ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: mesterséges intelligencia

Önvezető autók: öt éven belül elkészülhet az autópálya-robotpilóta

Vezetni vagy utazni? A Bosch szakembereit mindössze néhány év választja el olyan technika bemutatásától, amely fölkínálja az autóvezetőknek a választást. „Autópálya-pilótánknak köszönhetően 2020-tól már láthatunk magas fokon automatizált gépkocsikat, amint önmagukat vezetve közlekednek majd az autópályáinkon” – jelentette ki dr. Dirk Hoheisel, a Robert Bosch GmbH igazgatótanácsának tagja.

Itthon maradásra sarkallja a fiatal mérnököket a kibővített fejlesztési központ vezetője

Ma délben ünnepi külsőségek között nyitotta meg kibővített fejlesztési központját a magyar Bosch. A szakmában vezető vállalatóriásnak ez a beruházása a második legnagyobb európai autóipari fejlesztési komplexuma. A mai nappal egy (eddig!) 32 milliárd forint értékű beruházás fejeződött be, amellyel látványosan korszerűsödött és bővült a Bosch magyarországi és Budapesti Fejlesztési Központjának helyet adó létesítmény.

 

Utcára léphetnek a robotzsaruk – szolgálnak és védenek

Sokszor a szárnyaló írói képzelet legvadabb szüleményei is megvalósulnak; így a filmekben szereplő robotzsarukkal is előbb-utóbb találkozhatunk majd az utakon. Székely Zoltán egyike azoknak a kutatóknak, akik megszállottan dolgoznak azon, hogy robotok is szolgálják és védjék honfitársainkat. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rendészettudományi karának tanársegéde nemzetközi csapatot hozott létre az elképzelések kidolgozására.

Tanulékony ház pályázati pénzből

El tudja képzelni, kedves olvasó, hogy otthonának ablakai önműködően az ön szokásai szerinti időben kinyílnak a lakást, a házat szellőztetendő, és az árnyékolók akkor lépnek működésbe, amikor a délutáni nap melege kezd elviselhetetlenné válni? És ahhoz mit szól, hogy a világítás sötétedéskor bekapcsolódik, de csak akkor, ha valaki otthon van?

A big data és a hét bűnügye

Mindegy, miként nevezzük: big crime vagy great crime, a lényeg, hogy az utóbbi napok nagy bűnténye megoldódott. Helyi idő szerint pénteken késő este a rendőrség elfogta és letartóztatta a bostoni robbantás életben maradt feltételezett tettesét, Dzsohar Carnajevet: egy családi ház hátsó udvarán, egy ponyvával letakart csónakban bújt el.

IBM-komputer versenyez az emberi aggyal – Watson–emberek: döntetlen

Az IBM Deep Blue nevű számítógépe 1997-ben győzte le Garri Kaszparov sakkvilágbajnokot. Az idén 100 éves vállalat a mesterséges intelligencia újabb korlátainak ledöntésére készül. Watsonnak nevezett komputere most a Jeopardy! című vetélkedőben mérkőzik meg a fejtörő történetének két legnagyobb bajnokával.


<   1 2 3   >