ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: Orbán

Szégyentelen, ahogy Orbán barátai és családtagjai kiszolgálják magukat a közvagyonból

Paul Lendvai szerint Orbán Viktor ízig-vérig cinikus, akinek kormánya demoralizálta Magyarországot, a gazdaságot pedig lepusztította – olvasható a svájci Tages-Anzeiger című lapban. Trump győzelme után a politikus a győzedelmes jobboldal szószólója. Az amerikai vezető valószínűleg azt sem tudja ugyan, hol van Magyarország, de feltehetőleg Orbán lesz az első európai miniszterelnök, aki felkeresheti a Fehér Házat. Azt, hogy ennyire sikeres tudott lenni, Lendvai részben arra vezeti vissza, hogy mellé szegődött a szerencse, éspedig elsősorban a menekültválsággal, azután pedig Kaczynski győzelmével. 

Radioaktív felhő takarja el Paks-2 tényleges költségeit

Politico úgy látja, hogy radioaktív felhő takarja el Paks-2 tényleges költségeit, így az Európai Unió is csak nehezen tudja nyomon követni a tényleges kiadásokat. Félő ugyanakkor, hogy a végszámla összege messze meghaladja majd a hivatalos becsléseket és ez alaposan kihat majd az ország költségvetésére. A bizonytalanság abból fakad, hogy átláthatatlanok az éves pénzügyi terhek. Romhányi Balázs a Költségvetési Felelősségi Intézettől ott látja a gondok okát, hogy egytől egyig titkosak a szerződések a műszaki részletekről, a pénzügyi háttérről és a kölcsönökről. 

A Kossuth Rádiót nem szabadna beengedni a lakásba, mert végzetesen uszít

A Der Spiegel munkatársa úgy tudja, hogy a német kancellár azzal állt fel, miután megnézte Trump pennsylvaniai köszönetnyilvánítását, hogy a lehető legrosszabbra kell felkészülni. A CDU elnökségének számolt be a látottakról, és a részvevők szerint igencsak aggodalmas volt. Azt ajánlotta a jelenlévőknek, hogy mindenki vetítse le magának az egyórás felvételt, mert abból kiderül, milyen világban él a leendő elnök, illetve hogy milyen politika várható tőle. A fő, hogy számára egy jelszó létezik: Amerika mindenekelőtt.

Kaczynski számára a bosszú határozza meg a mindennapokat

Az egész Nyugaton nyomulnak az etnikai kisebbségekkel szemben gyűlöletet tápláló tekintélyelvűek – írja Paul Krugman a The New York Timesban. – Magyar- és Lengyelországot már ők kormányozzák, de hamarosan átveszik a hatalmat Amerikában is. A lapban megjelenő blogjában a világhírű közgazdász azt fejtegeti, hogy ezen erők jellemzésére nem megfelelő a populizmus fogalma, mert nem biztos, hogy az a tömegek rasszizmusán kívül magában foglalja az összeesküvés-elméletek iránti hajlamot, a közönyt a jogállammal szemben és az előszeretetet a bírálók megbüntetése iránt. Mindenesetre ez a szövetség némi előnyt kínál a munkásoknak, a Fidesz pl. könnyítette a jelzálogterheket és lenyomta a rezsiköltséget.

A demokrácia nem működik sajtó- és gyülekezési szabadság, kisebbségi jogok nélkül

Orbán Viktornak, Trump nagy európai rajongójának mostanság bejönnek a dolgai a politikában, ám a gazdaságban gyengül a populista varázslat – írja a Bloomberg. – Mert bár messze nincs igazi kihívója a választások előtt, a politikától kicsit eltávolodva már más a hangulat. A gazdasági kilátásokat beárnyékolják a kegyencrendszerről szóló hírek és az állami beavatkozások, amelyek aláássák a versenyképességet, tönkreteszik a növekedést és elriasztják a külföldi befektetőket. Az Oxford Economics egyik elemzője úgy jellemzi a helyzetet, hogy az államkapitalizmus folytán egyre kisebb a fejlődés és a fejlődési potenciál, amit rövidtávú ösztönző lépésekkel támasztanak meg.

A Világbank szerint Magyarország még korruptabb lett Orbán alatt

A The Washington Post kommentárja azt kérdezi, biztos-e, hogy a fejlett demokráciák eredendően stabilak. Az amerikai alapító atyák például nem a népben, hanem a fékek és ellensúlyok rendszerében bíztak, de hát ott van napjainkban Magyar- és Lengyelország, két fejlett állam, ahol voltak megfelelő beépített, intézményes biztosítékok, Budapest és Varsó mégis eltávolodik a demokratikus normáktól. A demokrácia világszerte hanyatlóban van, ideértve hogy bizonyos országok semmibe veszik a sajtószabadságot és lecsapnak a politikai ellenzékre.


<   4 5 6 7 8 9 10 11 12 13   >