ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: Brexit

Bennünket (is) fenyegetnek a brit kiválás következményei – a magyar kivitel látja kárát

The New York Times úgy látja a Brexit utáni helyzetet, hogy a populista düh az Atlanti-óceán mindkét partján kikezdi a politikát. A döntés politikai, gazdasági és egzisztenciális válság az EU számára, amely már amúgy is beleszédült a gondokba, miközben az elit és a tömegek közötti szakadék másutt, Nagy-Britannián kívül is nagy lendületet ad a populistáknak. Az unió jó párszor úgy reagált a bajokra, hogy előrement a mélyebb integráció felé, csak éppen nem foglalkozott a felszín alatti elégedetlenséggel.

Sorsdöntő nap Nagy-Britannia, egész Európa számára

Nagy-Britannia és Európa számára eljött a népszavazás, vagyis a sors napja. A Financial Times minden politikai megosztottság ellenére arra sürgeti a briteket, hogy menjenek el voksolni, mert hatalmas a tét és minden szavazat számít annak megakadályozására, hogy az ország kiváljék az unióból. A kilépés nemcsak a szigetországnak, hanem Európának és a világnak is hatalmas károkat okozna. A brit liberalizmus a demokratikus hagyományokkal együtt már eddig is nagyon sokat adott a földrésznek, és az Egyesült Királyság szerepvállalása létfontosságú, most, amikor olyan veszélyek fenyegetnek, mint az iszlám szélsőség, a harcias Oroszország vagy éppen a klímaváltozás.

Fennmarad-e az Európai Unió, ha kilépnek a britek?

Az amerikai Time hetilap úgy értékeli, hogy az Európa-barát brit képviselőnő meggyilkolása mutatja: sötét jövő előtt áll a kontinens és lehet, hogy a földrész fordulóponthoz érkezett. A Brexit körüli kampányban nem sok szó esett az EU alapértékeiről, amelyeknek rendeltetése, hogy megakadályozzák a háborút és azt is, hogy visszatérjenek a rettenetes múlthoz. Jo Cox halála tükrözi a hangulatot Európában, amely az egyik rosszul kezelt válságból tántorog a másikba, felemészti a közbizalmat és azon tanakodik, hogy újra fel kell-e fedeznie a liberális értékeket, vagy fel kell adnia azokat – már ha egyáltalán túléli az egészet.

A magyar földtörvény az Európai Bíróság előtt

Die Presse úgy tálalja, hogy mégis csak reménykedhetnek kártérítésben azok az osztrák gazdák, akik három éve mindennemű kompenzáció nélkül elvesztették magyarországi befektetéseiket. A Bizottság ugyanis panaszt nyújtott be a magyar földtörvény ellen az Európai Bíróságnál. Az indoklás szerint a jogszabály alapján a külföldi és hazai termelők minden kártalanítás nélkül búcsút inthettek szerzett jogaiknak és beruházásaik ellenértékének. Ezenkívül Brüsszel úgy ítéli meg, hogy sérült a szabad tőkeáramlás, illetve telephelyválasztás joga.

Orbán 500 millió eurót költött személyes vágyai kielégítésére, stadionokra még 320 milliót

A bécsi magyar nagykövet levélben tiltakozott, mert az osztrák Weekend Magazin Ausztria és Magyarország tegnapi mérkőzését úgy mutatta be, mint a jó és a rossz küzdelmét – olvasható a Die Presseben. A hétvégi lap cikke szól arról, hogy a viszály a menekültválság óta érezhető a két ország viszonyában, de arra is kitér, hogy Orbán Viktor, a mindenható miniszterelnök csapata futballbolond szurkolója. Átszámítva félmilliárd eurót invesztált kedvenc sportágába, javarészt persze adóforintokat. A stadionok építése 320 millió eurót vitt el. Az elemzés úgy értékeli, hogy a politikus személyes vágyait éli ki, ugyanakkor pontosan tudja, hogy „kenyeret és cirkuszi játékokat” mindig is jól bevált eszköz volt a hatalom megtartására.

Oligarcha-kivégzés: Orbán nekiment egykori szövetségesének

Orbán Viktor nekiment a bankrendszer átalakítása közben egykori szövetségesének, Spéder Zoltánnak, és azt akarja, hogy csökkenjen a milliárdos befolyása a takarékszövetkezeti szektorban – jelentette a Yahoo és a Reuters. Nem is olyan régen még bátorította az olyan gazdag üzletembereket, mint amilyen Spéder is, hogy terjeszkedjenek a hitelágazatban, és ily módon csökkenjen a külföldi tulajdon aránya. Ám ennek a múlt héten váratlanul vége szakadt, amikor a felügyeleti hatóság bírságot szabott ki az FHB-ra, és törvénymódosítás is útját állta a pénzintézet növekedésének. A rendőrség átkutatta a bank központját és Spéder más üzleti érdekeltségeit. Médiacégénél szintén adóvizsgálatot kezdtek, és a kormánypárti sajtó élesen bíráló cikkeket közöl róla.


<   1 2 3 4 5 6 7 8   >