Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: Orbán

Kaczynski számára a bosszú határozza meg a mindennapokat

Az egész Nyugaton nyomulnak az etnikai kisebbségekkel szemben gyűlöletet tápláló tekintélyelvűek – írja Paul Krugman a The New York Timesban. – Magyar- és Lengyelországot már ők kormányozzák, de hamarosan átveszik a hatalmat Amerikában is. A lapban megjelenő blogjában a világhírű közgazdász azt fejtegeti, hogy ezen erők jellemzésére nem megfelelő a populizmus fogalma, mert nem biztos, hogy az a tömegek rasszizmusán kívül magában foglalja az összeesküvés-elméletek iránti hajlamot, a közönyt a jogállammal szemben és az előszeretetet a bírálók megbüntetése iránt. Mindenesetre ez a szövetség némi előnyt kínál a munkásoknak, a Fidesz pl. könnyítette a jelzálogterheket és lenyomta a rezsiköltséget.

A demokrácia nem működik sajtó- és gyülekezési szabadság, kisebbségi jogok nélkül

Orbán Viktornak, Trump nagy európai rajongójának mostanság bejönnek a dolgai a politikában, ám a gazdaságban gyengül a populista varázslat – írja a Bloomberg. – Mert bár messze nincs igazi kihívója a választások előtt, a politikától kicsit eltávolodva már más a hangulat. A gazdasági kilátásokat beárnyékolják a kegyencrendszerről szóló hírek és az állami beavatkozások, amelyek aláássák a versenyképességet, tönkreteszik a növekedést és elriasztják a külföldi befektetőket. Az Oxford Economics egyik elemzője úgy jellemzi a helyzetet, hogy az államkapitalizmus folytán egyre kisebb a fejlődés és a fejlődési potenciál, amit rövidtávú ösztönző lépésekkel támasztanak meg.

A Világbank szerint Magyarország még korruptabb lett Orbán alatt

A The Washington Post kommentárja azt kérdezi, biztos-e, hogy a fejlett demokráciák eredendően stabilak. Az amerikai alapító atyák például nem a népben, hanem a fékek és ellensúlyok rendszerében bíztak, de hát ott van napjainkban Magyar- és Lengyelország, két fejlett állam, ahol voltak megfelelő beépített, intézményes biztosítékok, Budapest és Varsó mégis eltávolodik a demokratikus normáktól. A demokrácia világszerte hanyatlóban van, ideértve hogy bizonyos országok semmibe veszik a sajtószabadságot és lecsapnak a politikai ellenzékre.

Magyarországon és Lengyelországban már tekintélyelvű nacionalisták kormányoznak

Trump karanténba akarja zárni a Közel- és Közép-Keletet, és igyekszik elnyomni a muzulmán vallást, hogy semlegesítse az iszlám szélsőséget, a legszörnyűbb azonban az, hogy terve várhatóan sikerülni fog – írja a The Washington Post. A megválasztott elnök pontosan azt az eszközt választotta, amit két elődje erkölcsi és gyakorlati okokból elutasított: a civilizációs viszályt. Legközelebbi tanácsadói már most a zsidó–keresztény Nyugat és az iszlám konfliktusaként határozzák meg a bajok okát. Obama és Bush gondosan különválasztotta az al-Kaidát vagy «iszlám államot» és magát a vallást.

Még Orbánért sem vállalták a Jézuska szerepét a magyar köztisztviselők

A magyar köztisztviselők nem akarták, hogy ők legyenek a Jézuska Orbán nevében, ezért elutasították, hogy velük vitessék ki a nyugdíjasoknak szánt Erzsébet-utalványokat – tudósít az osztrák Der Standard. Ilyet hat éve nem látott az ország: az egyébként lojális, 26 ezer fős kar egy emberként szállt szembe a nemzeti-konzervatív kormányfő akaratával. Lázár János azzal érvelt, hogy az érintettek igazából úgysem csinálnak semmit a karácsony előtti 4–5 napban, csak éppen sajtóértesülések szerint egészen más ok húzódott meg a postásság ötlete mögött. Nevezetesen, hogy az alkalmazottak közvetlen kapcsolatba kerüljenek ezzel a fontos választói réteggel.

 

 

 

 

 

Orbán gondoskodik a Magyarország és Románia közötti haragról

Az unió biztonságáról, gazdasági helyzetéről valamint a migránspolitikáról tárgyalt nem hivatalosan Krakkóban Orbán Viktor és lengyel kolléganője – adja tultula  The New York Times/The Washington Post/AP. A jövő csütörtökön esedékes EU-csúcsértekezlet előtt egyeztették álláspontjukat, miután azok közé tartoznak, akik több vonatkozásban is élesen kifogásolják Brüsszel irányvonalát, ideértve a kvótatervet. Azon felül több önállóságot akarnak a tagországoknak. Lengyel források úgy tudják, hogy a miniszterelnök ma találkozik Kaczynskival is, de az biztos, hogy előadást tart a Jagelló Egyetemen közép-európai történészeknek és kutatóknak.


<   4 5 6 7 8 9 10 11 12 13   >