU–Törökország-alku, és több mint 16 000 menekült szenved rettenetes körülmények között a görög szigeteken, az Amnesty International felszólítja az Európai Unió állam- és kormányfőit, hogy a holnapi (csütörtöki) találkozójukon tegyenek konkrét vállalásokat, amelyekkel életeket menthetnek és visszaadhatják az emberek méltóságát.A szervezet 6 konkrét lépést javasol, kezdetként a menedékkérők átszállítását a görög szigetekről a belső területekre, ahol elbírálhatják a kérelmeiket, illetve ugyanebből a célból a más uniós országokba történő áthelyezésüket.

Új rendszer Magyarországon: a demokratúra

A The Wall Street Journal kommentárja szerint a Republikánus és a Demokrata Párt vezetőinek is lépniük kell, méghozzá nyílt sisakkal, mert Trump győzelme az eddigi világrendet fenyegeti, beleértve, hogy Amerika 70 éve világítótorony a szabadság és a demokrácia számára. Az I. világháború utáni bezárkózás megmutatta, hogy olyankor előretörnek az antidemokratikus erők a földön. Az Egyesült Államok vezetői a II. világháború után egészen más stratégiát alkalmaztak, ennek köszönhetően a világ boldogabb, biztonságosabb és demokratikusabb lett, mintha Washington félre állt volna.

A demokráciát, a nyugati összefogást fenyegeti a „populista internacionálé”

Ann Applebaum, a The Washington Post szerzője szerint Trump még akkor is veszély a mostani Nyugat számára, ha veszít. Mert hogy már létrejött a „populista internacionálé”, a többi közt a Fidesszel, az osztrák Szabadságpárttal, a lengyel Jog és Igazságossággal. Közös az ideológiájuk, szorosan kötődnek Oroszországhoz, megvetik a Nyugatot és igyekeznek aláásni a nyugati intézményeket. Forradalmi élcsapatnak képzelik magukat. Befolyásuk megmarad az amerikai választás után is. Ennek az irányzatnak nem sok köze van a hagyományos jobboldalhoz, amely támogatja a képviseleti demokráciát, a vallási türelmet a nyugati összefogást.

Hatékonyan működik a törökországi menekülteket támogató eszköz

Az Európai Tanács október 20–21-i ülését megelőzően Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke arról tájékoztatta az uniós állam- és kormányfőket, hogy az életbe lépése óta eltelt hat hónapban törökországi menekülteket támogató eszköz teljes körűen működik, és hozzájárul a Törökországban befogadott menekültek megfelelő életkörülményeinek kialakításához.

A gazdag államok önzősége miatt egyre súlyosabb a menekültválság

A világ gazdag országai a vezetői képesség és felelősségvállalás teljes hiányát mutatják, miközben alig 10, a világ GDP-jének mindössze 2,5%-át adó ország a világ menekültjeinek 56%-át fogadta be – áll az Amnesty International ma megjelent, a nemzetközi menekültválságot bemutató átfogó jelentésében.

Hatszázmillió € segítség a Törökországban élő szíriai menekülteknek

Az Európai Bizottság ma két, összesen 600 millió euró értékű közvetlen támogatásról szóló megállapodást írt alá, amellyel a Törökországban élő szíriai menekültek oktatását és egészségügyi ellátáshoz való hozzáférését kívánja segíteni.


<   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >