ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: Németország

A populizmus újabb hulláma – Kaczynski Orbánnál is veszélyesebb

Ijesztő volt az unió számára 2015, most viszont a veszélyes élet éve következik. Az elmúlt 12 hónap a görög válság miatt már azelőtt izgalmasnak bizonyult, hogy Magyarország és más nemzetek kikeltek volna a migránsok beözönlése ellen. és több száz kilométer hosszan kerítést húztak volna, ami még jobban megvilágította az Európai Unió gyengeségét, azt hogy nem képes megtalálni a közös hangot. Mégis: a kiabáló országok többnyire messze politikai súlyukat meghaladó módon hallatták hangjukat. Most viszont itt van a brit népszavazás és a mind magabiztosabb Lengyelország.

„Nem tehetjük meg, hogy ne Merkelt kövessük”

Németországnak nincs egyéb alternatívája, minthogy végig járja a „merkeli útat”: a migránsprobléma legtöbb terhének felvállalásával az EU fennmaradásáért küzd – állítja a Kieli Világgazdasági Kutató Intézet igazgatója a Zentai Péternek (a képen) adott interjújában. A világ mértékadó közgazdászainak első soraiban számon tartott tudós, Dennis Snower szerint óhatatlanul összeomlik az EU, ha a „merkeli kísérlet” nem sikerül, és ha Nagy-Britannia kilép az unióból. Az Alapblogon megjelent interjúból kiderül, hogy Németország költségvetését jövőre is és az azt követő évben is átlagosan mintegy 25 milliárd euróval terheli a migránsok integrációja, utána a terhek fokozatosan csökkenhetnek, a folyamat várhatóan több gazdasági-pénzügyi eredményt, mint veszteséget fog a végén produkálni.

Határzár-építés, menekültek – a magyar miniszterelnök gerjeszti az előítéletet

Kelet-Európa ismét összecsapásra készül Berlinnel, ezúttal az Északi Áramlat újabb gázvezetékének terve miatt – írja a Financial Times. A kilenc ország az Európai Tanács elnökének küldött levélben sürgeti az előkészítés leállítását, mert úgy véli, hogy az unió vezető állama a saját gazdasági érdekeit a többiek energiabiztonsága elé helyezi. A 9-ek azt akarják, hogy a kérdést vitassák meg a decemberi EU-csúcson, mert ily módon igyekeznek nyomást gyakorolni arra, hogy Brüsszel vonja vissza a beruházáshoz adott jóváhagyását. 

Nem lesz sem könnyű, sem olcsó a migránsok beilleszkedése Németországban

A legvisszafogottabb számítások szerint már az idén 10 milliárd eurójába kerülhet a német költségvetésnek a csaknem milliónyi új kérelmező átmeneti elhelyezése, és a gondoskodás róla. További pénzügyi terhet ró a németekre a gondoskodás a menekültek családtagjairól is – olvasható a müncheni IFO legfrissebb tanulmányában, melynek egyik szerzője, az olasz tudós, Michele Battisti azonban mindezek dacára mégis inkább derűlátóan nyilatkozik az Alapblognak.

Magyarországon a kormány szítja a bevándorló-ellenes érzelmeket

Az osztrák kancellár szerint Orbán Viktornak gondoskodnia kell arról, hogy országában megtartsák a törvényeket és ellenőrizzék a kiutazó menekülteket – írja a svájci TagesAnzeiger. Faymann hozzátette: különben hol van az a keménykezű kormányfő, aki egyre másra antidemokratikus intézkedésekkel véteti magát észre. Mint mondta, az nem politika, hogy a migránsok Budapesten beszállnak a vonatba, és ezt mindenki csak nézi. Hangsúlyozta azt is, hogy közös megoldást kell találni, és igazságosan kell elosztani a menekülteket, viszont sem a britek, sem a kelet-európai államok nem vonhatják ki magukat a közös felelősség alól... 

Csődöt mondott a magyar menekültpolitika – elhallgatják: a migránsok gyorsan továbbállnak

A berlini fal utáni nemzedék ismét falakat épít, lásd Bulgáriát és Calaist, Magyarország pedig megerősíti a határát Szerbia mentén, hogy bezárja kapuit a menekültek és gazdasági bevándorlók előtt. Olyan küzdelem ez, amelyben a magyarok rövidtávon győzhetnek ugyan, ám amelyben Európa vereségre van ítélve, amíg nem hajlandó szembenézni a válság igazi méreteivel. – A második világháború óta nem érkeztek ennyien, a többség odahaza nem kért a háborúból, a szélsőségből, a zsarnokságból.


<   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >