ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: migránsok

Utak a bizonytalanságba – Magyar „menekültek” között a traiskircheni táborban

Mindig időszerű, sajnos, a menekült- és migránsügy. Ma különösképpen az. A kezelése azonban korok, korszakok, politikai kurzusok, szigorítások, enyhítések, az enyhülés, a kölcsönösen előnyös kapcsolatokra törekvés, az európai egységesülés időszakában kiemelten érdekes és sajátos volt. (Az olvasó figyelmébe: az alábbiak az újságíró archívumából származnak...)

Európa mindig is multikulturális volt – a nacionalizmus és a kereszténység nem fér össze

A pápa a kelet-európai katolikus kormányfőkkel szemben foglalt állást a Károly-díj átvételekor mondott beszéde legfontosabb részében – vélekedik a Der Spiegel. A keresztény értékek olyan önjelölt védelmezői ellen, mint Orbán Viktor, aki a hozzá hasonlókkal együtt országában nem akar látni szír menekülteket, illetve muzulmánokat. Az egyházfő egyben üzenetet küldött a német AfD-nek, amely a legszívesebben lövetne a határkerítés mellett, amint közeledik egy menekültcsalád. De szólt a Pegidának, Le Pennek, Orbánnak és az új lengyel vezetésnek is, mármint hogy ne hivatkozzanak Ferencre, amikor a világnézetüket védelmezik.

A kommunizmus kísértete fogva tartja a tekintélyelvű magyar vezetőt

Magyarország az erős férfiak országa, ahol a liberális szitokszónak számít – állapítja meg a különösen hosszú elemzésében a német Die Zeit. Ezt állapította meg magyar riportútján a lap munkatársa, aki Orbán Viktort úgy mutatja be, hogy az Európát veszélyeztető, összehangolt kampányt lát a menekültválság mögött, ideértve a kozmopolita erőket. Utóbbin a földrész keleti felén a zsidókat értik. Amikor Brüsszelről beszél, a hallgató könnyen elfelejtheti, hogy egy uniós tagállam vezetőjét hallja. Az újságíró megszólaltatja Bayer Zsoltot, aki megint csak kemény kijelentéseket tett a migránsokról és a cigányokról, pedig ő nem akárki a Fidesz-elitben, Orbán harcostársa.

Rettenetes körülmények között tartják fogva a menekülteket Görögországban

Menekültek és migránsok ezreit tartják önkényesen fogva szörnyű körülmények között egyre növekvő bizonytalanságban, félelem és kétségbeesés a sorsuk az új EU–Törökország-alku értelmében – adja tudtul az Amnesty International, miután munkatársai két, szigorúan ellenőrzött, fogva tartási intézménybe is bejutottak Leszbosz és Híosz szigetén.

Alapjaiban rendült meg a szabad mozgás joga

A brüsszeli Bizottság sürgős felhívással kíván fordulni a tagállamokhoz a schengeni rendszer megmentésére, illetve hogy a hónap végétől küldjenek egységeket Görögországba az unió külső határainak ellenőrzésére. A Le Figaro megszerezte a 14 oldalas dokumentumot, amelyet ma hoznak nyilvánosságra, és amely hangsúlyozza, hogy alapjaiban rendült meg a szabad mozgás joga, Európa egyik legnagyobb eredménye. Az egész EU érdeke, hogy helyreállítsák a megfelelő működését. A testület – német és francia támogatással – már öt nappal a nagyfontosságú csúcs előtt közzé teszi, hogy létre kell hozni a Frontex ellenőrzése alatt működő közös határvédelmi erőket, és kirendelésükhöz...

Berlin lelkesítő példát kínált az Orbánhoz hasonlók kisstílű idegengyűlöletével szemben

A Washington Post az IMF elemzése alapján úgy gondolja, hogy Merkelnek igaza van, amikor befogadja a menekülteket. Eközben az Economist úgy értékeli, hogy Merkel kénytelen hátat fordítani a menekültek iránt tanúsított nagyvonalúságnak. A Guardian szerint a holland kormányfő megismételte: ha nem sikerül lényegesen csökkenteni az Európába özönlő migránsok számát, akkor két hónapon belül összedőlhet a schengeni rendszer. A Die Welt a müncheni biztonsági konferencia vezetőjét idézi, aki szerint a hidegháború vége óta nem volt olyan veszélyes a helyzet a világban, mint éppen napjainkban.


<   1 2 3 4 5 6 7   >