ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: Törökország

Törökország: a rendkívüli állapot nem indokolja az emberi jogok megsértését

Erdogan elnök rendkívüli állapotot kihirdető bejelentése nem igazolja az emberi jogok megsértését, továbbá nem szolgálhat a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozására vagy az önkényes fogvatartások illetve kínzások igazolására – mondta az Amnesty International. A török nemzetbiztonsági tanács és a kabinet szerda esti ülését követően, Erdogan elnök bejelentette, hogy a kormány legalább három hónapig tartó rendkívüli állapotot hirdet. „A puccskísérlet körüli erőszakos cselekmények miatt érhető, ha a közbiztonság megóvása a kormány egyik prioritása. De a kivételes intézkedések alkalmazása közben is tiszteletben kell tartania Törökországnak a nemzetközi jog előírásait...

Soros terve a menekültválság megoldására

Soros György hétpontos tervet dolgozott ki a menekültválság megoldására, egyben arra figyelmeztet, hogy az uniónak meg kell alkotnia e területen a saját, egységes politikáját, ha el akarja kerülni a katasztrófát, mert a toldozgatás-foldozgatás nem segít – írja a Foreign Policy. A bevándorlás már eddig is az EU lassú szétesése irányába hatott, amit csak tetézett a Brexit. Mindkettő nagy lökést adott az idegengyűlölő, nacionalista mozgalmaknak az egész földrészen. Ezek az erők most megpróbálnak felülkerekedni a soron következő megmérettetéseken, így a magyarországi népszavazáson.

Súlyos veszélyben az emberi jogok Törökországban

Az Amnesty International szerint a július 15-i véres puccskísérletet követően Törökországban súlyos veszélybe sodródtak az emberi jogok. A puccskísérletben legalább 208-an életüket vesztették, mintegy 8000 embert letartóztattak. Több kormányzati tisztségviselő is a halálbüntetés visszaállítását javasolta a meghiúsult puccskísérlet résztvevői számára.

Törökország: az EU reméli, helyreáll az alkotmányos rend

Az uniós tagállamok képviseletében az Ázsia–Európa csúcstalálkozón Ulánbátorban tartózkodó Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Federica Mogherini, az Európai Bizottság alelnöke/az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, a  július 15-i törökországi puccskísérletet követően nyilatkozatot adott ki, melyben kiemeli:

Orbán és Erdogan: két despota próbálkozik a maga „ezeréves birodalmának” létrehozásával

A rendkívül konzervatív Daily Telegraph brit lap arra figyelmezteti a török elnököt, hogy nem szabad feladnia a demokráciát. A szerkesztőségi állásfoglalás szerencsésnek tartja, hogy a sikertelen puccs után elhárult a polgárháború veszélye, mert az alighanem csak még nagyobb zűrzavarba taszította volna az egész térséget. Ám a feszültség megmaradt, és Erdogan elnyomó intézkedésekkel reagált. Sőt még a halálbüntetés visszaállítása is szóba került, amire viszont rámehetnek az uniós tagságnak reményei. Persze, az első lépéseket talán még meg is lehet érteni, ám ha a politikus demokrataként akar eljárni, akkor az államcsíny-kísérletet nem használhatja fel arra, hogy lecsapjon az ellenfeleire. 

Kérjük a pofonokat!

Sokkolnak a képek: embereket vernek. A Városligetben sunyin, takarásban, Törökországban nyíltan, még a lefejezést is vállalva. Budapest, Ankara egy a hang: a hatalom mindent megtehet. Rendkívüli állapotot hirdethet, gondolkodhat a halálbüntetés bevezetéséről. Az ember ül a székében, otthonában szembesül a valósággal, tehetetlen.


<   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10   >