ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: Görögország

Orbánt meghökkentette a tanárok tiltakozó mozgalmának mérete

Az utóbbi évek egyik legnagyobb tiltakozása zajlott le Budapesten – jelentette az AFP francia hírügynökség. Ezrek vonultak az utcára, miután elutasítják, hogy az állam szigorúan ellenőrizze a közoktatást. A tanárok már régóta ostorozzák a Fidesz hatalomra kerülése óta végrehajtott változtatásokat, miután ahhoz nem kérték ki a szakma véleményét. A hírügynökség fotósa 10 ezerre becsülte a részvevők számát a Parlament előtt.

Miért fizessen az unió olyanoknak, akik gyengítik az EU-t kormányon maradásuk végett?

Az új lengyel kormány mindent elkövet, hogy utánozza Orbán Viktor tekintélyelvű vonalát, de az unió ezúttal gyorsan lépett, nem úgy, mint korábban Magyarország esetében – írja Jan-Werner Müller New York Review of Books-ban. A princeton-i egyetem politológia-professzora szerint a közép-európai autoriter fordulat sok nyugati megfigyelőt meglepett. Ám ők valószínűleg megfeledkeznek arról, hogy Magyarországon és Lengyelországban az uniós csatlakozás körüli lelkesedés elfedte a mély gazdasági és kulturális megosztottságot, valamint a politikai eliten belül a „nyertes visz mindent”-felfogást. És kevesen vették észre a paradoxont: minél messzebb hatol az államszocializmus, annál inkább erősödik az Orbán- és Kaczynski-félék kommunistaellenes keresztes hadjárata.

Megalázott menekült nők – erőszakkal, szexuális zaklatással szembesülnek Európában

A kormányok és segélyszervezetek nem képesek a legelemibb védelmet sem nyújtani a Szíriából és Irakból menekülő nőknek. Az Amnesty International jelenti: a menekült nők és lányok fizikai erőszakkal, bántalmazással, kizsákmányolással és szexuális zaklatással néznek szembe egész útjuk alatt, és Európa sem kivétel. A szervezet 40 nővel és lánnyal készített interjút Németországban és Norvégiában a múlt hónapban; valamennyi Törökországból - Görögország érintésével - utazott át a Balkánon. Mindegyik nő arról számolt be, hogy veszélyben érezte magát az útközben, csaknem valamennyi országban tapasztaltak fizikai erőszakot és anyagi kizsákmányolást, embercsempészek, őrök vagy más menekültek tapogatták vagy kényszerítették őket szexre.

A magyar kerítés nem megoldás – szolidaritást, összefogást az EU-n belül

Der Standard azt jósolja, hogy ha így folytatódik, akkor hamarosan szemétdombon kötnek ki az Európai Unió értékei. A hagyományos válságterületek: Ukrajna, Görögország, euró, menekültáradat mellett az idén két ország okoz majd gondot: Nagy-Britannia és Lengyelország. Ami az utóbbit illeti, az EU-nak tisztáznia kell viszonyát Varsóval, amely lebontja a jogállamot, kiiktatja a hatalmi ágak megosztását, korlátozza a sajtószabadságot. Brüsszel hiába tiltakozott egy héten belül kétszer is, Kaczynskinak és helytartóinak nyilvánvalóan egyre megy, hogy mit gondol a Bizottság. A szervezet azonban nem eshet ismét a Magyarország esetében elkövetett hibába és nem fogadhatja el a fékek és ellensúlyok visszaszorítását.

A mi drága pontjaink

Megint megyünk a pontokért. Pireuszba megyünk, ahogy korábban Stockholmba, Rotterdamba vagy Bukarestbe, mert azok a pontok mindig messze vannak, olykor elérhetetlen távolságban. Egykoron nem volt gondunk a pontokkal, nem kellett kuncsorogni utánuk, szinte maguktól jöttek, a régi világban még kettesével, csak mire a hármas járt, addigra elveszett a Budapestre mutató iránytű. 

Az ENSZ-főtitikár Ádernak: Magyarország tartsa tiszteletben a menekültek emberi jogait!

Az ENSZ főtitkára sürgette: Magyarország tartsa tiszteletben a menekültek emberi jogait, azzal együtt, hogy megérti, milyen gondokat okoz az országba naponta beözönlő sok ezer ember. Ban Ki Mun New Yorkban, a világszervezet közgyűlési ülésszaka alkalmából személyesen Áder Jánosnak mondta el aggályait, mármint látja, milyen nehézségekkel került szembe Magyarország a migránsválság kapcsán, de tisztelni kell az érkezők méltóságát és jogait – írja a The New York Times. A tudósítás hozzáfűzi: uniós tagállamok szerint a magyar kormány nem megfelelő módon bánik a nyugatra tartó menekültekkel. Különösen kifogásolják, hogy kerítés épült a szerb határ mentén, továbbá, hogy a hatalom vízágyút és könnygázt alkalmazott azok ellen, akik megpróbáltak bejutni az országba. 


<   1 2 3 4 5 6 7   >