ÉRDEKEL AZ ÚJ INFOVILÁG
 Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: menekültek

Magyarország 48 helyet zuhant a sajtószabadság nemzetközi rangsorában

A Le Monde szerint a migránsok távoltartására kedden csupán öt apró ponton akarják módosítani a magyar alaptörvényt, ám a szöveget úgy fogalmazták meg, hogy az bosszantsa Brüsszelt. A nemzetállam elsődlegességét hangoztató Orbán Viktor a kvóta-referendum érvénytelensége miatt folyamodik a szavazáshoz. Az egyik kezdeményező, Gulyás Gergely azt mondja, hogy a változtatások összhangban állnak az európai és a nemzetközi joggal. Ugyanakkor arra hivatkozva bírálja az unió áttelepítési tervét, hogy az érintettek négyötöde nem talál helyet magának a befogadásra jelentkező országokban.

Magyarország csak akkor léphet fel a világban az emberi jogok védelmében, ha előbb rendet tesz a saját háza táján

A Financial Times szerint Merkelt, Putyint, Orbán és Kaczynskit egyaránt az 1989-i forradalmak formálták. Az orosz elnök annak idején Drezdában, a KGB alezredeseként megtapasztalta az első nacionalista felkelést a szovjet uralom ellen. Számára a lecke az, hogy soha többé! Illetve hogy szét lehetett volna verni a csőcseléket. Így azután ő maga a megtestesült ellenforradalom. A kancellár pozitívumként élte meg az NDK kimúlását, és ahogy a jeles szakértő, Timothy Garton Ash látja, a tavalyi határnyitásba bizonyosan belejátszott, hogy jó negyedszázada Nyugat-Németország milyen lelkesen fogadta a keletnémeteket. Merkel számára az akkori idők további meghatározó tanulsága, hogy amiként a Német Demokratikus Köztársaság összeomlott egyik pillanatról a másikra, ugyanez megtörténhet az unióval is, annak minden következményével együtt. Így ennek megakadályozását tekinti politikai feladatának.

A neonácik tombolnak Magyarországon, Orbán azonban hallgat

A neonácik tombolnak Magyarországon, Orbán azonban hallgat, a kormány pedig – politikai számításokból – elfordítja a tekintetét. A kemény megállapítás a Der Spiegelben jelent meg. Az országot a legutóbbi rendőrgyilkosság ébresztette rá a helyzetre. Egyre nagyobb gondot okoznak a harcias szélsőjobbosok, félkatonai járőrök és polgárőrségek alakulnak. A bőnyi eset azért keltett nagy feltűnést, mert a Nemzeti Nyomozó Iroda nem tudta hitelesen megmagyarázni, miért küldött két védtelen nyomozót a veszélyesnek tartott Györkös István házához, és az sem tudható, hogy az újfasiszta miként juthatott egy egész, korszerű arzenálhoz.

Vona Moszkvának dolgozik? – az orosz titkosszolgálat a bőnyi rendőrgyilkosság mögött?

Egy amerikai nemzetbiztonsági szakértő szerint az orosz titkosszolgálat van a bőnyi rendőrgyilkosság mögött – írja a New York Observer. John Schindler elemzőként dolgozott az NSA-nek, szakterülete a kémelhárítás. Most arra emlékeztet, hogy Putyin nagy pénzeket ad az európai szélsőjobbnak, amely osztja nacionalizmusát és világképét. Magyarország a legfőbb célállamok közé tartozik, mivel itt erős a Jobbik, annak pereme pedig harcias és veszedelmes. A szakember, aki úgy tudja, hogy a bőnyi tűzpárban mellkasi sérüléseket szenvedett a másik rendőr,  rámutat, hogy...

A Népszabadság tulajdonosváltása politikai eszközként szolgál a kritikus újságírás elhallgattatására

A Népszabadság eladása a jelek szerint erősíti az aggályokat, hogy még tovább csökkent az ellenzéki orgánumok száma, ugyanakkor növeli a kormány befolyását a sajtóban, olvasható az amerikai médiában The New York Times/The Washington Post/CNS News/AP. Az Opimust ugyanis Mészáros Lőrinchez, az egykori gázszerelőhöz kötik, aki hatalmas állami megbízások révén terjeszkedett a piacon, és aki sikereit maga is részben az Orbán Viktorhoz fűződő barátságnak tulajdonítja.

A sztálini hagyományok szerint kiretusálták a megemlékezésekből Nagy Imrééket

A konzerevatív The Times vezércikkírója úgy látja, hogy Magyarország és a világ kegyetlen módon elfelejtette az 1956-i felkelés tanulságait. Az elemzés a magyaroknak azt ajánlja figyelmébe, hogy a forradalom a szabadságért, a jogállamért és a titkosrendőrség terrorja ellen zajlott. Az Orbán-kormány átpolitizálta a bíróságokat, elnémította a sajtót, cudarul bánik az emberi jogokkal és falat emelt a menekültek távoltartására. Annak idején az események halálos csapást mértek a sztálinizmusra, több mint 200 ezer ember menekült a Nyugatra a szögesdróton keresztül.


<   4 5 6 7 8 9 10 11 12 13   >