ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: Törökország

EU–Törökország csúcstalálkozó: menekültbarter menedékjog helyett

Riasztóan rövidlátó és embertelen magatartásként értékelhető a humanitárius válsághelyzet kezelése közben az emberek Törökországba visszaküldésére törekvés, ahelyett, hogy feltétel nélküli erőfeszítéseket tennének az áttelepítésükért, illetve az Európába vezető biztonságos és törvényes utak kialakítására – jelentette ki az Amnesty International az Európai Tanács és Törökország közti tárgyalásokat követően.

A „határok dicsérete” rekviem Európa számára

A brit The Guardian úgy gondolja, hogy Merkel meg tudja menteni a nyitott ajtók politikát, csak éppen ez rengetegbe fog kerülni. Kifogástalan erkölcsi indíttatása beleütközik a szavazóurnák valóságába, a kancellárból magányos óriás lett. Ezért állt elő az európai megoldással, ám az pontosan az, ami már addig sem működött. Egyrészt: mert a többiek nem hajlandók átvenni a németek terheiből. Magyar- és Lengyelország, például, azt ismételgeti, hogy ide ne jöjjenek a menekültek. Mindenki a másikra tolja rá a feladatot. Így Berlin most megpróbálja hárommilliárd euróval „megvenni” Törökországot, miközben annak elnöke igyekszik a maga pecsenyéjét sütögetni, amikor bombázza a kurd állásokat Szíriában, és ellenzéki újságokat zárat be.

EU–Törökország csúcs: Nem hagyhatók figyelmen kívül a menekültek jogai

Az európai vezetők azon kísérlete, hogy az EU felé tartó menekültek és menedékkérők megállítására Törökországot határőrként használják, veszélyes és szándékos trükk arra, hogy kibújjanak a háború és üldözés elől menekülők iránti felelősség – figyelmeztet az Amnesty International az EU és Törökország vezetőinek hétfői brüsszeli találkozóját megelőzően.

Menekültválság: bizottsági javaslat

A menekültválság továbbra is nagy nyomást gyakorol több tagállamra, így az Európai Bizottság olyan sürgősségi segítségnyújtási eszközre tett javaslatot, mellyel felgyorsítható az unión belüli humanitárius válságok összefüggésében nyújtott támogatás. A kezdeményezés célzott és késedelem nélküli beavatkozást tesz lehetővé, melyre a menekülthullámnak leginkább kitett országokban lehet szükség.

Saját szakállukra politizáló, pitiáner nacionalisták gyülekezete lett az EU

Európa széttöredezik, Merkel mind inkább elszigetelődik a menekültügyben, a végén még kettészakad az unió? – kérdi a Die Zeit cikkírója. A kancellár azonban elszánt, és a jelek szerint már jelentkeznek az általa szorgalmazott megoldás első eredményei. Szíriában tűzszünet lépett életbe, úgy tűnik föl, a törökök máris visszafogták az Égei-tengeren át érkező emberáradatot. A kormányfő ellenfeleit, azonban mindez nemigen győzi meg, főként, mivel még messze van a beteljesüléstől a terv 3. része, tehát hogy az EU államai migránsokat fogadjanak be Törökországból.

Megalázott menekült nők – erőszakkal, szexuális zaklatással szembesülnek Európában

A kormányok és segélyszervezetek nem képesek a legelemibb védelmet sem nyújtani a Szíriából és Irakból menekülő nőknek. Az Amnesty International jelenti: a menekült nők és lányok fizikai erőszakkal, bántalmazással, kizsákmányolással és szexuális zaklatással néznek szembe egész útjuk alatt, és Európa sem kivétel. A szervezet 40 nővel és lánnyal készített interjút Németországban és Norvégiában a múlt hónapban; valamennyi Törökországból - Görögország érintésével - utazott át a Balkánon. Mindegyik nő arról számolt be, hogy veszélyben érezte magát az útközben, csaknem valamennyi országban tapasztaltak fizikai erőszakot és anyagi kizsákmányolást, embercsempészek, őrök vagy más menekültek tapogatták vagy kényszerítették őket szexre.


<   3 4 5 6 7 8 9 10 11 12   >