ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: migránsok

Összeomlott a politikai közép, a baloldali erők a túlélésért küzdenek

The Wall Street Journal szerint gazdasági félelem húzódik meg a populizmus erősödése mögött, és európai, illetve amerikai politikusok szélsőséges nézeteket vetnek be, hogy udvaroljanak az elbizonytalanodott, dühös választóknak. A davosi világgazdasági találkozón keltezett jelentés kiemeli, hogy a politikai vezetés az Atlanti-óceán mindkét oldalán megrendült, marginális szereplők bukkannak fel a politikai középen, pártok arculatot váltanak és a szavazópolgárok a jelek szerint hátat fordítanak hagyományos pártszimpátiájuknak.

Teherpróba lehet az EU számára a Varsó–Budapest-tengely

Bár úgy tűnik föl, Lengyelország számára Magyarország a példakép, mégis sok lengyel fél attól, hogy Kaczynski még inkább Orbán útjára lép. Az uniót aggasztják a lengyelországi fejlemények, de egyelőre nem lép fel ellenük, mert el akarja kerülni, hogy a hatodik legnépesebb tagállamában felhajtás legyen az alapjogok körül. Kelet-Európa a nyugati menekültpolitika radikálását sürgeti. A német törvényhozás elnöke Lengyelország kapcsán arra figyelmeztet, hogy a vitát nem lehet elkerülni – írja a Die Zeit. Kommentárjában Norbert Lammert úgy értékeli, hogy nyugtalanítóak a lengyel fejlemények, mert ami az alkotmánybíróság körül zajlott, az bohózatba illő, és méltatlan mind az országhoz, mind az alaptörvény demokratikus értelmezéséhez. 

A populizmus újabb hulláma – Kaczynski Orbánnál is veszélyesebb

Ijesztő volt az unió számára 2015, most viszont a veszélyes élet éve következik. Az elmúlt 12 hónap a görög válság miatt már azelőtt izgalmasnak bizonyult, hogy Magyarország és más nemzetek kikeltek volna a migránsok beözönlése ellen. és több száz kilométer hosszan kerítést húztak volna, ami még jobban megvilágította az Európai Unió gyengeségét, azt hogy nem képes megtalálni a közös hangot. Mégis: a kiabáló országok többnyire messze politikai súlyukat meghaladó módon hallatták hangjukat. Most viszont itt van a brit népszavazás és a mind magabiztosabb Lengyelország.

„Nem tehetjük meg, hogy ne Merkelt kövessük”

Németországnak nincs egyéb alternatívája, minthogy végig járja a „merkeli útat”: a migránsprobléma legtöbb terhének felvállalásával az EU fennmaradásáért küzd – állítja a Kieli Világgazdasági Kutató Intézet igazgatója a Zentai Péternek (a képen) adott interjújában. A világ mértékadó közgazdászainak első soraiban számon tartott tudós, Dennis Snower szerint óhatatlanul összeomlik az EU, ha a „merkeli kísérlet” nem sikerül, és ha Nagy-Britannia kilép az unióból. Az Alapblogon megjelent interjúból kiderül, hogy Németország költségvetését jövőre is és az azt követő évben is átlagosan mintegy 25 milliárd euróval terheli a migránsok integrációja, utána a terhek fokozatosan csökkenhetnek, a folyamat várhatóan több gazdasági-pénzügyi eredményt, mint veszteséget fog a végén produkálni.

Bolgár rendőri erőszak menekültek ellen

Az Amnesty International felszólította a bolgár kormányt, hogy késedelem nélkül és alaposan vizsgálja ki a bántalmazások, lövöldözések és zsarolások eseteit, amit rendőrök követhettek el menekültek és migránsok ellen. Civil szervezetek és a média kitoloncolásokról szóló rendszeres jelentései ellenére a bolgár belügyminiszter válasza nyomán eddig még nem folytattak semmilyen hatékony nyomozást, amelynek eredményeit nyilvánosságra lehetne hozni.

Orbán kisvárosi lázadóként segített lebontani a vasfüggönyt, most viszont építi a falakat

Uniós képviselők élénken cáfolják, hogy titkos megállapodás született volna Ankarával, azt azonban nem tagadják, hogy az Európai Unió igyekszik valamilyen hatékonyabb módot találni a szír menekültek áttelepítésére. Orbán Viktor szándékosan kelti a feszültséget mind a migránsokkal, mind az unióval szemben. Kisvárosi lázadóként segített lebontani a vasfüggönyt, most viszont építi a falakat, térdre kényszerítette a civil szervezeteket, a független sajtót és az igazságszolgáltatást. 


<   1 2 3 4 5 6 7   >