Infovilág - a hiteles hírportál

Címke: Orbán

Ausztria megmutatta: megnyerhető a harc a populizmus ellen

A német kancellár példája azt mutatja, hogy a jó szándékból nem mindig következik jó politika – állapította meg a The Washington Post. Mert: a kancellár befogadta ugyan tavaly ősszel a menekülteket, ám a terv nem vált be, hiszen elégedetlenséget keltett, hogy mennyibe kerül, előfordultak szociális súrlódások, nem beszélve a tömegek beáramlását kísérő nemi erőszakról, gyilkosságról, sőt terrorizmusról. A kormányfő népszerűsége zuhant, megerősödtek a szélsőséges pártok. Ma már ő is azt mondja, hogy el kell kerülni az egy évvel ezelőtti helyzet megismétlődését.

Kelet-Európában ma ismét a félelem urai irányítják a rettegés népét

Orbán és Trump szorosabb kapcsolatokat akar, de a politika beleköphet a levesbe – kezdődik a Foreign Policy Magazine cikke. A világ vezetői közül Obama alatt senki sem szorult annyira a háttérbe Washingtonban, mint a magyar kormányfő, viszont ő üdvözölte a leghangosabban a megválasztott elnök győzelmét. Most arra számít, hogy közeledni tud az új amerikai kormányzathoz, miután az eddigi adminisztráció folyamatosan bírálta a migránsok és a demokratikus értékek csökkentése miatt. Idetartozott konkrétan a kerítés megépítése, hogy Magyarország udvarolt az oroszoknak, szembe ment a politikai korrektséggel és felkarolta az illiberális demokráciát.

Alakulóban az „illiberális demokráciák” tengelye?

Figyelmeztetés az Egyesült Államok számára, hogy Magyarország élesen jobbra fordult – állapítja meg a The Guardian. Így látja a helyzetet Susan Faludi, a magyar származású, Pulitzer-díjas amerikai újságíró és író, aki már csak szakmájánál fogva is aggódik, merthogy szerinte a tengerentúlon is könnyen megeshet, ami Magyarországon, hogy ti. tartós támadás éri a szólásszabadságot. A szerző a jövő tavasszal Budapestre készül, hogy bemutassa apjáról készült könyvét, amely azonban a jelenlegi magyar politikával is foglalkozik. Pontosan ezért izgatott az író, mert ha egy újságíró kihívja maga ellen a mai magyar kormányt, az könnyen a bíróság előtt találhatja magát.

Osztrák elnökválasztás:  korlátokba ütközött a politikai felforgatás

Az osztrák elnökválasztás eredménye azt mutatja, hogy nem elsöprő a Trump által keltett hátszél Európában, amelyre a szélsőséges politika hagyományosan kataklizmát zúdított – állapítja meg a The New York Times. Populista erők felforgatták a politikát Nyugaton, gyakran hamis hírek segítségével, illetve a globalizáció és a migráció keltette félelmeket gerjesztve. Ausztria persze túl kicsi, hogy irányadó mintának lehessen tekinteni. Jövőre kulcsfontosságú választások lesznek a franciáknál és a németeknél, és lehet, hogy az olaszoknál is idő előtt az urnákhoz kell szólítani az embereket. Ez a három próbatétel határozza meg az Európai Unió jövőjét az évtized hátralévő részében.

Balog: a magyar sajtó javarészt külföldi, Orbán iránt jóindulatú kezekben van

Európai és amerikai szélsőségesek Putyinhoz fordulnak a nyugati értékek védelmében – tudható meg a The New York Times cikéből. Egy sor fehér, etnocentrista, nacionalista, populista és neonáci szemében az orosz elnök a fehér lovag: az erő, a faji tisztaság és a hagyományos keresztény értékek jelképe, miközben szerintük a világot az iszlám, a bevándorlás és a gyökértelen kozmopolita elit fenyegeti. Ugyanakkor Oroszország hangja felerősödik a Nyugaton az általa finanszírozott kutatóintézetek, az ortodox egyház és az olyan állami média segítségével, mint a Russia Today vagy a Szputnyik.

Megcsömörlöttek a magyarok: elegük van a politikából és a hozzá kapcsolódó korrupcióból

A neves brit konzervatív lap, a The Times  úgy látja, hogy a populisták a II. világháború utáni rendet fenyegetik Európában. A hét végén Ausztrián és Olaszországon van a sor, és az elemzés azzal számol, hogy a szavazópolgárok újabb lendületet adnak a szélsőséges erőknek egy sor, jövőre esedékes választás előtt. A piacok idegesek, mert ha a nacionalista pártok nem döntik is be az uniót, majd megteszi helyettük az, hogy elvész az euróba vetett bizalom. Ausztria megmutat mindent, ami félresikeredett a nyugati alaptételben, mármint hogy távol kell tartani a hatalomtól a szélsőségeseket, miután az ország leggyalázatosabb fia, Hitler kataklizmát szabadított a világra.


<   5 6 7 8 9 10 11 12 13 14   >