ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: Törökország

Magyarország a schengeni övezeten kívül reked?

lap szerint öt nagy belső veszély leselkedik az Európai Unióra, és hogy ezeket miként oldja meg, azon múlik az egész EU sorsa, de lehet, hogy a világgazdaságé is. Az elemzés az olasz bankválságot teszi az első helyre, mondván, hogy itt rendszerszintű kockázatról van szó és a bedőlt hitelek aránya már csaknem 20%. A következő tényező, hogy Görögországban a menekültek miatt máris humanitárius katasztrófa alakult ki, és a helyzet csak tovább romlik. Az unió mégis szinte teljesen meg van bénulva. A harmadik, hogy a mostaninál jóval kisebb lesz a schengeni övezet, Magyarország pl. kívül reked. 

További 54 ezer hely a Törökországból áttelepített szíriaiaknak

Az Európai Tanács és Törökország közötti pénteki megállapodást követően az Európai Bizottság javaslatot fogad el, mellyel módosítják az Olasz- és Görögországban tartózkodó, egyértelműen nemzetközi védelemre szoruló menekültek áthelyezéséről rendelkező határozatot. 

Megállapodtak az EU és Törökország közötti migrációs egyezmény szövegéről

Az uniós vezetők mai brüsszeli csúcstalálkozójukon megállapodtak az Európai Unió és Törökország közötti migrációs egyezmény módosított szövegéről – jelentette be Preben Aamann, az Európai Tanács elnökének szóvivője. Az EU-tagországok állam- és kormányfői ezt követően Ahmet Davutoğlu török miniszterelnökkel találkoznak, és várhatóan az ülésen megszületik a hivatalos egyezség a felek között. Tájékozott források korábban azt közölték, hogy Davutoğlu kész elfogadni a kompromisszumos megállapodás-tervezet jelenlegi szövegét, amelyet hosszas egyeztetés után bocsátottak vitára az uniós vezetők tanácskozásán.

Aki ellenzi az EU–Törökország-egyezményt, az még több menekültet szabadít rá Európára

Az egyik kiemelkedően tekintélyesebb német külpolitikus szerint, aki ellenzi a Törökországgal kötendő egyezményt, az csak még több menekültet szabadít rá Európára – olvasható a Frankfurter Allgemeine Zeitungban. Elmar Brok, az EP Külügyi Bizottságának elnöke azt mondta, hogy meg kell állapodni, mert az alternatíva az lenne, hogy Európát ismét szögesdrótokkal osszák meg. A kibontakozás végett biztosra veszi, hogy a törökök megkapják a vízummentességet, csak még 36 feltételnek eleget kell tenniük, és nem valószínű, hogy azzal júliusig végeznek.

Az EU–Törökország-megállapodás elutasítására kérik az uniós kormányfőket

Az Amnesty International levélben fordult az uniós vezetőkhöz, köztük a magyar miniszterelnökhöz, arra kérve őket, hogy utasítsák el az Európai Unió és Törökország közötti tervezett jövő heti megállapodást, amely felszámolná a nemzetközi védelmet Európában. Az AI összeurópai stratégiai megközelítést követel több biztonságos és legális útvonal céljából. 

Meg kell egyezni az európai értékeket megvető török elnökkel

Financial Times szerint a Törökországgal kötendő megállapodás kellemetlen, ám elkerülhetetlen és az utolsó esélyt kínálja Európának a menekültválság megoldására. Az egyezmény nagy része rossz ízű. Csaknem bizonyos, hogy törvénysértő az a része, amelynek alapján tömegesen küldenék vissza az embereket Görögországból török földre. Ezt az ENSZ gyorsan közölte is. Ugyancsak zavaró, hogy kétségbeesésében az unió feladja azokat a korlátokat, amelyek évtizeden át meghatározták a kapcsolatait Ankarával. A 75 millió török rövidesen szabadon beléphet a schengeni övezetbe, és eltávolítanak pár akadályt az uniós csatlakozási tárgyalások útjából is. 


<   2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   >