ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: menekültek

Eurobarométer: a bevándorlás és a terrorizmus a legnagyobb kihívás az EU számára

A közvélemény szerint továbbra is a bevándorlás és a terrorizmus az a két terület, amely a legnagyobb kihívás az Európai Unió számára, bár a szerepük némileg kevésbé hangsúlyos, mint a tavasszal készült legutóbbi felmérésben. A nyilvánosság továbbra is határozottan támogatja az Európai Unió prioritásait és politikáit, és e támogatás erősödött 2016 tavasza óta. Ezek a legutóbbi Standard Eurobarométer felmérés legfontosabb eredményei, amelyet ma, az „Európa jövőjéről” készített Eurobarométer tematikus felméréssel egyidejűleg tettek közzé.

A demokratikus jogok hosszú távon a társadalom biztonságának legjobb biztosítékai

A németek új fenyegetéssel szembesültek, demokráciájuk pedig vizsgázik – írja a The Washington Post vezércikke, hozzátéve: az erőszakos, tekintélyelvű mozgalmak a történelem során mindig is megpróbálták kihasználni a demokratikus társadalmak szabadságát, nyitottságát és sokszínűségét. Ha van hely a világon, ahol ezt pontosan értik, akkor az a nácik miatt éppen Németország. De ide tartozik az ultrabalos egykori Vörös Hadsereg Frakció is, amely végül azért szenvedett vereséget, mert a polgárok elutasították. Most azonban a berlini merénylet miatt újabb veszély leselkedik, ám az csak akkor győzedelmeskedhet, ha a kudarcra tudja kényszeríteni a demokráciát.

A mérsékeltek megerősödésével megnyílhat a terep a politikai közép előtt

A konzervatív brit lap, a The Times azt jósolja, hogy 2017 a mérsékelt erők megerősödését hozza, mivel a távozó esztendő az olyan populista erős emberek nagy sikerével zárul ugyan, mint Putyin és Erdogan, nem beszélve Trumpról, ám az emberek stabilitásra és korrektségre vágynak és ez megnyitja a terepet a politikai közép előtt. Az idén az érzelmek elsöpörték az értelmet, az előítélet legázolta az igazságot, miközben a populizmus bekerül a főáramlatba. Az ostobaság korában súlyos kihívások érték a jogra épülő, liberális nemzetközi intézményeket, amelyek évtizedek óta a világrend alapját képezik.

Politikai megfontolásból hozzájárulnak az EU vezetői Paks-2 vitatott bővítéséhez?

A gazdaságilag jól álló Szlovákia sem mentes az unióval kapcsolatos kétségektől, a közhangulat egyre inkább Brüsszel ellen fordul – állapítja meg a The New York Times. Mert a szlovákoknál is jelen vannak a jobboldali, nacionalista és populista erők, amelyek bedöntéssel fenyegetik az Európai Uniót és a lakosság hallgat Moszkva szirénhangjaira is. Az ENSZ főtitkára tavaly hiába szólított fel Pozsonyban részvétre a menekültek iránt, szavai hiábavalónak bizonyultak, akárcsak a Visegrádi Csoport másik három államában. Pedig egy személyre vetítve a világon sehol sem állítanak elő annyi autót, mint amennyit az uniós belépés óta Szlovákiában.

A demokrácia nem működik sajtó- és gyülekezési szabadság, kisebbségi jogok nélkül

Orbán Viktornak, Trump nagy európai rajongójának mostanság bejönnek a dolgai a politikában, ám a gazdaságban gyengül a populista varázslat – írja a Bloomberg. – Mert bár messze nincs igazi kihívója a választások előtt, a politikától kicsit eltávolodva már más a hangulat. A gazdasági kilátásokat beárnyékolják a kegyencrendszerről szóló hírek és az állami beavatkozások, amelyek aláássák a versenyképességet, tönkreteszik a növekedést és elriasztják a külföldi befektetőket. Az Oxford Economics egyik elemzője úgy jellemzi a helyzetet, hogy az államkapitalizmus folytán egyre kisebb a fejlődés és a fejlődési potenciál, amit rövidtávú ösztönző lépésekkel támasztanak meg.

A kelet-európai populista nacionalisták a 20-as, 30-as évek romboló mozgalmait idézik

Hamarosan két olyan vezető irányítja majd a dolgokat Washingtonban és Moszkvában, akit hasonló jobboldali nacionalizmus vezérel, beleértve a nemzeti érdekek elsődlegességét, az egykori nagy múlt hangsúlyozását – állapítja meg a The Washington Post. Mindketten a keresztény értékeket trombitálják és elutasítják a kulturális sokszínűséget. Ideológiai eszmetársaik már szilárdan megvetették a lábukat Európa egyes részein és azzal fenyegetnek, hogy véget vetnek a liberális összefogásnak a földrészen. Ebben a jobboldali fordulatban Oroszország persze nem pont azokon a húrokon játszik, mint Trump, de Moszkva aktívan ténykedett az átrendeződésért.


<   2 3 4 5 6 7 8 9 10 11   >