ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: Brexit

Súlyos veszteségeket szenvedtek el a világ vezető bankjai

Az idei év kezdete óta a világ 20 legnagyobb bankja mintegy 465 milliárd dolláros piaci értékvesztést szenvedett el, ami a kombinált érték negyede. A bukásokért azonban nemcsak a Brexit okolható, hiszen a pénzügyi intézmények már január óta lejtmenetben vannak. A kínai gazdaság miatti aggodalmak, az amerikai kamatpálya jövőjével kapcsolatos bizonytalanság, valamint az olajár változása szintén hozzájárult a veszteségekhez. Az Egyesült Államokban a Bank of America (–24 százalék), Európában a UniCredit (–64 százalék) bukta a legnagyobbat.

A történelem egyetlen tanulsága: az emberiség képtelen tanulni saját sorsából

A Neue Zürcher Zeitung kommentárja arra figyelmeztet, hogy az unió nélküli Európa nem lenne éppen örvendetes perspektíva, annál is inkább, mivel az EU-nak – bármennyire bírálják is – minden gyengéje mellett hatalmas érdemei vannak. Az biztos, hogy a brit népszavazással megtört az államok mind szélesebb és mélyebb összefogásának folyamata, de hogy mi lesz, az teljesen nyitott. A jobboldali populisták mindenesetre örvendeznek, mert ők csak azt látják, hogy követhetik a brit példát, illetve hogy közelebb jutottak a nemzetek Európájához. De a történelemkönyvekben sorakoznak a példák, amikor az emberek éljenezték a néptribunokat, akik azonban végül ártottak nekik.

Varsó és Budapest vezeti a dühös lázadást az unióban a régi gárda ellen
A vezető brit konzervatív újság, a The Times azt írja, hogy Lengyel- és Magyarország vezeti a dühös lázadást az unióban a régi gárda ellen. Leginkább a varsói és a budapesti kormány hangoztatja, hogy új típusú Európai Unióra van szükség, mert az alapító tagok megpróbálják mozgatni a szálakat. A Visegrádi Csoport azt közölte, hogy saját tervet dolgoz ki egy kevésbé központosított szervezet céljából, ám ez ellentétben áll a németek, a franciák és az olaszok közös elképzelésével. Megfigyelők úgy ítélik meg, hogy a V4-ek a Brexit miatt kevésbé bíznak az európai gondolatban és inkább a nacionalista húrokon játszanak. Csak éppen a britek nélkül kisebbségben maradnak az integráción belül és ez előreláthatólag igencsak vonatkozik az Európai Parlamentben élvezett befolyásukra.  
Háromezermilliárd dolláros veszteség a Brexit után

A brit népszavazást követő két napban  a tőzsdei cégek értéke világszerte 3 ezer milliárd dollárral (860 ezer milliárd forint) csökkent – írja a Financial Times üzleti napilap. A piaci szereplők ugyanis hittek azoknak a közvéleménykutatásoknak, amelyek szoros eredményt, de a szigetország EU tagságának megőrzését jósolták. 

Előrejelzés 2016-ra: látványos lassulás az EU-támogatások apálya miatt

A 2016. I. negyedévi gazdasági lassulás előre látható volt az EU-támogatások (emiatt az állami beruházások) idei apálya miatt. A lassulás azonban váratlanul látványossá sikeredett, mert erőteljesen kidomborodott a hat éve működő „magyar modell” magánberuházásokat visszafogó hatása. Emellett egyes ipari területeken az első negyedévben értékesítési problémák jelentkeztek. 

Merkel: „senki se próbálkozzék kiscsoportos megoldással” – üzenet a visegrádiaknak?

Az egységet kívánják demonstrálni a mai és holnapi csúcstalálkozón az unió tagországainak vezetői, ám a felszín alatt az látható, hogy erősen megosztottak reformok, illetve annak kapcsán, hogy miként kell tárgyalni a britekkel a kilépésről – állapítja meg a The Wall Street Journal. A németek, a magyarok és a lengyelek időt akarnak hagyni Londonnak, mások olyan gyorsan meg akarnak szabadulni az Egyesült Királyságtól, amennyire csak lehetséges. Cameron azt jelezte, hogy ő őszig várna az egyeztetések megkezdésével. De ott is jól látszanak az ellentétek, hogy elmélyítsék az integrációt, vagy inkább a nemzeti szuverenitásra helyezzék a hangsúlyt. A lengyel külügyminiszter arról beszélt, hogy ha bárki belső magot akarna létrehozni, az az EU felbomlását idézné elő.


<   1 2 3 4 5 6 7 8   >